Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Skellefteå
SKE

Dags att spräcka ännu en segersvit

5 februari 2021 15:25
herr

IKO möter Skellefteå för tredje gången på lördagskvällen. Västerbottningarna är på ganska säker kvartsfinalmark just nu med en 10 matcher lång segersvit med sig i bagaget, en svit som IKO så klart vill spräcka. Matchens profil i hemmalaget är #21 Brian Cooper (bilden), den amerikanske backen med massor av istid som även producerat bra under säsongen.


Är IKO laget som spräcker segersviter? Det verkar så om vi tittar tillbaka bland resultaten. IKO slog Djurgården i mitten av november. Efter det vann stockholmarna nio raka matcher på hemmaplan innan man fick stryk av IKO i början av januari. Efter det har DIF inte vunnit en enda match. Leksand hade sex raka bortasegrar innan man föll i Be-Ge Hockey Center förra veckan. Likadant med Växjö som hade vunnit sex raka innan IKO tog hem segern i Vida Arena i lördags. Nu alltså dags för Skellefteå som har tio raka segrar och inte har förlorat på en månad, kanske dags nu.

Skellefteå är med och slåss om topp tre i ligan just nu efter en bra trend på slutet. Man har den senaste veckan slagit Linköping (6-0), Rögle och Luleå och senast blev det seger med 4-1 hemma mot Djurgården. IKO slog Leksand klart för en vecka sedan och Växjö i overtime i lördags och den här veckan har man mött Färjestad två gånger där det blev förlust hemma och Suddenförlust borta. IKO vann första mötet i Skellefteå med 3-1 efter två mål av Oscar Sundh och ett i tom kasse av John Dahlström. Hemma blev det förlust med 2-3 efter förlängning och där gjorde Oliver Larsen och Jonas Engström målen. Fjärde mötet lagen emellan blir i näst sista omgången den 20 mars, då i Västerbotten.

Matchen mot Skellefteå innebär att IKO har spelat tre fjärdedelar av säsongen och det återstår 13 matcher. I statistiken intill finns poängfördelningen mot övriga lag. IKO har spelat klart mot Luleå och Färjestad, har två matcher kvar mot Skellefteå (inklusive denna), Örebro och Malmö samt en match kvar mot övriga lag.

Nu blir det landslagsuppehåll med nio dagars spelledigt för IKO samtidigt som några uppskjutna matcher för andra lag ska spelas. Efter uppehållet tar IKO emot Växjö i nytt Smålandsderby och med den starka vändningen mot Lakers för en vecka sedan i färskt minne (Säsongens Viktigaste Match >>).

