Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Linköping
LHC

IKO tar emot Linköping

16 november 2020 13:10
herr

Den på grund av Corona uppskjutna matchen mot Linköping ska nu äntligen spelas tisdag kväll i Be-Ge Hockey Center. Ytterligare en uppskjuten match mot LHC väntar i Linköping den 15 december. Matchens profil i hemmalaget är #44 Nolan Zajac (bilden), återvändaren som leder backarnas poäng- och skytteliga i SHL och IKO:s interna poängliga.


Linköping föll mot Skellefteå precis innan sitt tre veckors Corona-uppehåll och fick revansch på SAIK direkt efter. Förra veckan blev det en 6-2-förlust mot Djurgården och i lördags 1-3 mot Frölunda. IKO hade fyra raka segrar fram till förlusten mot Leksand och i lördags blev det en Suddenförlust mot Skellefteå. Således 13 poäng på de sex senaste matcherna. IKO är på fjärde plats i tabellen och två av de framförvarande lagen har två matcher mer spelade. Linköping är på sista plats med nio poäng och tre matcher mindre spelade än IKO och fem mindre än serieledande Frölunda (sex om vi räknar in måndagens matcher). Noteras kan att Skellefteå som spelar mot Djurgården på måndagskvällen vid seger kan gå förbi IKO men har då tre matcher mer spelade.

Broc Little leder LHC:s interna poängliga på 13 poäng (6 mål) före Markus Ljungh med 2+8. Matchens profil Nolan Zajac är poängbäst i IKO tillsammans med Kim Rosdahl, båda står på 5 mål och 8 assist. Närmast följer Fredrik Olofsson med 2+10 och Tyler Kelleher 3+8.

LHC ligger på hyggliga 23,08 procent och en tiondeplats i power play vilket dock bleknar i jämförelse med IKO som är i topp på 33,33 procent. I box play är IKO femma med 80,49 procent och Linköping tolva på 66,67 procent. Totalt i special teams är IKO och Skellefteå överlägset bäst på 113 procent följda av Luleå på 108 samt Frölunda och Växjö på 106.

Målvakten Niklas Lundström, med ett kort förflutet i IKO, har stått mest i LHC med 88,51 i räddningsprocent. Jussi Rynnäs, med 4 matcher och 86,81 procent kom in sent när Jonas Gustavsson tog time out och sedemera avslutade karriären. Hos IKO har Joe Cannata 92,05 procent (4:a i målvaktsligan) och Tex Williamsson 89,47 procent på sina två matcher i målet.

Samtliga spelare utom Rickard Palmberg tränade på måndagen vilket innebär att alla som varit i karantän nu är tillbaka i träning.

Resten av den här veckan blir det road trip för IKO. Först Frölunda på torsdag och sedan Örebro på lördag. Nästa hemmamatch är nästa torsdag mot Brynäs.

