Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Frölunda HC
FHC

Frölunda i årets andra match

22 januari 2022 08:00
herr

IK Oskarshamn tar emot Frölunda på lördagseftermiddagen efter två inställda matcher tidigare i veckan. Såklart ett spelsuget gäng som bara har spelat en match hittills i år. OS-uttagne #20 Hynek Zohorna (bilden) är matchens profil och intervjuas inför matchen.


Frölunda på fjärde plats är åtta poäng före i tabellen men har spelat två matcher mer. Göteborgarna har gått lite sämre på slutet och har bara vunnit tre av sina tio senaste matcher. I slutet av november vann IKO i Scandinavium efter straffar där Tim Juel spikade igen och Dale Weise och Patrik Karlkvist satte var sin straff. Spelmålen gjorde Kim Rosdahl, Hynek Zohorna och Lukas Pilö. I Oskarshamn tidigt på säsongen vann Frölunda efter förlängning så det är helt lika mellan lagen den här säsongen när man nu möts för tredje gången. Frölunda är ett av få lag som ännu inte haft något Corona-avbrott i verksamheten.

Båda lagen ligger högt i power play där IKO är tvåa i ligan på 28 procent mot Frölunda på sjätteplats strax under 26. På de senaste fem matcherna är skillnaden betydligt större. IKO gick med plus i special teams mot Malmö då man var hundraprocentiga i power play (ett mål, ett pp) och gjorde mål i box play. Frölunda är fyra i box play på 80 procent mot 72 för IKO.

Gästerna förfogar över poängkungen Ryan Lasch som gjort 40 poäng, varav hela 33 är assist. Senaste tio matcherna har Lasch dock "bara" gjort 8 assist och inget mål. Michael Spacek är lika med Patrik Karlkvist på 31 poäng. Frölundas bäste målgörare är Elmer Söderblom med 12 mål.

IKO och Frölunda tillsammans med Färjestad, Malmö och Skellefteå är bland de SHL-lag som har flest spelare till OS i Peking inom kort. Frölunda har tre bekräftade i dagsläget; Christian Folin, Max Friberg och Michael Spacek, dessutom är målvakten Matthew Tomkins aktuell för Kanada. IKO har som bekant Tomas Zohorna, Hynek Zohorna, Fredrik Olofsson och Brian Cooper i tre olika landslag.

IKO åker direkt efter matchen till Stockholm och har match mot Djurgården söndag kväll. Därefter blir det flyg till Luleå där det väntar match på tisdag för att sedan vända hem till hemmamatch mot Växjö på torsdag.

#20 Hynek Zohorna, har det varit en stor omställning från Tjeckien och KHL till SHL?
- Det var mindre rinkar där så jag visste inte hur detta skulle passa mig. Men jag är bra på skridsko så det är bra och jag gillar det.
Vad säger du om resultaten hittills för dig själv och laget.
- Jag är glad att det går bra. Laget fungerar bra ihop. Jag hoppas det fortsätter så och att vi fortsätter vinna.
Ni har familjerna här, vad betyder det?
- Jag är glad att jag är här med familjen. Vi stöttar varandra, vi pratar om allt och trivs bra ihop.
Hur trivs ni i Oskarshamn och Sverige?
- Jag har sett fram emot att komma till Sverige. Det är ett land med vacker natur. Oskarshamn är en stad som är väldigt likt där vi bor i Tjeckien, precis vid vattnet. Jag gillar lugnet här, människorna är vänliga och alla pratar engelska.
Har ni hunnit se er omkring?
- Vi var och fiskade innan säsongen och så har vi besökt Kalmar, Öland och Stockholm två gånger. Vi träffade en fantastisk tjeckisk familj som bott här i fem år så genom dem har vi lärt känna Sverige.
Har går det med språket?
- När jag först hörde och såg svenska språket, sa jag till mig själv att jag skulle försöka med engelska. Jag är glad att alla killarna här pratar perfekt engelska, dom har tålamod och framför allt att dom vill.
Du och Tomas har en bra kemi och spelar bra tillsammans, vad betyder han för dig?
- Han är min bror och vi stöttar varandra. Vi har en bra relation både på och utanför isen. Jag är supernöjd över att vi spelar ihop för tredje säsongen.
Vad säger du om att du slår alla passningarna och brorsan får göra målen?
- Alla vill göra mål! Jag önskar honom det bästa och det gör jag för alla. Det viktigaste är samspelet i laget och det är bra.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det som hänt med två inställda matcher har hänt och det kan vi inte göra något åt. Nu gäller det att vara proffsig och ladda om. Det som vi kan påverka är vår prestation och våra förberedelser för nästa match, det är precis som efter en spelad match. Vi är hemma och har haft bra träningar som vi inte hade haft annars och därmed bra förberedelser för Frölundamatchen.
- Jag tycker onsdagsträningen var bra. Det är lite speciellt att komma igång när man kommit hem klockan ett på natten men jag tycker det var bra snurr på gubbarna. Jag förväntar mig att alla är redo och ännu mer sugna att spela nu.
- Det brukar alltid bli tuffa matcher med högt tempo mot Frölunda. Vi har många gånger gjort bra prestationer mot dom. På något sätt tar vi fram mycket bra ur varandra och det blir högt tempo. Det kommer bli fysiskt och en spännande utmaning.
- Vi har ett bra hemmafacit senaste tiden och det är kul. Det är alltid kul att spela hemma och extra kul att vinna. Vi försöker vara lika bra oavsett hemma eller borta. Det där brukar jämna ut sig över tid om man har ett eget spel och något som man tror på. Man måste våga tro på det man gör även om man är i ett annat omklädningsrum.
- Brian Cooper och Tim Juel missade fredagsträningen på grund av sjukdom men troligen är Cooper tillbaka till lördagsmatchen. Johannes Salmonsson är åter redo för spel. Hugo Engsund från Kalmar HC ersätter Tim Juel i helgens två matcher.