Gustaf Westlund ansluter efter åtta säsonger i USA
Publicerad: 2023-04-07
Lagbygget 23/24

Det började tisslas och tasslas om Gustaf Westlund redan i höstas. Då påbörjade han sitt sista år för Ohio State University och planerade redan för vad som skulle ske efter. Valet föll på SHL och IK Oskarshamn. Välkommen till kusten, Gurra!

Resan 25-årige Gustaf Westlund gjort är ganska ovanlig. 2015 tog han både pick och pack och flyttade till USA, närmare bestämt The Frederick Gunn School. Flest säsonger och matcher gjordes dock i Ohio State University i college-ligan NCAA.

– Anledningen till att jag valde den här vägen var för att jag visste att jag behövde mer tid att utvecklas. Jag hade ett lyft under mina junior-år men inte tillräckligt för att kunna ta plats i ett lag på hög seniornivå. Den svenska modellen var helt enkelt inte optimal för mig. Min flytt till USA gav mig den extra tiden att utvecklas och mogna psykiskt och fysiskt, dessutom så fick jag möjligheten att fullgöra en högskoleexamen. Utöver dessa förberedelser så har det varit en enorm upplevelse och jag har haft lyckan att få uppleva saker som många andra inte får, stort tacksam över det och för alla som har hjälpt mig under resans gång. Med det sagt så är jag enormt sugen på att starta detta nya kapitel i mitt liv och min karriär, säger Gustaf Westlund.

Under tiden i Ohio växte Gustaf ut till en viktig kugge i laget i sin roll som först assisterande kapten och sedan slutligen som kapten. Totalt blev det 75 poäng från centern under säsongen i NCAA Big Ten som är en av de tuffare collegeligorna i USA.

Nästa kapitel börjar i IK Oskarshamn där Parisfödda Gustaf snörar på sig skridskorna i höst, något han sett fram emot länge med tanke på att den senaste säsongen varit tuff. Redan efter fem matcher var olyckan framme och forwarden ådrog sig en skada som höll honom utanför isen fram till våren.

– Det var minst sagt en konstig säsong, den var över i princip direkt när den startade… kändes det som initialt. Hur som helst, det är en del av sporten och något många tvingas gå igenom varken man vill det eller inte. Med andra ord, visst var det ett olyckligt utfall men jag lärde mig samtidigt mycket från det också. Mentalt var det en grym läxa, läkarna sa att jag var klar för säsongen i oktober men jag såg det som en utmaning. Ifall en comeback före säsongens slut mot förmodan skulle ske visste jag att jag att det var tålamod och konsekvent jobb som skulle ge mig den bästa möjligheten. Inför slutspelet fick jag klartecknet från lagläkaren och det kändes fantastiskt att få avsluta tillbaka på isen med laget. I slutändan så lärde jag mig en hel del från att vara skadad vilket jag annars förmodligen inte hade gjort, nu ser jag framemot att hålla mig skadefri och göra mitt bästa för IKO.

Det var länge sedan du befann dig i svensk hockey och när det väl var det så var det i juniorligorna. Vad förväntar du dig av svensk hockey?

– Det stämmer, det var ett tag sen jag spelade matcher på hemmaplan. Samtidigt har jag aldrig tidigare känt mig mer förberedd och redo för att ta detta steg. SHL är en av de största och bästa ligorna i världen, det är en exklusiv liga med de svenska topplagen som även visat sig vara bland de bästa på europeisk nivå. Jag har mycket respekt för svensk hockey och ser fram emot att återvända och visa upp den spelaren jag är, samt bygga vidare på den spelaren jag vill och kan bli.

Har du koll på Oskarshamn sedan innan eller blir det en helt ny bekantskap?

– Resan IKO har gjort fram tills nu har varit mycket imponerande, något jag tror få inom hockeyvärlden har missat och alla sett som en enorm prestation. Jag ser fram emot att tillföra och bidra till att succén lever vidare, och att få möjligheten att representera IKO är en ära i sig på många vis. Fröberg och Filander introducerade sig själva för ett drygt år sedan, timingen var perfekt för båda parterna nu. Utöver detta har jag aldrig tidigare varit i Oskarshamn, men av vad jag sett och hört verkar det väldigt vackert och fridfullt. 

Kontraktet med Gustaf är skrivet över nästkommande två säsonger.

Välkommen till IK Oskarshamn!

Kommunikatör Gustav Backlund