Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Färjestad
FBK

IKO går för tredje raka mot Färjestad

1 februari 2021 13:38
herr

IK Oskarshamn möter Färjestad två gånger den här veckan, först hemmamatch tisdag kväll. IKO har vunnit de två tidigare mötena den här säsongen med 4-2 och 3-1. Matchens profil i hemmalaget är #90 Lance Bouma (bilden) som redan producerat bra under sin korta tid i klubben, 7 poäng (5 mål) på 7 matcher. Hans kedja med Veronneau och Olofsson har på fem matcher gjort 14 poäng (8 mål).


Betta på SHL hos Betsson >>

Ett så kallat back-to-back-möte mellan IKO och Färjestad och lagen möts igen, för sista gången i grundserien, på torsdag i Karlstad. IKO har bra statistik den här säsongen mot Färjestad med seger både hemma (4-2) och borta (3-1), senaste mötet för bara tre veckor sedan. En klar förbättring av statistiken mot Färjestad mot ifjol då det blev två storförluster men även en seger och en Suddenförlust. Totalt på sex möten i SHL har IKO tagit 10 poäng och Färjestad 8 med målskillnaden 26-14 i FBK-favör.

Färjestad har kommit tillbaka efter en svacka och nu vunnit tre raka matcher på slutet, senast efter straffar mot Örebro. Sett till de fem senaste matcherna är resultaten nästan identiska med åtta poäng för båda lagen där IKO har gjort lite fler mål. För IKO ingår där bortasegern mot FBK för tre veckor sedan. IKO kommer närmast från en stark vändning och övertidsseger borta mot Växjö i lördags. Färjestad är på åttonde plats med elva poäng upp till kvartsfinalplats och elva poäng ner till IKO på tionde plats.

IKO har varit väldigt bra i box play under en längre tid. Första insläppta målet på fem matcher kom mot Växjö men snittet på den perioden är över 92 procent jämfört med Färjestads 68 procent och fem insläppta mål. På samma tid har IKO gjort två mål i box play. I power play under samma period har IKO gjort tre mål på tretton försök vilket är 23 procent och en fjärdeplats i ligan. Färjestad har på samma tid gjort ett mål på nitton försök eller fem procent och en trettondeplats.

Poänggörandet i lagen leds av Daniel Viksten hos gästerna med 34 poäng (16 mål), följd av backen Jesse Virtanen med 6+21 och i IKO av Nolan Zajac 8+16 närmast före Fredrik Olofsson, som närmar sig under Zajacs frånvaro, 8 mål och 15 assist nu för Olofsson. Sett till senaste fem matcherna ligger Lance Bouma trea i ligan med 6 poäng (4 mål). 6 poäng har även Michael Lindqvist gjort (2 mål) medan Daniel Viksten har 3+2, John Dahlström 4+0, Fredrik Olofsson och Max Veronneau båda 2+2.

I räddningsprocent skiljer det två hundradelar mellan Joe Cannata och Henrik Haukeland, med Tex Williamsson knappa procenten efter och Arvid Holm en dryg halvprocent före.

Returmöte mot Färjestad alltså på torsdag i Karlstad. Därefter ny hemmamatch mot Skellefteå på lördag innan det blir uppehåll för IKO under nio dagar. Under tiden ska de senast corona-drabbade lagen spela ifatt några matcher. Brynäs och Malmö spelar två matcher var, varav en är ett viktigt bottenmöte dem emellan. De lagen möts dessutom på lördag så det är viktiga poäng på spel under en dryg vecka. I mitten av februari börjar tabellen halta allt mindre om inga nya utbrott sker fram till dess.

