Polsk mästare ansluter – Anthon Eriksson klar!
Publicerad: 2022-05-04
Lagbygget
Anthon Eriksson gjorde inför förra säsongen en ovanlig flytt till polska högsta ligan. Väl där bärgades ligaguldet och en gedigen insats från både Anthon och hans GKS Katowice. Nu väntar SHL-spel med IK Oskarshamn.

Född och uppväxt i Haparanda, hockeyfostrad i Asplöven, juniortid i Luleå och aktuell med ligaguld i polska ligan. Anthon Eriksson har en minst sagt speciell karriärsbana.

– Bra storlek, bra på att åka skridskor och jag gillar att vara där det händer lite grejer om jag ska hålla det kortfattat, beskriver Anthon sig själv när frågan ”Vem är du på isen” ställs.

– Jag har alltid varit så att jag har känslorna utanför kroppen. Jag hoppas kunna fortsätta spela som jag gjort tidigare. Det är det som gjort att jag fått kontrakt med IK Oskarshamn och jag vill fortsätta vara en spelare som bidrar med energi till laget.

186 matcher i Hockeyallsvenskan och innan dess ett 70-tal matcher i Hokeyettan. Det som sticker ut på Anthons Eliteprospectssida är dock säsongen 21/22 som visar spel i polska ligan.

– Innan jag flyttade dit hade jag ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Jag blev positivt överraskad. Det är svårt att jämföra ligor mot ligor. Allt runtomkring är så pass annorlunda. Men det var och är en högre nivå än jag trodde att det skulle vara.

Säsongen får summeras som en succé för Anthon och hans Katowice som vann grundserien såväl som slutspelet och kunde till slut krönas som polska mästare.

Nu vänder du tillbaka till Sverige och då till IK Oskarshamn och SHL. Du har 6 SHL-matcher på CV:et, men då som junior. Den här gången är det kanske lite mer på riktigt?

– Precis, jag tror knappt jag var inne på isen någon gång under de sex matcher. Det är en dröm som går i uppfyllelse så klart. Jag är otroligt taggad. Det var ingenting att tänka på när frågan kom. Jag är bara sjukt glad och taggad på att dra i gång.

Mitt under säsongen 2017/2018 bytte Anthon IFK Arboga mot Västerås IK. Med VIK tog han klivet upp till Hockeyallsvenskan och spenderade sedan tre säsongen i Gurkstaden. Det var under tiden i Västerås som Anthon landade i vilken typ av spelare han ville vara vilket i sin tur ledde till att saker och ting lossnade på ett helt annat sätt.

– Jag lärde mig vilken typ av spelare jag skulle bli för att kunna leverera på så hög nivå som möjligt. Det var ju ett tag sedan Oskarshamn var i Hockeyallsvenskan men jag minns matcherna mot dem som väldigt roliga och tempohöga. Jag minns inte matchbilderna så väl i och med att det var ett tag sedan men jag minns att det var bra inramning kring matchen.

Vad har du för bild av laget idag?

– Jag såg inte så mycket av grundserien, men följde en hel del av slutspelet, matcherna mot Rögle. Det såg fruktansvärt bra ut. Jag har förstått att den här säsongen har varit ett rejält lyft uppåt för hela klubben.

Ambitionen är så klart att hela tiden bli bättre och det blir ju en del av ditt uppdrag nästa säsong. Vad kommer du bidra med till laget och klubben?

– Jag vill vara genuin mot supportrar och sporten i sig. Det är min första SHL-säsong så jag vet inte vad jag ska förvänta mig men jag tror på mig själv och är rätt säker på att jag kan göra mitt jobb på en högre nivå och göra det jobbet med en högre kapacitet än tidigare.

Kontraktet med Anthon är skrivet över nästkommande två säsonger.

Välkommen Anthon!

Artikeln presenteras i samarbete med byggshop.se.

Kommunikatör Gustav Backlund
Huvudpartner
Platinapartner
Stjärnpartner