IKO kvitterade åttondelsfinalen genom en stark förlängningsseger
Publicerad: 2023-03-13
Det var en match helt i publikens smak när andra åttondelsfinalen spelades med mycket fysik och slutspelskänslor såväl på isen som på läktaren. IKO tog ledningen genom Myles Powell i power play men Luleå vände i första perioden. IKO kvitterade två gånger genom Patrik Karlkvist också i power play och Ahti Oksanen till 3-3 som innebar förlängning. Inledningsvis i overtime var Luleå både hetare och starkare men IKO kom tillbaka och när Lukas Pilö sköt segermålet efter nästan 17 minuter lyfte taket i arenan, som det brukar heta. Därmed blir det alltså en tredje och avgörande match imorgon kväll på samma is.

Matchen presenteras av:

Första perioden

Gästerna skapade första anfallet men IKO tog sig ur pressen och strax efter slog Luleå icing. IKO backarna jobbade hårt framför Juel och plötsligt låg tre gula spelare som käglor runt hemmaburen. IKO skapade sedan ett bra anfall och när Luleå anföll drog man på sig matchens första utvisning efter drygt fyra minuter. Power play började bra men det dröjde till det återstod sex sekunder innan målet kom efter ett tungt skott från Bengtsson, passning Oksanen fram till Powell som petade in pucken men det krävdes videogranskning. I nästa anfall hade Luleå ett stolpskott och därefter kom Smejkal och Norell helt fria varvid Smejkal ramlade men fick ändå fram en passning som var nära att träffa Norells blad framför Lassinantti i Luleåkassen. Efter knappt tio minuter kom kvitteringen genom Jonathan Andersson. Någon minut därefter hade förstakedjan bra snurr och Oksanen åkte ifrån Engsund och fick sedan iväg ett bra skott från nära håll men målvakten var tät. Lagen bytte chanser några minuter och Luleå fick nästan ett friläge med skott strax över. Efter tolv minuter kom även ett ledningsmål för gästerna genom ett direktskott från Julius Honka där Juel inte hann över. Det blev eftersom allt mer fysiskt spel och både Norell och Worge Kreü gick hårt åt Shinnimin. Luleå gick till pausvila med ledning 1-2, alltså tvärt om mot i lördags. Skotten helt jämnt, 5-5.

Andra perioden
Perioden började med ett misstag i egen zon som höll på att ställa till det men strax efter var Luleå för många på banan och IKO:s andra power play vidtog. Så långt hundraprocentig utdelning eftersom Patrik Karlkvist efter bara 21 sekunder pricksköt 2-2, assist Quenneville/Suomela och Ik-klacken fick sjunga sin Karla-mållåt igen. IKO skapade ytterligare lägen några minuter men efter sex minuter fick Luleå igång ett riktigt långt anfall och IKO var rejält pressade. Det blev också en utvisning och en lång avvaktande först. Men IKO försvarade sig heroiskt i två minuter och direkt från utvisningsbåset kom Lilleberg med Suomela till ett bra läge. IKO gick till anfall men Själin höll i Smejkal för länge och åkte ut. IKO fick inte igång pp-spelet lika bra den gången och Brace hade bästa läget med ett hårt direktskott när det nästan var slut och IKO hade bra tryck en kort stund efter. Ett par minuter senare var det dags för hemma-pp igen men inte heller den gången lyckades så nu var det "bara" 50 procent. Brace och Karlkvist hade var sitt hårt direktskott från vänstra tekningscirkeln där Lassinantti fick jobba för att kunna hålla. Brace och Powell skapade ett jätteläge men spelet vände och Luleå vann en kamp vid sargen och pucken kom ut till en helt fri Tomi Sallinen som sköt ledningsmålet efter 16.14. IKO hade några bra anfall i slutet och Pilö hade öppet mål men Lassinantti lyckades rädda. Men det som skapade mest känslor var när Quenneville gav Shinnimin en rejäl åktur. Den sistnämnde blev sur och det blev lite gruff där både Lilleberg och Worge sa några väl valda ord efter paussignalen men det stannade där och inga utvisningar, slutspelskänslor. Skotten i perioden 14-12.