#90 Lance Bouma, välkommen till Sverige och Oskarshamn, hur gick resan?
- Resan över var ganska lugn. Det tog några dagar med tidsomställningen och att bli av med jetlagen. Men när jag kom över det så var det inga problem.
Vad vet du om svensk hockey?
- När jag kom visste jag inte så värst mycket om svensk hockey mer än att det är mycket skridskoåkning och killar som jobbar riktigt hårt. Så jag har inte blivit överraskad av vad jag sett så här långt.
Vad har du sett nu efter några matcher med laget?
- Jag gillar riktningen som laget går. Vi vet att när vi spelar på rätt sätt är vi ett riktigt bra lag och kan utmana alla lag.
Kände du några spelare eller ledare i laget innan?
- Nej, jag kände inte någon innan jag kom. Men det har varit en enkel anpassning. Grabbarna i laget och ledarna har varit väldigt välkomnande.
Känner du några andra kanadensiska spelare i ligan?
- Jag känner några andra spelare som jag spelat med tidigare så det var trevligt att kontakta dem och få en uppfattning om vad jag kunde förvänta mig här.
Vilka är dina styrkor om du får säga det själv?
- Jag är en hårt jobbande spelare som vill göra allt som krävs för att hjälpa laget att vinna. En solid tvåvägsspelare som kan göra mål om chansen dyker upp.
Du gjorde mål nästan direkt när du kom, vad tänker du om det och vad har du för förväntningar?
- Det var spännande att komma igång direkt och kunna bidra. Det gör att spänningarna i att komma till ett nytt lag släpper. Mina förväntningar för säsongen är att försöka göra allt jag kan för att hjälpa det här laget att bli bättre.
Har du redan hittat kemi med kedjekamraterna?
- Ja, jag tycker Freddie, Max och jag har hittat en bra kemi som verkar växa för varje match. De är båda duktiga spelare och det har varit väldigt roligt att spela med dem.
Vad har du fått för intryck av Oskarshamn och Sverige så här långt?
- Så här långt har jag trivts jättebra här. Människorna har varit vänliga och verkar ha bra kunskap om ishockey och vad som händer runt laget.
Du såg en match från läktarplats med åtta supportrar på läktaren, vad säger du om dem?
-Det var riktigt imponerande att se och höra dom åtta supportrarna låta så mycket och ha den passionen hela matchen. Det skulle vara riktigt häftigt att se en fullsatt arena med samma stora passion.
Nu möter ni Färjestad som ni slog senast och ska möta igen på torsdag, vad blir viktigt för att vinna igen?
- Det är ett bra lag med många skickliga spelare. Det blir viktigt för oss att försöka spela som vi gjorde senast mot dem. Vi gjorde en komplett match och alla spelade precis som vi ska.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Skönt med en seger i lördags och att få njuta lite. Men nu är det dags att se framåt och vi har mycket bra att ta med oss från Växjö-matchen. Jag är mest nöjd med sättet vi hanterar ett tufft underläge och hur vi växer matchen igenom trots en icke önskvärd start. Moralen i gruppen och tron på det vi gör skiner igenom och vinner till slut, det är det jag tar med mig mest och som jag tycker vi ska växa av. Det handlar om att tro på dom här 60 minuterna även om man hamnar i underläge tidigt, för det kommer hända ibland att motståndarna gör mål i power play tidigt i matchen. Det är första gången i klubbens historia i SHL att vi vänder ett tvåmålsunderläge på bortaplan och samtidigt första gången vi vinner mot Växjö. Flera positiva förstagångsgrejor som visar att vi klarar av saker och bra att ha med sig framöver.
- Färjestad har vi slagit två gånger men även det är historia nu. För oss handlar det om att tro på det vi gör och vara i nuet, play off-inställning och se till att vara beredda från start och verkligen spela som ett lag. Det är ett skickligt lag vi kommer ta oss an, precis som vi är. Vi är också riktigt bra när vi är strukturerade och inte bjuder på någonting. Färjestad har under många år varit det lag som gör flest mål i fem mot fem per skapad målchans eller skott. Så det gäller verkligen att vi gör det tillsammans och har ett bra försvarsspel, då har man en bra chans att vinna mot Färjestad. Dom kommer inte ge oss något gratis så det gäller att vara på tå. Upplevelsen från de tidigare matcherna är att dom var jämna och att vi var bra i power play. Borta gjorde vi en riktigt bra insats hela laget.
- Statistiken säger att vi vinner ofta om vi gör första målet men det gäller ju alla lag. Kan man vara bra ändå och har den där närvaron att det ska spelas i 60 minuter så betyder det mer. Första målet betyder lite grann men inte allt. En bra start är viktigt men inte avgörande. Det avgörande är hur vi hanterar alla starter, bra som dåliga.
- Nu har vi sett Adrew O´Brien i träning och han är väl ungefär det vi hade hoppats på rent träningsmässigt. Sen tränar vi imorgon så får vi se hur det ser ut och vilket lag vi tar ut. Vi har just nu en bred trupp och är skadefria så när som dom som vi valt att ersätta på grund av långtidsskador.