#44 Nolan Zajac, en bra start i come backen i IKO, vad säger du om första tiden för egen del?
- Ja det har varit en jättefin come back så här långt. Jag, och ännu viktigare, laget har startat upp säsongen riktigt bra. SHL är en bra liga och jag är bara glad att vara tillbaka. Jag har alltid gillat Oskarshamn så det var ett lätt beslut att komma tillbaka hit.
Säsongen 20/21 har börjat helt ok för laget, vad tycker du själv?
- Ja, jag håller med. Jag tror de flesta hade placerat oss i botten av tabellen men coacherna och spelarna tror på gruppen och jag tror att vi bara blir bättre ju längre säsongen går.
En stor dag för IKO den 8 april 2019, tänker du tillbaka på de där dagarna ibland?
- Naturligtvis! Det var ett av de bästa hockeyminnena i mitt liv så jag tänker definitivt på den där dagen. Det är svårt att inte göra det, det var verkligen en speciell säsong.
Jag förstår att du gärna hade stannat i IKO ifjol, men var det kanske bra med ett år i Norge med massor av poäng?
- Ja, jag hade föredragit att stanna i IKO men ibland blir det inte precis som man vill, business is business. Men jag hittade ett bra hem i Norge där jag hade väldigt roligt och många fina minnen. Det var ett bra år poängmässigt vilket jag tror gav mig bra självförtroende i mitt spel. Nu är jag bara glad att vara i SHL, speciellt i Oskarshamn.
Är spelet och din roll annorlunda mot senast du var här?
- Jag skulle säga att det är ungefär samma. Jag förstår att min roll inte bara är att göra poäng utan att vara en ansvarstagande spelare i båda ändar av isen. Jag vill bara förtjäna min plats i laget och i SHL så jag gör vad helst som coacherna kräver av mig.
Hur är livet i Oskarshamn vid sidan av hockeyn?
- Det är bra, jag trivs verkligen här. Jag gillar att staden inte är så stor och inte så stressande. Jag gillar att kunna gå eller cykla överallt och jag älskar att bo vid havet. Livet blir mer njutbart när man har naturen nära. Jag gillar också att jag har varit här förut, eftersom det känns som ett andra hem för mig. Dessutom är människorna mycket vänliga.
Hur går det med svenskan?
- Jag behöver verkligen jobba på den. Jag kan säga några enstaka ord, men det är nog allt. Jag förstår mer och mer när jag läser orden. Men när folk pratar har jag fortfarande svårt att förstå dem.
Hur är känslan inför Coronaviruset och att det är spridning bland hockeyspelare?
- Det var bra med det här landslagsuppehållet i hela ligan. Det gav oss gott om tid att starta om och riktigt fokusera på vad vi behöver göra resten av säsongen och att hålla smittan nere. Jag tycker ligan och lagen gör ett bra jobb med förhållningsregler och krav för detta. Vi vet att vi inte kan stoppa viruset till 100 procent just nu men vi kan alla göra vår del i att sakta ner spridningen. Jag tror det blir bra till slut, vi måste bara vara smarta.
Är du orolig för egen del?
- Det är något som man alltid tänker på. Jag tycker det värsta med viruset är osäkerheten om framtiden för ligan i år men viktigast är hälsan för alla människor. Men så länge vi alla gör vårt bästa att hålla oss friska och följa experternas råd så kan vi förhoppningsvis ta oss igenom den här tuffa tiden.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Nu är vi sugna på att spela igen. Jag tycker vi visar på väldigt god moral och bra energi mot Skellefteå. Ett bra Skellefteå som vi verkligen är med och tävlar mot i en match i ruggigt högt tempo där vi visade att vi var pigga och starka. Då är vi med och tävlar om vinsterna igen.
- De spelare som varit i karantän är tillbaka och det känns bra. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och följa protokollet slaviskt så att vi håller det utanför omklädningsrummet.
- Linköping jobbar hårt men letar efter formen så klart. Vi måste vara väldigt ödmjuka när vi möter ett desperat lag. Det är viktigt att vi fortsätter göra grunderna i spelet och jobbet generellt. Jag vill ha lite mer självförtroende med pucken, det var väl det som saknades lite mot Skellefteå men jag tror vi kommer att råda lite bot på det i den här matchen.
- I regel är det så med prestationerna, att gör man de grundläggande sakerna rätt så får man betalt. Dom som klarar av att göra det om och om igen blir ett vinnande lag. Det är det dom bästa lagen gör och sen är dom dessutom skickliga på toppen. Vi är också skickliga på toppen när vi gör grunderna rätt och vår starkaste medspelare är vårt grundspel. Det gäller att ha koll på det så att vi ger oss själva chansen att vara skickliga på det. Skickligheten finns där och självförtroendet offensivt. Vi jobbar på med tryggheten i vår struktur och det har vi gjort hela säsongen. Hockey är sådan att man måste orka göra det igen och igen och jag tycker vi har visat att vi varit duktiga på det tidigare och vi var bättre på det nu igen och då är vi med och tävlar och ligger lite närmre motståndaren. Det är positivt. Vi försöker bete oss som ett topplag och har gjort från dag ett i maj. Vi förväntar oss det av varandra och då har vi chans att komma så högt upp som möjligt i tabellen. Men börjar man tro att man är för bra då kommer man genast bli omsprungen. Det är hela tiden ödmjukheten i balans med självförtroendet så att gruppen är på tå och samtidigt ska vi tro på det vi gör. Vi kommer nog inte den här säsongen att beteckna oss själva som ett topplag utan vi är hårt jobbande och tar omgång för omgång så får vi se när vi närmar oss slutet på serien var vi ligger.