Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Färjestad
FBK

Första förlusten mot Färjestad

2 februari 2021 22:15
herr

Det blev ingen tredje raka seger mot Färjestad för IKO. Karlstadlaget vann med segersiffrorna 1-4 efter ett oturligt självmål och ett i tom kasse med sexton sekunder kvar. Fredrik Olofsson (bilden) gjorde IKO:s mål fram till 1-0 redan efter tre minuter. Redan om 46 timmar finns det chans till revansch då lagen möts igen i Karlstad för fjärde och sista gången i grundserien.


Gästerna inledde bäst första bytena men IKO kom igen och Dahlström-kedjan skapade lite tryck. Andrew O'Brien fick debutera tidigt i matchen med ett bra skott från distans och ett par tunga tacklingar som fick plexiglaset att hoppa ur sitt läge med ett ganska långt spelavbrott som följd. Det spelades fysiskt och många tog rygg på O'Briens tacklingar. IKO tog ledningen efter drygt tre minuter där Torp och Janosik spelade fram Fredrik Olofsson med hög fart i mittzonen och han åkte ifrån sin uppvaktning och rundade Haukeland i kassen, hans nionde mål - ett mindre än han gjorde på hela säsongen ifjol i HockeyAllsvenskan. Ganska likt det mål Olofsson avgjorde med mot Växjö. Färjestad kom tillbaka och kvitterade fyra minuter senare. Albert Johansson sköt ett lågt långskott som slank in bredvid Cannata. Efter ett par minuter hade IKO matchens första power play och skapade lite tryck men inget mål. Hemmalaget fortsatte vara spelförande och bland andra Jonas Engström jobbade hårt i anfallszonen vilket var nära att resultera. Lance Bouma hade ett bra avslut i skäret och även John Dahlström och Rickard Palmberg var framme och oroade i FBK-försvaret. Gästerna stack upp ibland och var inte helt ofarliga. Mot slutet av perioden fick IKO igång flera fina anfall och med en minut kvar fick man med sig ett nytt pp när FBK inte kunde försvara sig med lagliga medel. Skotten klart i hemmafavör, 18-12.

Andra perioden inleddes med power play och Olofsson skickade en lång diagonalpassning till Kelleher som nästan fri avslutade från tekningscirkeln tätt utanför. Strax efter hade O'Brien ett bra skott men det blev inget pp-mål den gången. Färjestad tog över en stund efter utvisningen men IKO kom igen bland annat genom ett bra anfall av Strömberg-kedjan. Färjestad fick sitt första power play efter sju minuter men skapade inte mycket. Istället dödade Thelin viktig tid i anfallszonen men allra bäst gjorde Olofsson som snodde puck och blev helt ensam med Haukeland men kom för nära. IKO jobbade sig till ett spelmässigt övertag och efter tretton minuter snurrade Olofssons kedja friskt i FBK-zonen med offensiv skicklighet även av Cooper. Med fyra minuter kvar var Per Åslund sist på pucken fram till 1-2 i en rörig situation precis framför mål. Två minuter därefter kom ytterligare ett mycket olyckligt mål där Daniel Viksten noterades för 1-3. Det var ett självmål där Janosik skulle ta emot en passning precis framför Cannata och styrde istället pucken i mål, otagbart för Joe. I slutsekunderna åkte IKO på en utvisning som följer med in i tredje perioden. Skotten efter en spelmässigt jämn period 12-16.

IKO klarade av resten av utvisningen utan problem, Engsund dödade tid anfallszonen och Wahlberg/Torp krigade bort många sekunder bakom eget mål. Perioden böljade sedan fram och tillbaka med anfall åt båda håll men utan några jättelägen. Klockan tickade och IKO tvingades ta ut målvakten med två och en halv minut kvar. Men man lyckades inte få något uppställt spel och FBK slog icing ett par gånger. Med en minut kvar var det skapligt uppställt och några snabba passningar men strax efter tog gästerna pucken och Martin Johansson pricksköt 1-4 i den tomma buren. Skotten i tredje perioden 7-7 och totalt i matchen 37-35.

Till matchens lirare utsågs målskytten Fredrik Olofsson och till slitvarg Jonas Engström.

När matchen är slut återstår det knappt 46 timmar till nedsläpp i returmötet i Karlstad. Sedan hem igen för lördagsmatch mot Skellefteå. IKO är kvar på slutspelsplats men Linköping och Malmö tog in en respektive två poäng ikväll.

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- Prestationen idag är ganska bra i stora stycken men det är för dåliga mål vi släpper till. Första målet vill nog Joe ha tillbaka. Andra går vi bom i sarghörnet men är ändå fem man och lyckas inte få bort klubborna. Det är en kedja av händelser som inte är tillräckligt bra. Tredje är en passning hem som vi styr i eget mål och det svider så klart. Vi är inte desperata nog i offensiven och förlorar för mycket kamper så där har vi lite att jobba på. Spelet över hela isen är ganska bra även om vi kan bättre. En helt ok prestation men vi måste upp i kampmomenten. Vi har sex stora målchanser och gör ett mål medan Färjestad har tre. Både deperationen framför eget mål och offensivt mål kan bli bättre.
- Jag upplever inte att vi dippar så där mycket efter självmålet i slutet av andra. Problemet är sedan att vi blir lite tunna i tredje perioden och kommer inte in på insidan på dom. Vi behöver se till att pucken blir kvar i offensiv och skapa lite tryck. Vi har lite att jobba med men vi får chansen snart igen.
- Andrew O´Brien gör en spelmässigt mycket bra debut. Han har ett bra passningsspel och spelar hårt och rejält. Han har ett bra skott och det vet vi. Jag är mycket nöjd med tanke på att han bara haft en och en halv dags förberedelser. Han hade lite otur med plus/minus då han var inne på mål som han inte kunde göra så mycket åt.

IK Oskarshamn - Färjestad BK 1-4 (1-1, 0-2, 0-1)
03.18 1-0 Fredrik Olofsson (Nichlas Torp, Adam Janosik)
07.14 1-1 Albert Johansson (Jonathon Blum, Victor Ejdsell)
36.02 1-2 Per Åslund (Jesse Virtanen, Jacob Peterson)
38.50 1-3 Daniel Viksten
59.44 1-4 Martin Johansson (Pontus Widerström, Oskar Bäck), spel 5 mot 6, mål i tom kasse
Skott: 37-35 (18-12, 12-15, 7-7)
Utvisningar: IKO 5x2, FBK 5x2
Domare: Tobias Björk, Richard Magnusson
Publik: 8

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån.

Highlights från matchen: