Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
HV71
HV71

Nu ska det avgöras!

24 mars 2021 15:25
herr

Dags för en superjämn slutspurt av SHL 2020/21. Två matcher kvar av grundserien och båda på hemmaplan. Först ut HV71, som nu är klara för negativt kval, torsdag kväll. Matchens profil i hemmalaget är ryska målvaktsnyförvärvet #31 Aleksandr Sudnitcin (bilden).


Serieavslutningen är så raffinerad att IKO i de två sista matcherna, båda på hemmaplan, möter de närmaste konkurrenterna i tabellen. Torsdagens match är mot Smålandsrivalen HV71 som IKO ännu inte vunnit mot och i sista matchen på påskafton tar man emot Brynäs, preliminärt är väl bäst att tillägga eftersom Brynäs fått nya Corona-fall. IKO har inte mött HV71 ännu i år, senaste matchen var strax före nyår då HV vann efter förlängning genom det berömda "tjuvbytet" som gav ett friläge. De två tidigare matcherna den här säsongen har HV vunnit med 6-3 hemma och 1-2 borta. I 6-3-matchen ledde IKO med 3-1 halvvägs efter två mål av Modigs och ett av Rosdahl. I början av december kvitterade Olofsson i början av tredje perioden men Lias Andersson satte segermålet med tre och en halv minut kvar. I senaste mötet kvitterade IKO två gånger genom Olofsson och Cooper och tog matchen till förlängning men som sagt HV avgjorde genom Filip Sandberg 13 sekunder in i Sudden.

HV-backen Eric Martinsson är den som gjort flest poäng i mötena med IKO. Han har gjort ett mål och fyra assist. Filip Sandberg har gjort 3+1 och Fredrik Forsberg, tidigare IKO-spelare, 2+1. Omvänt är det Kim Rosdahl som trivts bäst mot Jönköpingslaget med ett mål, tre assist och sju skott på mål. Därnäst Markus Modigs med 2+2 på två matcher och Fredrik Olofsson med två mål.

IKO kommer från en stark vändning och övertidsseger borta mot Malmö och totalt fem poäng på de senaste fem matcherna. För HV har det blivit en poäng på fem matcher och senast blev det storförlust mot Leksand i tisdags. IKO är nu nio poäng före HV med två respektive tre matcher kvar att spela inklusive denna.

HV71 har varit bra i power play sett över hela säsongen där man är tvåa i ligan på nära 28 procent, jämfört med IKO som är sjua på 21,7. Men båda lagen har haft sämre utdelning på slutet. HV har gjort två mål på 16 försök (12 procent) på de senaste fem matcherna. För IKO har det blivit ett mål på 14 försök, dvs 7 procent. I box play är lagen ganska lika på de fem senaste matcherna. IKO har släppt in två mål på 14 box play och dessutom gjort ett framåt. För HV har det blivit två insläppta på 18 box play.

Detta är match nummer 51 i grundserien och sedan återstår bara att möta Brynäs också på hemmaplan. En riktigt spännande serieavslutning då samtidigt HV möter Linköping. Speldatum kan komma att ändras. Två matcher som direkt kan avgöra vilket lag som ska möta HV i kvalet, play-out SHL, som håller på en bra bit in i april. Brynäs ska spela ytterligare två matcher, Växjö och Färjestad, innan sista matchen mot IKO. IKO behöver tre poäng mot HV för att inte vara beroende av Brynäs kommande resultat innan sista matchen. De klassiska storlagen Brynäs och HV71, som nu slåss för sin SHL-existens, vann SM-guld så sent som 2012 respektive 2017 och möttes i SM-finalen 2017.

Uppdaterat spelschema:
31/3 Brynäs-Växjö
1/4 Brynäs-Färjestad
3/4 Oskarshamn-Brynäs, HV71-Linköping, Malmö-Växjö

