Lördag Lör 6 Februari Feb
Tisdag Tis 16 Februari Feb
Torsdag Tor 18 Februari Feb
Lördag Lör 20 Februari Feb
Tisdag Tis 9 Mars Mar
Torsdag Tor 11 Mars Mar
Lördag Lör 13 Mars Mar
Söndag Sön 14 Mars Mar
Tisdag Tis 16 Mars Mar
Torsdag Tor 18 Mars Mar
Lördag Lör 20 Mars Mar
Måndag Mån 22 Mars Mar
Torsdag Tor 25 Mars Mar
Lördag Lör 3 April Apr
Lördag Lör 11 September Sep
Torsdag Tor 16 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Torsdag Tor 23 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt

Martin Filander - Ny huvudtränare i IK Oskarshamn

17 mars 2020 14:15

Säsongen är slut och arbetet med nästa års SHL-trupp och stab är igång för fullt. Sedan tidigare är Jeff Jakobs klar som assisterande. Nu är även en av hans kollegor klar. Martin Filander kommer leda IK Oskarshamn nästkommande 3 år.


38-åriga Martin Filander har de senaste fyra åren varit assisterande tränare i SHL-kollegan Malmö Redhawks. Nu står det klart att tränarkarriären fortsätter hos oss i IK Oskarshamn.

Välkommen till IK Oskarshamn, Martin.

– Tack så mycket. Det känns jättekul och superspännande. Jag har både spelat mot och följt IK under de senaste åren och det är en häftig resa föreningen har gjort. Efter att ha under lång tid spelat i Hockeyallsvenskan och ta klivet upp i SHL är imponerande. Utifrån känns det som en familjär klubb där orten verkligen visar sitt stöd.

I din tränarkarriär har du provat på att både ha huvudansvar och en assisterande roll. Hur beskriver du skillnaden mellan de båda rollerna?

– Det är ganska stor skillnad. Som huvudtränare har man övergripande ansvar för hela verksamheten och däri ligger stort ansvar för ledarskapet. Som assisterande finns det mer utrymme för att det nördiga och individuellt jobb med en specifik del av laget. Samtidigt kan man få leva med beslut som man själv inte har tagit.

Fyra år i Malmös organisation. Vad tar du med dig för erfarenheter därifrån?

– Vi gjorde en resa där som kan liknas vid den IK gör just nu. Vi kom upp som nykomlingar och hade ett tydligt mål att etablera oss och ville börja tävla för att vinna saker snarare än att tävla för att undvika saker. Vi var tvunga att ställa krav på organisationen för att kunna bygga något på sikt. Det tänket vill jag ta med mig till Oskarshamn.

Hur beskriver du dig själv som tränare?

– Jag försöker vara en tränare som bygger relationer med spelare och medarbetare. Kommunikationen är viktig, med ärlig kommunikation blir man bättre. Det handlar om att man lär känna varandra i grund och botten. Som person försöker jag vara öppen och visa att alla har rätt att visa sin åsikt. Sedan har jag yttersta ansvar för att peka gruppen i rätt riktning.

Hur kommer IK Oskarshamns hockey se ut under din ledning?

– Det blir ofta klyshigt när tränare pratar om sin hockey men vi kommer att behålla en del av den hockey som IK spelar idag. Många är imponerade av hur det har sett ut, även jag ska tilläggas. Det vi behöver utveckla är ett större driv i spelet och bygga en offensiv och spel med pucken över hela isen. Vi ska vara riktigt intensiva och tuffa över hela isen. Vi kommer göra vissa justeringar men grunden kommer att finnas kvar.

Vad kan publiken förvänta sig av Martin Filander?

– Jag ska försöka bjuda på mig själv så mycket som det går. Jag tycker även att det är viktig att vara tydlig med hur vi tänker i olika situationer och skapa en glädje kring laget. Jag vet att publiken i Oskarshamn är engagerad, högljudd och skapar en otrolig stämning i hallen. Jag strävar efter att det ska vara roligt för publiken att komma till våra matcher.

Slutligen vad har du för mål med nästkommande säsong?

– Det behöver vi sätta oss ner tillsammans och komma fram till. Men ambitionen är så klart att bli bättre än förra säsongen, men det är en fråga för mig, laget och styrelsen att komma fram till. I slutänden handlar det om en strävan att ta sig till positiva matcher i slutet på säsongen. Förutsättningen för det måste vi dock som sagt ta med laget och ledningen.

Martin Filanders kontrakt börjar gälla första maj och är skrivet över nästkommande tre säsonger.

Kör hårt Martin!