Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Måndag Mån 13 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Söndag Sön 16 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Idag 23 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan
Söndag Sön 30 Januari Jan
Torsdag Tor 3 Februari Feb
Lördag Lör 5 Februari Feb
Torsdag Tor 17 Februari Feb
Lördag Lör 19 Februari Feb
Tisdag Tis 22 Februari Feb
Torsdag Tor 24 Februari Feb
Lördag Lör 26 Februari Feb
Torsdag Tor 3 Mars Mar
Lördag Lör 5 Mars Mar
Tisdag Tis 8 Mars Mar
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Färjestad
FBK

Klar IKO-seger mot Färjestad

1 oktober 2020 21:15
herr

IK Oskarshamn tog säsongens andra seger genom att slå topptippade Färjestad med 4-2. Man gick fram till en 4-1-ledning efter halva matchen och kunde sedan kontrollera händelserna till slutet. Nolan Zajac (bilden) blev tvåmålsskytt med två kanoner från blålinjen och har därmed gjort tre mål efter återkomsten till IKO. Övriga målskyttar var Kim Strömberg och Jonas Engström. IKO är på fjärde plats i tabellen med sex poäng.


IK Oskarshamn ställde exakt samma lag på benen som i lördags mot Luleå. SHL-säsongens tredje match och alltså andra raka på hemmaplan.

IKO började bra och fick ett tidigt power play som inte blev så långvarigt. Pucken upp till Nolan Zajac på blålinjen som sköt otagbart för FBK-keepern Arvid Holm som också var effektivt skymd. Assist Kelleher/Salmonsson. Färjestad tog över ganska snart och hade några tunga anfall men Joe Cannata spelade stabilt i målet, bland annat ett fint ingripande på ett friläge. En FBK-forward hade halva målet öppet men sköt utanför. Gästerna jobbade sig till ett power play som blev ännu kortare, redan efter fem sekunder var det kvitterat mitt i perioden, målskytt lagets skyttekung Michael Lindqvist och en assist från IKO-produkten Olle Lycksell. IKO tog tillbaka kommandot även om det var chanser åt båda håll. Nästa power play var hemmalagets och även det var effektivt, även om det tog lite längre tid. Kim Strömberg tog några skär in i banan och inväntade skymning framför Holm och pricksköt ett nytt ledningsmål, assist Rosdahl/Näsén och klockan på tretton minuter. Direkt efter klarade IKO av ett box play, som vanligt med starkt jobb av matchens profil John Dahlström och hans kedjekamrat Filip Karlsson. IKO fortsatte ha mest puck och med en halvminut kvar av perioden kom även 3-1, nästan identiskt som första målet med Nolan Zajac som kanonskytt otagbart för Holm, assist Engström/Wahlberg. Det var Zajacs tredje mål den här säsongen. Skotten nästan helt jämnt 13-12.

Färjestad bytte målvakt inför andra perioden och Henrik Haukeland kom in mellan stolparna. IKO klarade av ett nytt power play efter fyra minuter men det var nära utdelning för FBK ett par gånger men gästerna slarvade också en del med de avgörande passningarna. Efter sju/åtta minuter fick IKO igång en mäktig press mot Färjestadskassen. Man snurrade i anfall efter anfall och pepprade Haukeland med skott. Till mesta delen stod Engsund-kedjan för jobbet som till slut bar frukt. Efter elva minuter stod det 4-1 på tavlan när Jonas Engström gjorde sitt första mål för säsongen, assist Cooper/Engsund. IKO hade ytterligare lägen efter långt anfall av Salmonsson-kedjan där Kelleher hade ett farligt läge från nära håll. Thelin-kedjan skapade också tryck i anfallszonen. Färjestad hade några ströanfall, bland annat ett friläge för Viksten men han sköt utanför. Cannata fortsatte spika igen och 4-1 stod sig till andra periodpausen, skotten 8-10.

Färjestad inledde tredje perioden bäst och fick också utdelning efter sju minuter då Michael Lindqvist blev tvåmålsskytt efter en snabb spelvändning. IKO höll sedan Färjestad effektivt på avstånd även om man hade en puck i stolpen som Cannata med lite tur fick plockhandsken på. Med två måls underläge blev FBK tvungna att chansa utan målvakt med två och en halv minut kvar. Men IKO höll undan och Joakim Thelin hade ett långskott utanför den tomma kassen. Skotten i tredje periodmen 8-8 och totalt 29-30. Power play var återigen en framgångsfaktor med två mål på tre försök. IKO leder nu pp-ligan på fantastiska 46,7 procent!

Till matchens lirare utsågs de båda tvåmålsskyttarna Michael Lindqvist och Nolan Zajac. Hemmalagets slitvarg blev Joe Cannata med 28 räddningar, över 93 procent.

IKO:s assisterande tränare Jeff Jakobs:
- En fin seger där jag tycker tredje perioden är vår stabilaste. Det var lite flängigt i första och andra men vi får bra utdelning vilket väger upp det. Vi tappar strukturen och positioneringen lite grann och det har vi tjatat om hela vägen, det får vi fortsätta nöta på. Vi spelar bra både i anfallszonen och egen zon. Special teams är riktigt bra med två mål på tre försök i power play och vi släpper ett av tre i box play där dom gör mål snabbt efter tekning. Det är sådant som gör skillnad. Resultatmässigt har vi fått en bra start på serien och samtidigt vet vi vad vi har att jobba på. Vi får fortsätta nöta på dom grejorna dag ut och dag in.

IK Oskarshamn - Färjestad BK 4-2 (3-1, 1-0, 0-1)
01.44 1-0 Nolan Zajac (Tyler Kelleher, Johannes Salmonsson), spel 5 mot 4
09.32 1-1 Michael Lindqvist (Jesse Virtanen, Olle Lycksell), spel 5 mot 4
13.15 2-1 Kim Strömberg (Kim Rosdahl, Pontus Näsén), spel 5 mot 4
19.25 3-1 Nolan Zajac (Jonas Engström, Emil Wahlberg)
31.05 4-1 Jonas Engström (Brian Cooper, Filiph Engsund)
46.59 4-2 Michael Lindqvist (Martin Johansson)
Skott: 29-30 (13-12, 8-10, 8-8)
Utvisningar: IKO 3x2, Färjestad 3x2
Domare: Mikael Sjöqvist, Wolmer Edqvist
Publik: 50

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån och Claes Svensson.

Highlights från matchen: