Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Brynäs
BIF

IKO vann sista matchen - 11:e-plats i SHL!

3 april 2021 19:00
herr

IK Oskarshamn slutar på elfte plats och säkrar en tredje säsong i SHL. Detta efter en snygg avslutning och 4-3-seger mot Brynäs. Kim Rosdahl gjorde två mål, Joakim Thelin och Max Veronneau de övriga två.


Gästerna fick en bra start och tog ledningen efter två och en halv minut genom Adam Pettersson i power play. Annars var det en jämn inledning med chanser åt båda håll, dock inga jättelägen. IKO fick sedan två power play ganska tätt och i det första hade Veronneau ett par hårda skott i bra läge men bästa chansen hade Brynäs i ett friläge men Olofsson jobbade hem förtjänstfullt och Cannata räddade. I andra pp snurrade det på bra och precis när det var slut satt kvitteringen när Kim Rosdahl gjorde sitt tionde mål, assist Sabolic/Engsund. Hemmalaget fortsatte spela bra men Brynäs hade också några lägen. I slutsekunderna var IKO för många på banan och fick inleda andra perioden i box play. Skotten ganska jämnt, 11-9.

IKO klarade av inledande box play i andra perioden ganska enkelt och efter fem minuter kom ledningsmålet för hemmalaget. Joakim Thelin, med sitt femte för säsongen, tog vara på en retur mitt i slottet efter fint förarbete av Samuelsson och Torp. Brynäs kvitterade bara två minuter senare i en spelvändning där Emil Molin lirkade in pucken bredvid Cannata. Ytterligare åtta minuter därefter var gästerna i ledningen igen genom mål av John Nyberg, med ett IKO-förflutet i karriären, där pucken gick via en hemmaback och ställde Cannata. Mot slutet drog Brynäs på sig många utvisningar och IKO var ruskigt effektiva i power play. 1-1-målet var ju "nästan" i pp. Det blev spel fem mot tre och efter en dryg halvminut gjorde Kim Rosdahl sitt andra mål för kvällen, assist återigen Engsund/Sabolic. Fortsatt spel fem mot tre eftersom Molin fått 2+2 efter en hög klubba som domarna tog efter att ha kollat på mediakuben. Målvakt Ersson flyttade målburen och därmed blev det ytterligare tid med två man mer. Med minuten kvar av perioden var IKO på nytt i ledningen, målskytt Max Veronneau med sitt tolfte, assist Olofsson med sin 34:e poäng. Skotten i andra perioden 13-7.

IKO fick ingen mer utdelning i det power play som inledde tredje perioden. Men hemmalaget fortsatte spela bra och skapade en hel del men Ersson var tät nu. Brynäs hade också några tunga anfall och Cannata fick göra skäl för lönen i sin sista match innan han åker hem för att bli pappa. IKO klarade av ett box play med sex minuter kvar efter många sekunder i offensiv zon av bland andra Engström och Engsund. Brynäs tog ut målvakten med två minuter kvar och tryckte på men drog på sig en utvisning mitt i pressen när Lipon forecheckade högt. Brynäs tog ändå ut målvakten en gång till och då sköt Kelleher i utsidan av det tomma målet. Brynäs försökte en gång till då IKO åkte på en utvisning med tio sekunder kvar men IKO stod emot och säkrade därmed elfteplatsen och en tredje SHL-säsong! Skotten i tredje perioden 11-9 och totalt 35-25. Matchens lirare blev Andrew O'Brien.

IKO slutar alltså 11:a i SHL och är bara två poäng från tian Djurgården och fyra efter nian Malmö. Så ordinarie slutspelsplats var inte så långt borta. Nu finns ändå en liten, liten chans till åttondelsfinal då reglerna är sådana att om ett av lagen 7-10 får Corona-utbrott ersätts dom av elvan IKO. Innan matchen fick Nichlas Torp ta emot priset från Blue Front Support som Årets Slitvarg den här säsongen.

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- Jag vet inte om det var snyggt men det blev i alla fall spänning och vi kommer härifrån med tre poäng och en elfteplats i serien som jag är otroligt stolt över. Otroligt stolt över spelare, ledare, klubb, styrelse och inte minst supportrarna som har gjort ett hästjobb dom få som var här inne. Dessutom sättet som vi har blivit stöttade utan att det alltid har gått bra. Den positiva andan som finns i bygden kring IK Oskarshamn är fantastisk!
- Skönt att vi klarar det utan kval. Starkt efter dom där sexton raka förlusterna att studsa tillbaks och klara oss utan kval och dessutom klättra upp på elfteplatsen. Det är inte så många grupper som klarar av det. Sättet som det här gänget har hanterat medgång och motgång och tillbaks till medgång. Det handlar om tålamod, tron på varandra, det hårda jobbet och lagsammanhållningen som är nyckelord. Vi har varit noga med karaktär och även om det hänt något så har vi hanterat det tillsammans och inte skyllt på varandra. Det är mycket styrka tillsammans och vi gör det ihop.
- Nu får vi blicka framåt lite grann. Vi får börja med måndag, då kanske vi vet om vi har spelat klart eller inte. Just nu är vi någon typ av reservlag till åttondelsfinalen som börjar på måndag så får vi se vad som händer. Jag tror kanske inte att det blir något men vi får samla ihop gänget och runda av tillsammans om det inte blir något mer och sedan får vi ta sats mot en ny säsong. Det är bara Cannata som åker hem direkt så vi har tillgång till hela truppen i övrigt.
- Dagens match var lite öppna spjäll och det var väl ingen "tränarmatch". Jag vill inte analysera för mycket men vi hade bra energi och det var lite öppet. Vi hittade en väg att vinna och kom tillbaka från underläge två gånger. Vi hade tur med några domslut, eller otur i Engströms fall då han fick klubba på ögonbrynet. Det gav oss chansen att avgöra matchen och sedan höll vi ihop det till slutet. Jag är glad och stolt att vi får ihop det där och nyper en plats till i tabellen. Brynäs är ju i en speciell situation och det var en speciell match men jag är glad att vi vann och satte någon typ av poängrekord.
- Joe Cannata var fantastisk idag när vi bjöd på alldeles för många frilägen. Det var kul att han var kvar till den här matchen och fick uppleva det här. Nu får vi hoppas att han hinner hem och ta hand om familjen när dom ska ha barn.

IK Oskarshamn - Brynäs IF 4-3 (1-1, 3-2, 0-0)
02.33 0-1 Adam Pettersson (Emil Molin, Alexander Ljungkrantz), spel 5 mot 4
10.41 1-1 Kim Rosdahl (Robert Sabolic, Filiph Engsund)
25.05 2-1 Joakim Thelin (Philip Samuelsson, Nichlas Torp)
07.23 2-2 Emil Molin (Daniel Mannberg, Tomi Sallinen)
35.05 2-3 John Nyberg (Noel Gunler, Oula Palve)
37.49 3-3 Kim Rosdahl (Filiph Engsund, Robert Sabolic), spel 5 mot 3
39.06 4-3 Max Veronneau (Fredrik Olofsson), spel 5 mot 3
Skott: 35-25 (11-9, 13-7, 11-9)
Utvisningar: IKO 4x2 , Brynäs 7x2
Domare: Johan Nordlöf, Per Claesson
Publik: 8

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån och Claes Svensson.

Highlights från matchen: