Vår nya hjärtstartare är invigd!
Publicerad: 2024-02-14
Föreningen
På alla hjärtans dag klippte vi bandet till vår fjärde hjärtstartare. Den är skänkt av Stefan Jutterdal och Annmargreth Kvarnefors och finns placerad utanför huvudentrén till Be-Ge Hockey Center. Den ska hjälpa oss framåt i att bli en Hjärtvänlig Partner och bidra till ett hjärtsäkrare Oskarshamn.

Hjärtuppropet är ett initiativ i Sverige, som arbetar för att alla ska lära sig hjärtlungräddning (HLR), att det ska finnas fler hjärtstartare i samhället och att hjärtstartarna ska vara tillgängliga. Just nu pågår ett arbete för ett mer hjärtvänligt och hjärtsäkrare Oskarshamn, särskilt med tanke på att kommunen till sommaren får 25 000 besökare i samband med O-Ringen. Hjärtuppropet vill bidra till det arbetet och arbetar tillsammans med andra organisationer för ett mer hjärtvänligt Oskarshamn.

Stefan Jutterdal är ambassadör för Hjärtuppropet och var själv med om ett hjärtstopp för sex år sedan. Han är en av tio som fick chansen att överleva.

–      När jag blev ambassadör för Hjärtuppropet fick jag en hjärtstartare och ett tillhörande värmeskåp, för att kunna placera hjärtstartaren utomhus, så att den blir tillgänglig i samhället. Men eftersom vi redan har en hjärtstartare utomhus i ett skåp hemma i Lagmanskvarn där vi bor, så bestämde min fru Annmargreth och jag oss för att skänka hjärtstartare och skåp och vi ville att den skulle placeras så att den kommer till störst nytta i samhället, säger Stefan Jutterdal och fortsätter:

–      Vårt val föll på IK Oskarshamn, som har stort genomslag i samhället och när vi tog kontakt med IK så var de positiva både till att ta emot hjärtstartaren och till att bidra att sprida kunskap om HLR och tillgängliga hjärtstartare och på så sätt bidra till ett mer hjärtvänligt Oskarshamn. Det gläder oss mycket! Placeringen av hjärtstartaren är perfekt, det är precis så som hjärtstartare ska placeras, utomhus i ett skåp, alltid tillgängligt och väl synligt.

Hjärtvänlig Partner

För IK Oskarshamns del är detta ett av de första stegen för att bli en så kallad Hjärtvänlig Partner till Hjärtuppropet. 

–      Vi har varit med om fall av hjärtstopp under våra matcher och ser vikten av att ha lättillgängliga hjärtstartare i vår verksamhet. Genom att placera vår nya hjärtstartare utomhus vill vi ta ansvar i att skapa ett hjärtsäkrare Oskarshamn. Många rör sig runt vår arena varje dag och ser placeringen av denna, vi hoppas att fler ishockeyklubbar och idrottsarenor placerar hjärtstartare även utomhus. Vi är oerhört tacksamma för den fina gåvan vi fått, nu satsar vi på att bli en Hjärtvänlig partner, säger Therése Elofsson, kommersiell chef och vice klubbdirektör IK Oskarshamn.

Om Hjärtvänlig Partner

”För att bli en Hjärtvänlig Partner till Hjärtuppropet krävs viljan att ta ett extra samhällsansvar och önskan att hjälpa Hjärtuppropet att sprida kunskap. 

En Hjärtvänlig Partner hjälper oss att sprida våra tre huvudsyften så att fler liv kan räddas.

Samtidigt ska en Hjärtvänlig Partner givetvis vara ett föredöme när det gäller hjärtsäkerheten i det egna företaget eller organisationen.”

Hjärtstartaren finns tillgänglig direkt och du som besöker Arena Oskarshamn eller Be-Ge Hockey Center hittar den utanför huvudentrén till Be-Ge Hockey Center.

Kommunikatör Gustav Backlund
Huvudpartner
Platinapartner
Stjärnpartner