Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Hemma
HV71
HV71
Borta
Oskarshamn
IKO

Fjärde Smålandsderbyt i december

27 december 2020 16:45
herr

Efter en veckas juluppehåll är det dags för Smålandsderby igen när IKO möter HV71 för andra gången den här säsongen. Lagen kämpar i samma del av tabellen och det skiljer två poäng till IKO:s fördel inför matchen. Med den här matchen har IKO spelat precis halva serien. Fredrik Olofsson (bilden) gjorde IKO:s mål i hemmamötet mot HV71 i början av december.


HV71 vann sin senaste match för fyra veckor sedan, då mot IKO. Därefter har man förlorat knappt mot i tur och ordning Linköping, Frölunda, Örebro och senast Malmö den 15 december. IKO:s hemmamatch mot HV var första efter Corona-pausen och man föll med 2-1 efter att Fredrik Olofsson gjort IKO:s mål. Därefter har IKO haft ett tätt spelschema med sju matcher på 14 dagar. IKO visade en uppåtgående trend före jul och tog två poäng på tre matcher mot topplag, suddenförlust mot Luleå och straffdito mot Växjö. Förra säsongen tog IKO en poäng från HV på de fyra matcherna men saknar ännu en seger mot ett Smålandslag i SHL.

HV71 ligger betydligt sämre i tabellen än vad många räknat med, just nu på kvalplats med två poäng upp till trion Linköping, IKO och Malmö strax ovanför. HV saknar för närvarande fem spelare som är på JVM; målvakten Hugo Alnefelt, backen Emil Andrae (med IKO-förflutet), samt forwards Zion Nybeck, Jonathan Wikström och Oskar Olausson.

Förutom nämnde Andrae är det många i dagens HV som spelat i IKO. Alexander Bergström är den som gjort mest avtryck i IKO med två säsonger (2007-09) med 59 poäng (25 mål). Dessutom hittar vi Jesper Williamsson, Fredrik Forsberg och lagkaptenen Simon Önerud, samt sist men inte minst målvakten Markus Svensson som kommit in för att täcka upp under Alnefelts JVM-resa. Markus har Kalmar HC som moderklubb men fick sitt genombrott på seniornivå i IKO och spelade som mest i laget 2006-2008.

Alexander Bergström toppar HV:s interna poängliga på 18 poäng (4 mål) och backen Eric Martinsson har också 18 (2 mål). Nolan Zajac är poängbäst i IKO med 20 (6 mål) före Fredrik Olofsson med 5+12.

Strax före jul gjorde IKO klart med nyförvärven Max Veronneau och Lance Bouma men det är oklart om någon av dom hinner bli spelklar till måndagens match. Tyler Kelleher är tillbaka i full träning och finns med i matchtruppen vilket innebär att alla övriga utom Oscar Sundh är tillgängliga för spel. HV har nyligen förstärkt med backen Craig Schira på lån från Rögle och forwarden Ryan Stoa med 37 poäng i Örebro ifjol.

HV71 tog sig upp till SHL/Elitserien 1985 efter ett antal kvalförsök och vann sitt första SM-guld redan tio år senare. Därefter har det blivit ytterligare fyra guld, det senaste 2017. Bara sju gånger sedan man gick upp har man missat slutspel och ifjol blev det en femteplats men slutspelet blev som bekant inställt.

Något så ovanligt den här säsongen som en full omgång inträffar den här måndagen om det inte blivit fler Corona-utbrott i lagen över julen. IKO avslutar året med en hemmamatch mot Rögle på onsdag.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det är alltid lite ovisst efter ett uppehåll och man har varit lite extra ledig. Man vet inte exakt var tajmingen är. Samtidigt ett spännande läge för oss att försöka vända en trend och komma in i det igen rent resultatmässigt. Vi får se det positivt att vi tagit poäng i två av de tre senaste matcherna men så klart hade vi velat ha fler. Prestationen har varit där i flera av matcherna och vi tycker att vi är med och tävlar om poängen men det är lite pricken över i som saknas.
- HV har ett väldigt bra lag på pappret som kanske förväntas vara ett topplag. Men dom har inte fått resultaten med sig, förutom mot oss då, och det kan vara en mental puckel att passera så jag gissar att dom är i ungefär samma sits som vi har varit på sistone. Men som alltid är det viktigt att vi får till vår prestation för att ta poäng. Det gäller att vi hittar tillbaka och får med oss dom poäng som vi ska ha med oss, då ser det bättre ut igen. Vi måste tro på det och jobba tillsammans så händer det bra grejor.
- Jag vet i dagsläget inget om när Veronneau och Bouma ansluter men vi får hoppas det går snabbt med pappersexcersisen. Thomas Fröberg jobbar på med dom bitarna och så får vi ta ställning till det när dom dyker upp.