Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Skellefteå
SKE

IKO kunde inte stoppa formstarkaste laget

6 februari 2021 21:50
herr

IKO kunde inte rå på ligans formstarkaste lag Skellefteå som tog sin elfte raka seger med siffrorna 1-4. Hemmalaget gjorde en riktigt bra förstaperiod och hade 1-1 efter ledning 1-0 genom Brian Cooper (bilden). Skellefteå tog över helt i andra och gick fram till 1-3. IKO kom tillbaka lite i tredje men kunde inte riktigt hota om poängen idag och Skellefteå vann helt rättvist.


Gästerna fick ett power play nästan direkt och skapade bra tryck första minuten men resten spelade IKO av ganska enkelt. Efter fem minuter frispelade Veronneau Olofsson på blålinjen men Arvid Söderblom i gästernas kasse räddade. Strax efter åkte Veronneau sig själv till ett fint läge men målvakten kom emellan igen. SAIK hade några bra anfall men IKO kom tillbaka mer och mer och efter nio minuter kom ledningsmålet. Brian Cooper sköt från distans sitt tredje SHL-mål, assist Palmberg på tekningen. Ledningen blev dock kortvarig och två minuter senare hade ex-IKO:aren Jonathan Johnson kvitterat när han efter en snabb spelvändning blev helt fri bredvid Cannata. IKO hade innan kvitteringen ett par lägen till 2-0, bland annat när Ordos bröt in framför mål men kom för nära. IKO hade sedan några riktigt långa anfall i slutet av perioden och både Strömbergs och Olofssons kedja oroade rejält framför motståndarmålet. I slutsekunderna skapade Sabolic två bra lägen men 1-1 stod sig till paus. Skotten med litet övertag för hemmalaget, 12-9.

Andra perioden började med ett två mot ett-läge för gästerna men skottet gick utanför. IKO fick tidigt ett power play och spelade en stund utan målvakt innan utvisningen verkställdes. Själva pp-spelet gav ingen utdelning och Skellefteå försvarade sig bra. SAIK hade några anfall men första skottet på mål kom inte förrän efter sju minuter. Men nästa skott blev det mål på när Tuomas Kiiskinen styrde in 1-2 efter knappt åtta minuter. Precis innan hade IKO genom förstakedjan ett fint läge att ta ledningen. Skellefteå tog över mer och mer och efter knappt tretton minuter kom även 1-3 när Oscar Möller fick fritt skottfält i slottet. IKO fick kämpa i slutet av perioden och kom endast i några ströanfall utan något riktig skarpt läge men Samuelsson avlossade ett hårt skott i slutminuten. Skotten i andra perioden klart till gästerna, 4-14 och även spelmässigt klart övertag. Efter paussignalen rök Cooper och Hugg ihop och fick 2+2 minuter vardera, vilket kvittades.

Tredje periodens första anfall var hemmalagets och avslutades med skott av Larsen som Veronneau styrde i plocken på Söderblom. Efter några minuters mittzonshockey började IKO skapa en del i anfallszonen och Larsen provade ett nytt skott som Thelin styrde och där var inte Söderblom helt bekväm men fick den i famnen till slut. Förstakedjan tryckte på rejält men fick inte in pucken. Istället var nästa mål gästernas när Rickard Hugg satte 1-4 högt bakom Cannata. SAIK spelade på resultatet men IKO försökte. Med sju minuter kvar jobbade Engsund sig hårt uppvaktad till ett friläge men sköt över från nära håll, dock fick han med sig en utvisning. Ingen utdelning där heller men pp avslutades med ett bra avslut från nära håll. Gästerna kunde fortsätta spela av matchen mot sin elfte raka seger och fick även ett power play med knappt två minuter kvar. IKO klarade av box play som även blev 3 mot 5 sista 20 sekunderna efter ett slagsmål mellan Janosik och Wingerli som båda fick matchstraff. Thelin åkte sig till en två mot etta i box play men backen svarade för en stark brytning av passningsvägen. Skotten i tredje perioden 10-11 och totalt 26-33.

Fredrik Olofsson utsågs till matchens lirare och Jan Ordos till slitvargen.

Sista matchen innan landslagsuppehållet och IKO får nu träna ett par dagar för att sedan ta lite ledigt i mitten av veckan. 16 februari startar man upp igen med hemmamatch mot Växjö i en vecka som innehåller ytterligare två hemmamatcher, Malmö och Linköping. IKO är nu på elfte plats på samma poäng som tian HV71 och tolvan Linköping, som båda vann idag.

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- En jäkla bra förstaperiod av oss, vi kommer ut precis som vi vill och tävlar. Vi pratade mycket om åkning och att verkligen ta kamper. Jag tycker vi är bättre i första perioden än Skellefteå, en av våra bästa perioder på länge. Andra perioden går helt och hållet till Skellefteå, dom åker sönder oss. Jag tycker vi börjar ta lite genvägar här och där, omedvetet så klart. Vi hoppas att puckar ska studsa med oss istället för att göra klart jobbet. Dom bjuder oss inte på någonting utan straffar oss ganska hårt. I tredje perioden försöker vi hitta tillbaks men vi kommer liksom inte igenom den där muren som dom har byggt. Dom spelar med stort självförtroende och vi har många klara lägen som vi skulle behövt utnyttja och fått med oss lite mer energi av.
- Jag tycker också man får se och lära. Motståndarna är otroligt starka idag och visar varför dom har vunnit så många matcher i rad. Summa summarum är Skellefteå det bättre laget och förtjänar att vinna, det är inget snack om. Men jag tycker vi kan ta lärdom av den tävlingsnivån som motståndarna håller genom hela matchen. Jag tycker vi har det i 40 minuter men mittakten kostar mycket för vi var inte där och gjorde jobbet från start. Vi sätter oss själva i en dålig sits genom dåliga beslut och vi får inte samma bjudningar tillbaks. När man väl hamnar på efterkälken så svänger självförtroendet över och motståndaren maler på. Vi hittar inte riktigt tillbaks och då upplever jag att det blir lite stressat och då blir det dåliga beslut.
- Under uppehållet kommer vi att träna söndag till tisdag och sedan vara lediga onsdag till fredag, därefter tre träningsdagar innan matchen mot Växjö. Vi kommer att jobba med vårt grundspel, åkstyrka och tävlingsnivån, samt fortsätta ha närvaro varje dag.

IK Oskarshamn - Skellefteå AIK 1-4 (1-1, 0-2, 0-1)
08.57 1-0 Brian Cooper (Rickard Palmberg)
11.21 1-1 Jonathan Johnson (Oscar Möller, Jesper Frödén)
27.44 1-2 Tuomas Kiiskinen (Joakim Lindström, Linus Lindström)
32.45 1-3 Oscar Möller (Roland Mckeown, Jonathan Johnson)
46.08 1-4 Rickard Hugg (Jonatan Berggren, Andreas Wingerli)
Skott: 26-33 (12-9, 4-13, 10-11)
Utvisningar: IKO 5x2, 1x5, 1x20, SAIK 4x2 1x5, 1x20
Domare: Johan Magnusson, Mikael Holm
Publik: 8

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån.

Highlights från matchen: