Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Hemma
Växjö
VLH
Borta
Oskarshamn
IKO

Dags för första segern mot Växjö!

29 januari 2021 13:07
herr

På lördagskvällen möter IKO Växjö på bortaplan, tredje mötet den här säsongen. Ett Växjö som efter en trög start på säsongen nu på allvar blandat sig i toppstriden och är nu tvåa på samma poäng som Rögle. IKO:s skyttekung John Dahlström (bilden) vet hur man gör mål på Lakers den här säsongen.


IK Oskarshamn har tagit poäng mot alla övriga tretton lag på de snart två säsongerna i SHL. Men det är tre lag som man ännu inte vunnit mot; Växjö, HV71 och Örebro. Första poängen mot Växjö kom i sista matchen före jul och man ska mötas ytterligare en gång om två veckor (Säsongens Viktigaste Match >>). John Dahlström, Pontus Näsén och Kim Strömberg var målskyttar i första mötet i Växjö och i hemmamatchen fixade Markus Modigs och Nick Olesen en 2-0-ledning i andra perioden men Växjö vann till slut efter straffar. Även förra säsongens fyra matcher mot Växjö var jämna men segern saknas som sagt.

Det här blir IKO:s sjätte Smålandsderby av åtta i grundserien den här säsongen. Man har kommit närmare Smålandskollegorna på slutet och de två senaste matcherna runt jul innebar en poäng i varje. Efter den här matchen ska man möta Växjö ytterligare en gång borta om två veckor och HV71 står på schemat i sista omgången den 25 mars, på hemmaplan.

Viktor Fasth och IKO-bekantingen Erik Källgren har delat ganska lika på målvaktssysslan i Lakers den här säsongen. Fasth är klar etta i SHL med över 93,5 i räddningsprocent. Källgren har strax över 91, Cannata lite under 91 och Williamsson precis under 90. Emil Pettersson är solklar poängetta hos hemmalaget och i hela SHL med 40 poäng (17 mål), följd av Andrew Calof 13+17 och Robert Rosén 8+22, Calof med bara 25 matcher då han kom in mitt under säsongen. Poängbäst i IKO är alltjämnt Nolan Zajac (som är pappaledig nu) med 8+16, följd av Fredrik Olofsson 7+15 och Tyler Kelleher 4+18.

Växjö har som sagt en bra trend, speciellt på hemmaplan. I Vida Arena under 2021 har man på åtta matcher en övertidsförlust, två övertidsvinster och resten trepoängare, totalt 20 poäng av 24 möjliga. Senast spelade man också Smålandsderby och vann med 4-2 borta mot HV71. IKO har tagit 6 poäng på de fem senaste matcherna och nu senast blev det seger med klara 6-3 hemma mot Leksand efter en övertygande insats. Mot Leksand släppte man loss från start och fick bra utdelning av sitt hårda jobb.

Nästa vecka väntar tre matcher, varav två på hemmaplan. Färjestad hemma på tisdag, Färjestad borta på torsdag och Skellefteå hemma på lördag.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det var en bra match mot Leksand, vi var ett lag som gick och verkligen vågade köra och gick all in. Det är det där självförtroendet och modet att göra det där lilla extra utan att oroa sig för konsekvenserna. Så länge man har gjort allt man kan så kan man vara nöjd med sin insats. Det tycker jag att vi gjorde från start och vi fick också betalt. Leksand gick ikapp men vi hanterar det bra och fortsätter spela bra, visar riktig styrka och vrider tillbaka matchen igen.
- Vi spelade hårt och låg nära dom så deras stjärnkedja fick inte så mycket utrymme. Dom har ju många fler bra spelare där bakom men vi hanterade även dom bra. Jag tror vi var jobbiga att möta och det var frustrerande för dom att tävla med oss på den nivån vi tävlade igår.
- Vi har mycket bra att ta med till matchen mot Växjö imorgon. Framför allt energin och det här fria sinnet och verkligen gå och släppa loss. Det är ingen skillnad att det är bortamatch. Vi ska försöka förbereda oss på rätt sätt och göra vår match av det så har vi en bra chans igen. Växjö har ju också ett antal stjärnor och det gäller att krympa tiden för dom, göra det jobbigt och tråkigt att spela, det gäller mot alla motståndare. Det är det som kallas försvarsspel och det gäller att göra det fullt ut, inte tumma på någonting och sedan släppa loss när man har pucken.
- Vi har tillgång till samma folk och det handlar inte om några stora förändringar till matchen mot Växjö. När det gäller den nye backen Andrew O´Brien är det ju lite registrering kvar och så vill vi se honom på is innan vi tar beslut. Är han tillgänglig så tar vi beslutet på matchdagen annars får vi vänta till tisdag, vi stressar inte med det.
- Vi har bra med folk i truppen nu så det känns bra. Vi hoppas bara slippa skador och sjukdomar, kunna jobba på och skapa så mycket kontinuitet som möjligt. Vi har varit väldigt noga med scoutingen vid värvningarna och lyckats bra. Vi har också en väldigt bra grupp som hanterat det här på ett mycket bra sätt. Gruppen kan hantera en förändring och samtidigt stötta de nya killarna som kommer in. Man tar rygg på de som kommer in med god energi. Det är också ett lagarbete i sig, att vara mogen att hantera sådana saker och det har vår grundtrupp gjort jättebra.
- Vore trevligt med första segern i SHL mot Växjö. Det är rekordens år i år i allt möjligt så vi får försöka ta ett till.