#21 Brian Cooper, vad säger du om säsongen så här långt?
- Den har varit ganska bra. Vi gick igenom en lång svacka men krigade oss ur den. Vi sätter oss själva i en bra position inför de avslutande matcherna i serien.
Och den bästa delen kvar?
- Jag tror det kommer avgöras i sista matchen vilka som blir de två sista lagen och vilket lag som tar sista play in-platsen på nummer 10. Sista månaden kommer att bli spännande!
Många matcher och mycket istid för dig, vad känner du om det?
- Istiden har varit bra. Vi har många duktiga backar i det här laget så det är svårt att få lika istid för alla. Jag tror killarna har accepterat sina roller i försvaret och överlåter åt Jeff att sätta in oss i speciella situationer. Nu när Nolan har varit borta har det blivit mer tid i power play så förhoppningsvis kan jag dra fördel av de extra chanserna.
Det verkar inte ha varit ett stort steg från Allsvenskan för dig, eller vad säger du?
- Allsvenskan har visat sig vara en bra liga. Många spelare som har haft framgångar där går vidare till SHL. Det var riktigt bra för självförtroendet att lyckas i Umeå och bygga för framgång i SHL. Den största skillnaden är bredden på skickliga spelare som varje lag har. Alla spelar hårt och är skickliga så det blir inga enkla byten.
Du delar ut många bra tacklingar, är det något du gillar?
- Jag gillar det fysiska spelet. Det har jag alltid satt stor stolthet i. På större rink och smartare spelare är det lite svårare att få vinklar för att dela ut hårdare tacklingar (om du inte heter Torp). Men jag försöker göra det fysiska bra för att göra det tuffare för motståndarna.
Spelar du helst på 6 eller 7 backar?
- Jag tror alla backar föredrar att spela på 6. Det är lättare att hitta rytmen och känslan med pucken. Med 7, beroende på utvisningar, kan det vara svårt för en del att hitta normala byten och hitta flowet i matchen.
Är du nöjd med din poängutdelning så här långt?
- Så här långt är jag ok med poängen. Jag inledde lite lågt så jag skulle bevisligen vilja ha några fler. Men fortsätter jag spela bra så kommer dom.
Vilka är dina styrkor skulle du säga?
- Jag skulle nog säga en puckskicklig back med stark skridskoåkning. Jag försöker spela pucken till forwards så de kan gå till anfall och sedan kan jag stötta upp längre upp i banan. Skridskoåkningen är nog min största styrka följd av arbetsmoralen och förmågan att vinna kamper. Jag har fått mer offensivt förtroende här i Sverige vilket har varit spännande.
Efter två år i Sverige, hur går det med språket?
- Språket går ok. Det är svårt att riktigt dyka ner och försöka lära sig eftersom alla är så bra på engelska. Det är enklare för dem att prata engelska än för mig att prata svenska. Jag har några ord och fraser så att jag kan hälsa på folk och säga adjö och även tillräckligt för att överleva i livsmedelsaffären och beställa mat på restaurang. Min fru tar svenskalektioner så jag försöker lära mig en del av henne. Jag skulle åtminstone vilja kunna förstå när andra pratar och även svara lite på svenska!
Vad säger du om Skellefteå och vågar du tippa ett resultat?
- Det är ett riktigt bra lag. Ganska små och med bra fart och skicklighet över hela isen. Dom är inne i en bra vinstsvit så vi måste sätta tonen direkt. Jag tror vi kan gå in i uppehållet med en 4-2-seger!

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det positiva är att vi har plus på Färjestad över säsongen men lite surt att vi inte fick med oss mer poäng igår. Jag tycker vi gör en ganska bra bortamatch men det saknas lite. I båda matcherna saknas det lite för att få med oss alla poängen och det får vi ta lärdom av och gå vidare.
- Det är alltid tufft mot Skellefteå men vi har gjort bra matcher mot dom tidigare. Det gäller att gå in med gott självförtroende och fokusera på vår uppgift så har vi bra chans att nypa poäng. Skellefteå är i kanonform så det är väl dags att sätta en käpp i hjulet om vi kan. Vi har gjort många bra matcher på slutet och tagit poäng många gånger så det gäller att vi är fortsatt hungriga. Vi behöver fortsätta tro på det vi gör och offra oss för varann. Det upplever jag som den stora grejen. Vi har ju spelat hårt, tävlat hårt och varit inne i vår bubbla och det tror jag är metoden för oss.
- Nu blir det ett uppehåll och vi får chansen att träna och återhämta oss. Vi tränar några dagar och sedan är vi lediga mitt i veckan och tränar igen inför omstarten mot Växjö (Säsongens Viktigaste Match >>). Jag hoppas det kan ge utrymme för att nöta på olika grejor och ta nästa kliv. Dom nya spelarna blev inslängda här och fick spela ganska fort, men gjort det bra så klart. Nu kan dom hitta mer bekvämlighet i våra grunder. Vi räknar med att Nolan Zajac är tillbaka nästa vecka och får 3-4 dagars träning innan första matchen. Det blir inga större förändringar till matchen mot Skellefteå och alla verkar friska och hela efter utflykten till Karlstad.