#31 Aleksandr Sudnitcin, hur har din första tid i Sverige och Oskarshamn varit?
- Ja det är första gången jag är i Sverige. Resan tog lång tid men allt är bra. Jag började träna med laget från första dagen. Jag var glad att komma tillbaka i träning.
Vad gör du när du har en dag ledigt från hockeyn?
- Jag kopplar av, läser en bok eller kollar på film. Oskarshamn är mycket vackert så jag går på promenader.
Det har varit lång väntan under Corona-pausen med bara träning, hur har det varit?
- Det var ett långt uppehåll men vi hade möjlighet att träna, det var jättebra! Så klart, träning kan inte ersätta matcherna. Jag vill ha allt enligt plan, men sånt är livet.
Din första match var inte så rolig, vad är dina tankar om den?
- Första matchen fungerade inte för mig. Nytt lag, ny liga. Jag ville spela bättre. Men sådant händer och det händer alla. Kanske inverkade mitt långa matchuppehåll negativt.
Hur går du vidare efter det?
- Vi ska ha ett kort minne, detta har redan hänt. Man behöver fortsätta jobba hårt på träning och tro på det man gör.
Är detta din första klubb utanför Ryssland, hur är det?
- Byta land och liga för första gången är inte lätt. Men detta är en ny erfarenhet för mig. Det tar alltid tid att anpassa sig till nya förhållanden.
Kände du några av spelarna innan du kom hit?
- Jag kände ingen personligen. Jag spelade mot Robert Sabolic under många säsonger i KHL. Många killar har gemensamma bekanta. Men vi har ett vänligt lag så jag har inga problem med kommunikationen, trots min dåliga engelska. (en engelska som är riktigt bra, red:s anmärkning)
Vad har du för mål med din korta säsong här?
- Jag vill hjälpa laget att vinna. Få nya erfarenheter och lära något nytt.
Vad visste du om klubben innan du kom?
- Jag visste att IKO spelar andra säsongen i SHL och att det är en klubb med en historia 50 år tillbaka i tiden.
Hur fungerar samarbetet med målvaktstränare och övriga målvakter?
- Robin är en fantastisk coach, han pekar ut olika detaljer. Han hjälper mig att bättre förstå hockeyn i SHL. Det finns alltid bitar som du behöver och kan fixa för att bli bättre. Vi pratar också med Joe. Ibland undrar jag över hans spelstil. Men han spelar sin andra säsong i Sverige och har erfarenhet av att spela här.
Bara två matcher kvar, vad tror du om lagets chanser i slutspurten?
- Vi ska bara spela vårt spel, det kommer ge oss resultat. Försöka göra vårt bästa och det finns alltid chanser!

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Avslutningen mot Malmö fick lite av bragdkaraktär och så klart otroligt viktigt för oss att välförtjänt få med oss en del poäng där. Jag tycker att vi i flera matcher har spelat tillräckligt bra för att få med oss poäng men inte riktigt hittat vägarna för att skjuta dit dom där puckarna. Nu tycker jag att vi till slut gör det i alla fall på ett bra sätt. Viktigt både mentalt och poängmässigt, så det var kul. Till viss del tålamod men framför allt desperation att få in det där målet i slutet och stark närvaro av dom som är inne och spelar att hålla i pucken och vinna tillbaks den. Starkt att ha sinnesnärvaro och våga spela på ett bra sätt när vi plockat målvakten. Det är roligt att se att modet och desperationen finns.
- Resten av säsongen kommer att se ut så här och vi kommer att behöva mod och desperation. Vi har ju försökt tidigare så klart men man lyckas inte alltid. Detta är ett tecken på att killarna är på ett bra ställe mentalt och är beredda att göra skillnad.
- Nu försöker vi inför matchen mot HV att koncentrera oss på helheten. Dom har ju ett tufft läge, precis som vi har och har haft. Vi vet ju att det i grund och botten är ett väldigt bra och skickligt lag. Vi förbereder oss på noggrannast möjliga sätt. Vi vill spela med hög intensitet och stort mod, det är det som ska få tala och det är det viktiga.
- Bevisligen har ju hemmaplan varit en fördel för oss och i det här läget är det skönt att ha hemmapubliken med sig, dom som får komma in. Det är alltid roligt att spela inför dom. Jag tycker vi har gjort bra prestationer borta också. Vi ska fortsätta göra alla stolta, jobba hårt och vara riktigt jobbiga att möta.
- Vi har tillgång till samma trupp som senast och tar ut laget på matchdagen.
- Den nya smittan i Brynäs ser ut att påverka även vårt spelschema även om det inte är bekräftat. Jag tror inriktningen är att vår match mot Brynäs och HV mot LHC ska spelas sist vilket känns mest rättvist eftersom vi påverkas av varandra som det ser ut just nu. Det är klart vettigt så att man inte har någon för- eller nackdel utan att matcherna spelas parallellt.