Måndag Mån 26 December Dec
Onsdag Ons 28 December Dec
Fredag Fre 30 December Dec
Tisdag Tis 3 Januari Jan
Torsdag Tor 5 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Tisdag Tis 24 Januari Jan
Torsdag Tor 26 Januari Jan
Lördag Lör 28 Januari Jan
Tisdag Tis 31 Januari Jan
Torsdag Tor 2 Februari Feb
Idag 4 Februari Feb
Tisdag Tis 14 Februari Feb
Torsdag Tor 16 Februari Feb
Lördag Lör 18 Februari Feb
Tisdag Tis 21 Februari Feb
Torsdag Tor 23 Februari Feb
Lördag Lör 25 Februari Feb
Tisdag Tis 28 Februari Feb
Torsdag Tor 2 Mars Mar
Lördag Lör 4 Mars Mar
Tisdag Tis 7 Mars Mar
Torsdag Tor 9 Mars Mar
Hemma
Djurgården
DIF
Borta
Oskarshamn
IKO

Djurgården på Hovet nästa anhalt

21 oktober 2021 08:00
herr

IKO gör ett stopp i Stockholm under veckans bortaturné. Mesta mästarna Djurgården står på programmet torsdag kväll. Ett Djurgården som haft en tung start på den här säsongen och ligger just nu näst sist med 8 poäng. Gästande IKO är på sjätte plats med sexton poäng. Ifjol blev det idel trepoängare för IKO mot DIF.


Djurgården är "mesta mästarna" med 16 SM-guld genom historien. Storhetstiden ligger dock 60 år bakåt i tiden och senaste guldet kom 2001. Därefter har man varit i final två gånger, senast 2019. Ifjol blev det en tiondeplats, två poäng före IKO, och förlust i åttondelsfinal. I år har Djurgården fått en tung start och ligger på negativ kvalplats med åtta poäng efter elva spelade matcher, åtta poäng efter IKO.

Under IKO:s debutsäsong i SHL tog man fyra av tolv poäng mot DIF. Ifjol gick det betydligt bättre då alla poängen hamnade i Oskarshamn där två matcher slutade 4-2 och två 4-3. Hittills den här säsongen har Djurgården vunnit två matcher under ordinarie tid (Linköping och nu senast Timrå) samt en efter förlängning (Brynäs). Innan segern mot Timrå hade man sju raka förluster. IKO föll senast efter straffar mot Örebro och i lördags med 2-4 mot Växjö.

Lagkaptenen Linus Videll vände hem till moderklubben den här säsongen efter tio år i KHL. Han toppar nu lagets poängliga med 8 poäng tillsammans med Marcus Sörensen, som kom hem efter fem år i NHL. Videll och Sörensen delar på kaptensrollen när ordinarie kaptenen Jacob Josefsson är skadad. I topp i IKO är nu tre man på 10 poäng; Patrik Karlkvist, Tomas Zohorna och Fredrik Olofsson. Cam Brace med två mål senast står på 9 poäng (4 mål). Två IKO-produkter finns i DIF:s trupp; Manuel Ågren, som är långtidsskadad och Filiph Engsund, som fått begränsat med speltid hittills under sin första säsong i huvudstaden.

Hemmalaget är bättre än IKO i både power play och box play. I power play ligger båda lagen en bit över 30 procent på fjärde och femte plats i ligan. I box play är man fyra och åtta. IKO skjuter inte flest skott men har bra skotteffektivitet, se statistik här intill.

Veckotrippen avslutas med lördagsmatch i Skellefteå innan IKO vänder hem till tre hemmamatcher nästa vecka.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det var en tuff match mot Örebro där vi inte fick igång vårat puckspel på egen planhalva. Men vi kämpade hårt och hade bra struktur både offensivt och defensivt. På så sätt såg vi till att vara med i matchen med jättebra special teams. Jag tycker det var mentalt starkt efter alla utvisningarna och tappad ledning att ta sig tillbaks som vi gjorde. Det var några dåliga beslut som sätter oss lite i klistret som vi behöver ta lärdom av. Så funkar det i hockey, man behöver lära sig hela tiden. Lite, lite kyligare så hade vi förmodligen haft bättre chans att lösa det. Men ändå starkt att vi inte bryts ner av det utan lyckas vrida runt det en gång till.
- Djurgården kommer att vara desperata och hungriga så det kommer bli en tuff match. Det är alltid tufft på Hovet så jag förväntar mig att det kommer bli maxprestation igen. Det gäller att vi är otroligt ödmjuka och lite mer noggranna i våra grunder än vad vi har varit på slutet. Vi kan inte påverka var dom är utan vi ska fokusera på våran grej. Vi har varit bra en tid i både power play och box play samt strukturmässigt i båda ytterzonerna. Vi spelar starkt försvarsspel och även om det blir mycket skott så är det ganska många utifrån. Offensivt har det varit bra och även om det inte varit så mycket mängd så har det varit bra kvalitet. Kan vi skapa lite mer volym på det så kan det bli riktigt bra över tid. Målvaktsspelet är riktigt bra och det skapar en trygghet för oss som lag. Det är många som drar det här tåget framåt och det gäller definitivt båda målvakterna, att dom känner att dom är viktiga och att det finns stor tillit till dom.
- Vi har fortsatt alla som är med på roadtripen tillgängliga till spel mot Djurgården.