Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan

Supportrarna cyklar för Tobbe

3 september 2019 07:59
övrigt

Ett kaxigt vad i våras har nu lett fram till en 125-milaresa på cykel till IKO:s SHL-premiär i Skellefteå. På torsdag rullar Andreas Hauge, Jonas Forsberg och Per Sandberg iväg och vi kan följa, stötta och peppa dem längs vägen och bidra till insamlingen till Tobias Forsbergs stiftelse. Tomas Björklund kör följebilen.


Jonas Forsberg, det är ju lite tokigt att cykla till Skellefteå men det finns ju en bakgrund, kan du dra den lite kort.
– Lite ……. :) Ibland så tänker man inte på följderna när man är “lite för” impulsiv. De flesta känner väl till historien, men här kommer den igen. Den 7/5 spelade Liverpool semifinalretur mot Barcelona i Champions League. Första matchen vann Barcelona med hela 3-0 på hemmaplan och nu var det alltså dags för retur. Andreas Hauge är förutom en stor IK-supporter också en hängiven Liverpool fan och innan matchen startade så la han ut en tweet med följande innehåll:

De flesta vet hur det slutade…. Liverpool vann med 4-0 och tweeten spreds som en löpeld på nätet. Kända hockeyprofiler retweetade, kvällstidningarna skrev om det, våra lokalmedier hängde på. Inte lätt att backa ur…. :)

Sen hängde Per och du på så nu är ni tre?
– När Andreas tweet om cyklingen spreds på nätet så var vår första tanke, det där var inte så genomtänkt….:) Men det dröjde inte länge förrän vi drogs med av den häftiga utmaningen. Vi tänkte - detta kan man inte genomföra själv. Så redan dagen efter tog Per och jag kontakt med Andreas och sa att vi hänger med. Vi kunde inte lämna honom ensam på vägarna så det blev en variant och vi sa "You'll Never Ride Alone", en variant på Liverpools slogan. Något som känns grymt bra. Tillsammans visar vi hockeysverige vad Oskarshamn och dess supportrar är gjorda av!

Men det har blivit något mycket större än en cykeltur, berätta.
– Till och börja med var det tweeten och utmaningen som cykelturen kretsade kring, men när vi satte oss ner och började planera resan växte sakta idéerna att inte endast göra denna resa för IK Oskarshamn utan för hockeyn i stort och under hash-taggen #CyklaFörTobbe skulle vill vi bidra till Tobias Forsbergs väg tillbaka efter den tragiska olycka som hände förra säsongen. Något som berört hela hockeysverige.

Hur har ni lagt upp rutten, ungefär hur många mil om dagen och hur många dagar?
– Rutten har varit ganska svår att planera. Vi vet ju inte hur vägarna ser ut längs vägen och hur trafikerade de är. Man vill undvika väldigt trafikerade vägar, men vill också hålla ner distansen så mycket som möjligt. Vi ville också passera städer med lag i HA och SHL så vi kan få sällskap av andra supportrar. Resan kommer ta 9 dagar varav vi cyklar 8. När vi började planera och tittade på datumen så kom det fram att Andreas ska vara gäst på ett bröllop under lördagen (7/9) i Stockholm. Så denna dag blir en vilodag. Andreas går på bröllop och vi andra åker till Södertälje och tittar på en försäsongsturnering som spelas där. På söndagen tar vi det sedan lite lugnare, börjar lite senare och cyklar endast de sju milen mellan Stockholm och Uppsala. Annars satsar vi på att lämna 08.00 varje dag och cykla kring 18 mil/dag.

Cykla för Tobbe innebär att ni samtidigt utmanar andra supporterklubbar längs vägen, vad är ditt budskap till dom?
– Sprid budskapet vidare, var med och bidra och framför allt häng på när vi cyklar förbi. Vore grymt kul att få sällskap på vägen, några kilometer, mil, hur långt ni cyklar med har ingen betydelse det enda som betyder något är att ni gör det. På med matchtröjorna så syns vi på vägen upp mot Skellefteå!

Räknar ni med att få sällskap längs vägen ibland?
– Det är inget vi räknar med. Men det skulle vara himla kul att få andra cyklister ansluta längst vägen. Semestern är slut för de flesta så det är kanske inte så många som har möjlighet under dagen. Vi har hört att det finns intresse att möta upp oss, visa support att heja på när vi passerar och det finns ju också möjlighet att möta upp oss och prata när vi anländer till orten där vi ska stanna för natten. Det är bara att följa live-trackern så ser man var vi befinner oss. Sen behöver man inte följa med oss om man inte har möjlighet. Ta en egen cykeltur och använd #CyklaFörTobbe på sociala medier.

Tomas Björklund är coach med följebil, är han med hela vägen?
– Tomas är med hela resan. Han kommer inte köra bakom oss hela tiden men han kommer vara i närheten. Om vi stöter på problem så ringer vi honom. Vi tar med en reservcykel som vi kan använda tillfälligt om någon cykel går sönder. Sedan får Thomas fixa den trasiga cykeln så vi kan byta tillbaka så snabbt som möjligt. Han kommer också hjälpa till att serva och tvätta cyklarna, laga mat, tvätta, sjunga godnattvisor och framför allt peppa oss! Vi är också grymt tacksamma för det stöd vi fått av M fritid. Både för inköp vi gjort till resan,men framför allt för att vi fått låna en otroligt fin husbil som följebil. Detta betyder att vi kan packa allt vi behöver ha med oss i husbilen, vilket innebär att vi inte behöver ha någon packning på cyklarna. Det kommer vara viktigt att fylla på med energi under resan så det kommer vara praktiskt att kunna stanna var som helst och äta lite när vi behöver. Dessutom ger den skydd om det skulle bli extremt oväder. Vi kommer också sova i den de flesta nätter vilket innebär att vi har lite flexibilitet på var och när vi övernattar. Så vi slipper känslan att jaga fram till en stad och bokade boenden om det skulle bli mycket strul på vägen.

Ingen risk att ni missar nedsläpp i Skellefteå Kraft Arena den 14/9?
– Om allt flyter på så kommer vi inte det. Tanken är att vi ska anlända till Skellefteå fredag eftermiddag 13/9. Men vi kan använda lördagen som en reservdag om något oförutsett händer längs vägen, vilket vi helst vill slippa. Lördagen vill vi ladda upp inför matchen tillsammans med våra polare i Blue Front Support. Vad vi förstått så har en del supportrar bokat resa till Skellefteå för att se IK Oskarshamns första historiska SHL-match.

Ska ni cykla hem också?
– Nej, Vi kommer inte cykla hem. Vi åker tillsammans i husbilen från M fritid så vi hinner hem till matchen mot Leksand den 17 september. Där kommer Leksands IF få ta emot de pengarna som samlats in till Tobias Forsbergs stiftelse.

Initiativtagare: Blue Front Support och IK Oskarshamn med fint stöd av:

Här finns mer information om hur du följer grabbarna på nätet, hur du peppar och stöttar ekonomiskt