Tredje perioden
Luleå inledde tredje perioden bäst och hade några minuter med offensiv. IKO tog över och skapade lite tryck där Worge Kreü fick ett kalasläge i slottet. Mitt i perioden fick IKO fast gästerna och till slut satt kvitteringen genom Ahti Oksanen på en retur, assist Lilleberg/Bengtsson och jublet visste inga gränser. Luleå gick på hårt för ett nytt ledningsmål men mitt i pressen var en man i målgården och IKO fick andas lite. Det fysiska spelet var på en hög nivå och Lilleberg var skoningslös i tacklingarna. Med fem minuter kvar var det IKO som anföll mest och hade några bra avslut men ett missade målet och träffade Karlkvist i huvudet och han fick utgå med två minuter kvar. IKO fick ett gyllene läge att avgöra matchen under ordinarie tid när Luleå drog på sig sin femte utvisning med 1.51 kvar.  IKO fick bra tryck med några luriga skott och med minuten kvar kunde Smejkal kliva in och skjuta tätt utanför. Det blev lite strul i egen zon men till slut kom man till ett jätteläge med ett par sekunder kvar och man fick med sig tio sekunder power play in i första förlängningen. Skotten i tredje perioden 11-5.

Overtime (fjärde perioden)
De tio sekunderna i pp var snart över och efter en minut hade Luleå ett skott i ribban. IKO skapade sedan ett par bra lägen men fick inga långa anfall och Luleå svarade med ytterligare skott och styrning. Det fysiska spelet fortsatte på samma nivå och det small i varje närkamp. Luleå hade ett långt anfall efter sex minuter eller snarare en lång sargduell som Plato lyckades komma ur och skickade en lång puck som Powell åkte på och blev fult tacklad utan åtgärd. Smejkal snodde puck i mittzonen och med några läckra dragningar mot två man fick han till ett bra backhandavslut som målvakten hade vissa problem med. Luleå hade de flesta långa anfallen och sköt många skott men Juel var tät. Domarna släppte mycket nu vid avgörandet och det som brukar vara tripping var inte det längre. IKO stack upp ibland och var inte ofarliga och bästa chansen var efter 14 minuter när både Smejkal och Suomela grävde i gröten framför Lassinannti. Nu hade IKO tagit över en stund och var nära ett avgörande. Pilö blev fälld och nertryckt men reste sig och avgjorde matchen några sekunder senare med ett distinkt avslut, assist Smejkal/Suomela och klockan på 16.47 i första förlängningsperioden. Skotten i förlängningen 4-10 och totalt 34-32.

Nu blir det en avgörande match i Be-Ge Hockey Center tisdag kväll. Om IKO vinner åttondelsfinalen blir det kvartsfinal mot Skellefteå i bäst av sju matcher med början borta på torsdag. Om Luleå vinner får man möta Växjö. Även i den andra åttondelsfinalen står det 1-1 i matcher sedan Rögle vunnit i Leksand. Matchens lirare blev Patrik Karlkvist som inte kunde spela i förlängningen.

IK Oskarshamn - Luleå HF 4-3 (1-2, 1-1, 1-0, 1-0)
06.08 1-0 Myles Powell (Rasmus Bengtsson, Ahti Oksanen), spel 5 mot 4
09.37 1-1 Jonathan Andersson (Juhani Tyrväinen, Konstantin Komarek)
12.33 1-2 Julius Honka (Oscar Engsund, Juhani Tyrväinen)
21.01 2-2 Patrik Karlkvist (David Quenneville, Antti Suomela), spel 5 mot 4
36.14 2-3 Tomi Sallinen (Isac Brännström, Oscar Engsund)
50.09 3-3 Ahti Oksanen (Emil Martinsen Lilleberg, Rasmus Bengtsson)
76.47 4-3 Lukas Pilö (Jiri Smejkal, Antti Suomela)

Nästa match:
IK Oskarshamn - Luleå HF, åttondelsfinal 3, tisdag 14 mars kl 19.00, Be-Ge Hockey Center

Bilder från matchen:

Suvad Mrkonjic

Myles Powell gav IKO ledningen i första perioden i power play.

SUVAD MRKONJIC

Powell jublar bakom mål efter 1-0-målet som godkändes efter videogranskning.

Suvad Mrkonjic, Bildbyrån

Jonathan Andersson med ett kort förflutet i IKO kvitterade till 1-1.

Patrik Karlkvist kvitterade till 2-2 i power play tidigt i andra perioden och blev även matchens lirare men fick utgå i slutet av tredje perioden då han fick ett skott i huvudet.

Tim Juel tillät inte Brendan Shinnimin att göra tre mål ikväll, inte något förresten och han räddade 29 skott, närmare 91 procent.

Ahti Oksanen med 3-3-målet tog matchen till förlängning.

Oksanen med ett mål och en assist ikväll.

Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Det var tufft fysiskt spel hela matchen och David Quenneville i mitten spelade nästan 30 minuter.