Finsk forward förstärker IK Oskarshamn
Publicerad: 2022-04-25
Lagbygget
Silly season går vidare och namnen i lagbygget 22/23 fylls på. Nästa man in i truppen är 29-årige Ahti Oksanen som ansluter med ambition om att vara en kraftfull poängspelare som hjälper laget framåt. Kontraktet med Ahti är skrivet fram till 2024. Tervetuloa Ahti!

IK Oskarshamn är glada över att kunna meddela att finske forwarden Ahti Oksanen ansluter till klubben och stannar minst över nästkommande två säsonger. Det är första gången han testar på den svenska hockeyn och kommer närmast från spel i tjeckiska Mountfield HK. På CV:et har han även registrerade säsonger i nordamerikanska NCAA och AHL, såväl som spel i KHL med Jokerit och med KooKoo i Liiga.

– Jag älskade min tid i Boston och den hockeyutbildning som jag fick där. Jag åkte dit tidigt och fick möjlighet att utvecklas med duktiga coacher och fina faciliteter. Det var viktigt för min tidiga utveckling. Jag hade bland annat David Quinn som head coach (senare huvudtränare i New York Rangers och nuvarande förbundskapten för USA). Han satte stor stolthet i att grunderna ska vara perfekta. När man spelade för honom fick man det man förtjänade. Om exempelvis toppspelarna inte levererar så spelade de inte. Det känns ärligt och jag gillade verkligen det. Man var tvungen att förtjäna sin speltid och det lärde jag mig mycket av, säger Ahti Oksanen.

Totalt blev det fem säsonger i Nordamerika, mellan åren 2012-2017. Ahti konstaterar att han spenderade väldigt formbara år långt hemifrån, i en hockey som han på förhand inte var van vid. Nu, med de åren i backspegeln, säger han att det präglat den spelare han är idag.

– Rinken är ju mindre och spelet mer fysiskt i Nordamerika… Det var en viktig läxa för mig att lära i och med att jag kom från spel i de finska juniorligorna. Det har gjort mig flexibel inför det mesta. Jag har alltid stått för mål och poäng och blivit bättre på det år efter år. Det är kul för att jag är 29 nu men det är nu det känns som att jag lärt mig att spela hockey, haha. Vi får se vad som händer nästa säsongen, men jag ser verkligen fram emot det.

En ung 29-åring med ambition att lära sig mer och utvecklas som spelare. I många IK-öron låter det som en "match made in heaven".

– Jag är glad att jag får chansen i SHL. Det är en stor dröm för mig. Med tanke på vad som händer i Europa och KHL just nu kan man säga att den schweiziska och svenska ligan är de två bästa ligorna i Europa och att då få chansen är stort. Efter att ha pratat med vår coach, Martin (Filander), var det lite överraskande hur vi två klickade. Han sa sakerna jag ville höra och det kändes bra att sajna med Oskarshamn.

Du kommer till en stad och ett samhälle där mycket handlar om ishockey. Ser du fram emot att spela i den miljön?

– Absolut. Intresset har varit stort där jag varit tidigare också. I Finland spelade jag på mindre ställen där hockeyintresset är stort och förra året i Tjeckien spelade jag inför ganska galna supportrar. Jag vet inte vad man ska kallade det men mer europeisk, kontinental supporterkultur, kanske? Nästan som i fotboll. Det var helt underbart och jag har hört liknande saker om Oskarshamn.

Kontraktet med Ahti är skrivet över nästkommande två säsonger.

Tervetuloa Ahti!

Kommunikatör Gustav Backlund
Huvudpartner
Platinapartner
Stjärnpartner