Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Rögle
RBK
Borta
Oskarshamn
IKO

Omstart igen - nu mot serieledarna

8 mars 2021 16:30
herr

Äntligen ska IK Oskarshamn spela match igen. Efter drygt två veckors Corona-uppehåll är man nu redo att ge sig i kast med de sista tio matcherna i grundserien. Först på schemat är serieledande Rögle på bortaplan tisdag kväll. Joakim Thelin (bilden) gjorde IKO:s senaste mål mot skåningarna strax före nyår.


När IKO nu återupptar matchandet är man det lag som har minst antal spelade matcher och ska nu spela 10 matcher på 17 dagar. Malmö startade om bra efter sin paus och har seglat iväg över slutspelsstrecket. Bland de fyra återstående lagen som slåss för att undvika kval är Linköping nu 11:a, fyra poäng före IKO med fem fler matcher spelade. Brynäs är på samma poäng som IKO med en match mer och HV71 är två poäng efter och tre matcher mer spelade. Bland dessa fyra lag har IKO dessutom bäst målskillnad.

IKO avslutade med en bra vecka innan uppehållet då man tog sex poäng av nio möjliga via segrar mot Växjö och Linköping. Rögle har på sina fem senaste matcher vunnit tre och förlorat två och leder serien klart med fem matcher kvar att spela. Ifjol tog IKO en trepoängare mot Rögle men den här säsongen har det ännu inte blivit någon poäng så det är väl dags nu.

Rögle har två spelare i absoluta toppen av SHL:s poängliga. Daniel Zaar är tvåa med 46 poäng, samma som Växjös Emil Pettersson, men med 18 mål mot 22. Simon Ryfors, med ett kort förflutet i IKO, är femma på 42 poäng och leder skytteligan på 23 mål. Fredrik Olofsson toppar hos IKO med 25 poäng (10 mål) före Nolan Zajac 8+17 och Tyler Kelleher 5+19. Kelleher gjorde båda IKO:s mål i första matchen mot Rögle då han kvitterade två gånger, båda gångerna i power play. Tre av de fyra mål som IKO gjort mot Rögle har varit i power play, strax över 27 procent.

Vid återsamling efter uppehållet har IKO nu samtliga spelare, utom två långtidsskadade, tillgängliga. Två målvakter, nio backar och femton forwards slåss om 22 platser i truppen. Fyra spelare kommer alltså inte att få plats i matchtruppen mot Rögle. För senaste nyförvärven Aleksandr Sudnitcin och JC Lipon blir det debut i laget.

Första veckan efter omstarten innehåller fyra matcher. Efter Rögle följer Djurgården hemma på torsdag och till helgen back-to-back mot Örebro med bortamatch på lördag och hemma på söndag. Därefter återstår det sex matcher för IKO, två hemma och fyra borta.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det var härligt med återsamling idag när de sista gubbarna trillade in efter vårt uppehåll. Det verkar vara gott gry i gänget tycker jag. Man har nu haft något kul att se fram emot när vi får spela match igen. En hel del har kunnat hålla igång. Några har varit sjuka men har tillfrisknat på ett bra sätt ändå, vad vi har kunnat läsa av hittills. Vi får känna av lite undan för undan men hittills har det gått bra. De nya spelarna har fått lite tid att träna in sig så inget ont utan det har något gott med sig.
- Det är jätteviktigt nu att vi tar en match i taget. Nu är det Rögle och så ger vi järnet där, tar upp bollen efter det och tar med oss det vi kan ha nytta av och sen tar vi nästa, det är så vi får jobba. Mycket fokus blir att ha energi på matcherna. Däremellan går det att göra andra saker, man kan träna hjärnan, förbereda sig för nästa lag och läsa på. Man får ta dom grejorna som är mindre fysiskt slitage på.
- Det är så klart positivt med hård konkurrens när alla är tillgängliga. Nu blir det några naturliga på grund av frånvaron sedan tidigare. Men vi vet att vi behöver bredd här också ifall det händer någonting. Jag vet att alla är kapabla att spela på den här nivån. Man ska väl inte säga att det är positiva problem för det är aldrig kul att ställa folk åt sidan. Det är en del av jobbet och det är även en del av jobbet som spelare att hantera det. Det gäller att vara professionella nu och det tycker jag alla killar verkar vara så det är positivt. Det är liksom inget snack och inget att vänta på. Det är nu man kan visa att man är bra när det är viktiga matcher och visa upp sin bästa tävlingssida. Det är nu hjältarna föds och jag tror vi har många som gillar det här läget och har varit med om det förut på olika sätt.