Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Malmö
MIF

Äntligen dags för match igen!

16 januari 2022 08:00
herr

Efter ett extra långt nyårsuppehåll på grund av Corona och många flyttade matcher är det nu dags för match igen. IK Oskarshamn tar emot Malmö Redhawks på söndagseftermiddagen. Matchens profil är #34 Philip Samuelsson (bilden) som intervjuas inför matchen. Omstarten blir tuff med nio matcher under de kommande två veckorna.


Både Malmö och IKO spelade sin senaste match den 30 december, dvs för två och en halv vecka sedan. Båda lagen har, precis som de flesta lagen i ligan, haft covid-smittade spelare och har nu gett klartecken till omstart. Malmö har gått tyngre än förväntat, sett till de värvningar man gjort. I december fick man dock skaplig poängutdelning med segrar mot Örebro, Luleå, Timrå och Växjö. Malmö mötte Timrå tre gånger under den månaden och vann en match. Senaste matchen, borta mot Timrå, ledde man med 5-1 inför tredje perioden men föll med 6-5 efter förlängning. IKO vann tre matcher i december, mot Djurgården, Timrå och Linköping, den sistnämnda var senaste hemmamatchen den 28 december. I en mycket haltande tabell - Färjestad, Linköping och Brynäs har till exempel fyra matcher mer spelade - är Malmö nu tio poäng efter IKO och placeringarna är 12 respektive 7.

Det skiljer tio procentenheter till IKO:s fördel i power play - 27 respektive 17. I box play är det tvärt om och där är Malmö ett topplag med 81 procent mot 71 för IKO.

Spelare att hålla koll på hos gästerna är återvändaren och lagkaptenen Carl Söderberg med 24 poäng (11 mål) och Carl Persson (8+9). Vidare IKO-bekantingarna Lance Bouma (4+9) samt bröderna Sylvegård, Marcus (6+6) och Emil (5+6). En annan hemvändare, Magnus Pääjärvi, 2+1, är just nu skadad.

Hos IKO toppar alltjämt Patrik Karlkvist poängmässigt med 31 poäng (17 mål) före kompisarna i förstakedjan Fredrik Olofsson (9+16) och Kim Rosdahl (10+14). Kedjan har tillsammans alltså gjort 80 poäng (36 mål) på 30 matcher.

Det blir en tuff start efter Corona-uppehållet med fyra matcher i veckan. På tisdag borta mot Färjestad och sedan hemmamatcher Brynäs torsdag, Frölunda lördag och den uppskjutna bortamatchen mot Djurgården på söndagen. Även veckan efter fortsätter i samma tempo med långresa till Luleå, hemma mot Växjö och lördag/söndagstripp till Leksand och Örebro. Med reservation för ytterligare schemaändringar är väl bäst att tillägga.

#34 Philip Samuelsson, en stark bortamatch när ni mötte Malmö senast, vad gjorde ni så bra där?
- Man måste ta bort tid och yta för dom. Dom är stora och starka så vi måste spela snabbt. Vi har många skickliga forwards och vi backar ska passa snabbt så att vi är mycket i offensiv zon.
Vad måste ni göra annorlunda hemma för att vinna lika mycket som borta?
- Det är framför allt matchstarten och se till att vi är förberedda när pucken släpps. Vi har ibland hamnat i underläge tidigt och då måste man jaga hela matchen. Vi måste fortsätta komma ut och sätta bra forecheck på lagen.
Ett mål i tom kasse mot Skellefteå, vad säger du om målet?
- Det är alltid roligt att göra mål oavsett vilket sätt det är på. Det är något man försöker utveckla hela tiden och utveckla skottet. Jag vill fortsätta nöta på det och förhoppningsvis bidra mer framåt. Ett skott i tom kasse går ju mer på känsla och syftet är först och främst att få ut pucken ur zonen så lite tur är det också.
Du är ju både svensk och amerikan, känner du dig som svensk nu?
- Ja det är ju både och, är född i Falun och uppväxt i USA med svenska föräldrar. Vi har ätit svensk mat och hållit i språket hela tiden. Så det är nog fifty-fifty.
Hur har det varit att flytta hem till Sverige, socialt och hockeymässigt?
- Det har varit en skön förändring för min del och jag och min fru trivs bra här i Sverige. Socialt har det inte varit så stor omställning eftersom den svenska kulturen suttit i hela tiden. När det gäller hockey så är det ett annat spel på större rink. Det blir mindre fysiskt och mycket mer skridskoåkning och hålla i pucken här. Det tog ett tag att komma in i det men nu känns det som jag har ganska bra grepp på hur jag ska spela här borta.

IKO:s assisterande tränare Jeff Jakobs inför matchen:
- Det var jättelänge sen vi spelade match, nästan tre veckor. Det ska bli kul att spela igen, det är den största känslan. Vi har fått några dagars träning med fullt manskap, det är skönt. Det är några spelare som varit lite tagna av sjukdomen. Det kommer att visa sig nu när vi har ett tätt matchschema och vi får se hur dom svarar på matcherna. Men vi kommer alltid att spela för att vinna, sedan får vi ta det därifrån. Johannes Salmonsson tränade inte på lördagen men det var en säkerhetsåtgärd så han är med mot Malmö.
- Malmö är i exakt samma läge som vi och hade sin senaste match samtidigt. Såklart har vi lite koll på hur dom spelade innan men nu är det så länge sedan. Dom har kanske ändrat lite så det är farligt att hänga upp sig för mycket utan det är vårat spel som blir det viktiga.
- Malmö borta senast är en av våra bättre matcher absolut. Vi var stabila och bra i det fysiska spelet samtidigt som vi var bra i omställningsspelet och sårade dom på det sättet. Det är något vi har pratat om att försöka bygga vidare på.
- Vi hade inga jättebra matcher runt jul även om vi fick med oss en seger mot Linköping. Men det är så långt tillbaka så det är svårt att säga för mycket om det utan vi går från noll lite mer.
- Vi har tillgång till alla ordinarie spelare till matchen, dvs två målvakter, åtta backar och tretton forwards.