Tysk mästare fortsätter karriären i IK – Blaine Byron klar för två år
Publicerad: 2022-05-13
Lagbygget
Bara för ett par dagar sedan korades han till tysk mästare med Eisbären Berlin. Nu fortsätter han karriären i Sverige och på Smålandskusten. – Jag pratade med Simon om staden och laget. Han hade bara bra saker att säga.

Simon i det här fallet är Simon Després som var med under IK Oskarshamns jungfrufärd i SHL. Byron och Després tog för bara ett par dagar sedan tyskt guld med sitt Eisbären Berlin och gjorde det alla eftersträvar i sina karriärer – vann guld.

– Jag har inte vunnit någon titel eller så sedan jag var 10 år. Det var riktigt häftigt och något jag bär med mig. Nu gäller det bara göra det en gång till nästa säsong, skrattar en något jetlaggad Blaine Byron som precis kommit hem till Kanada efter en lång resa från Berlin.

Utöver att laget vann guld så var säsongen ett stort genombrott för Blaine som gjorde sitt första år i Europa. Han var en bärande spelare med hög poängproduktion och leverans när det gällde som mest – i slutspelet. 43 grundseriematcher resulterade i 42 poäng och hela 28 i +/-. I slutspelet växlade han upp ytterligare och stod för 14 poäng på 11 matcher, med imponerande +10.

– Det var det jag hoppades kunna bidra med när jag åkte över till Europa, att bidra framåt men också att vara en bra kille i laget. Det var lite av en anpassningsperiod i början av säsongen men jag känner att jag blev bättre ju mer säsongen led. Jag tycker det tog ordentlig fart i semin och i finalen. Berlin gav mig chansen och det ville jag ta vara på.

Byron tog vara på den chansen, kan man lugnt säga, och nu går resan vidare till Sverige, Oskarshamn och SHL.

– Det är en nivå upp från tyska ligan, men planen är att fortsätta på samma sätt som i Berlin. Jag vill komma in och försöka vara en stor del av laget. Man vill alltid vara killen som hjälper laget att vinna, göra ett gott intryck och vara bidragande till att laget får en bra säsong. Det återstår att se vad vi kan göra.

Tränartrojkan och Byron har haft samtal om vad de båda förväntar sig av varandra och har hittat gemensam grund i följande:

– Att jag ska fortsätta tävla på det sättet jag är van vid och vara en spelare som kan spela alla situationer. Jag hoppas kunna vara en spelare som tar laget till nästa nivå.

Kontraktet med Blaine är skrivet över nästkommande två säsonger.

– Jag är van vid att skriva ettårskontrakt så det är skönt att få mer tid på sig att växa in i svensk hockey och i SHL.

Welcome, Blaine!

Kommunikatör Gustav Backlund
Huvudpartner
Platinapartner
Stjärnpartner