Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Växjö
VLH

Växjö vann efter straffar

21 december 2020 22:30
herr

IK Oskarshamn tog en historisk första poäng mot Växjö i SHL. Men det såg länge ut att bli tre efter en 2-0-ledning efter två perioder. Växjö kvitterade med sju minuter kvar och i förlängningen var IKO det bättre laget och kunde avgjort om inte Rickard Palmberg blivit nerdragen. Växjö var sedan effektivast i straffläggningen och tog med sig bonuspoängen. Nick Olesen (bilden) gjorde 2-0 en bit in i andra perioden och Markus Modigs gjorde första målet.


Det var en fartfylld inledning av matchen och hemmalaget hade flera riktigt starka offensiva byten där man checkade fast Växjö i deras zon och dessutom ett friläge för Fredrik Olofsson men Viktor Fasth i målet var med. Det fortsatte med anfall åt båda håll och snabba kontringar. Mitt i perioden fick IKO matchens första power play och Växjö tog time out, men IKO fick inte till några riktigt farliga avslut förrän i allra sista sekunden då pucken dansade på mållinjen. IKO behöll trycket efter utvisningen och tryckte på hårt några minuter. Men sedan kom Växjös första power play med sex minuter kvar. IKO spelade bra box play och Cannata ställdes inte på några svåra prov. Dahlström/Karlsson tillbringade en halvminut i Växjös zon och det resultatlösa boxplayet avslutades med en rejäl rensning från Philip Samuelsson över hela banan. Växjö behöll trycket lite efter utvisningen men IKO hade ytterligare några tunga anfall i slutet. Skotten helt jämnt i första perioden, 7-7.

Andra perioden började bra när Markus Modigs skrinnade in från höger och avlossade ett snyggt handledsskott precis under ribban, otagbart för Fasth, assist Cooper/Palmberg. Klockan på 1.16. IKO fortsatte spela bra och skapade flera fina lägen, bland annat en farlig styrning från Engsund strax efter målet och dessutom ett friläge för Modigs som inte lyckades hitta luckan mellan Fasths benskydd. Efter sex och en halv minut kom ändå 2-0 genom en lurig styrning från Nick Olesen med sitt tredje mål och fjärde poäng i sin fjärde (och sista?) match, assist Palmberg/Salmonsson. IKO ledde skotten med 9-1 halvvägs i perioden när man åkte på sin andra utvisning. Den klarades också av med enormt uppoffrande box play-spel men nu fick även Cannata visa sina färdigheter med ett par riktigt kvalificerade räddningar. IKO fortsatte rada upp chanser och den farligaste hade Rosdahl/Olofsson i ett två mot ett-läge. IKO åkte på ytterligare en utvisning med tre minuter kvar men där gjorde Växjö inget bra power play och kom inte in i anfallszonen första minuten. IKO gick till pausvila med en välförtjänt 2-0-ledning och vann skotten klart, 12-5.

Växjö fick in en reducering tidigt i tredje perioden, precis efter man klarat av en utvisning, målskytt tidigare IKO-spelare Marcus Sylvegård. Växjö hade nu tagit över undan för undan och gick för mer. Det kom också en kvittering efter drygt halva perioden, målskytt Jack Drury. Gästerna gick hårdast för tre poäng några minuter efter kvitteringen men IKO kom igen på slutet och hade ett par fina anfall, bland annat Rosdahl med ett hårt skott där Fasth stod i vägen. Skotten i tredje perioden 5-9.

Oavgjort efter ordinarie tid och historisk första poäng bärgad mot Växjö. I förlängningen dominerade IKO stort och vann skotten med 6-1, totalt i matchen 30-23. IKO var närmast bonuspoängen i overtime och när man startade en spelvändning med knappa minuten kvar blev Rickard Palmberg nerdragen på egen blålinje. Han fick ändå iväg pucken och John Dahlström, som leder IKO:s skytteliga, åkte till sig ett friläge men lyckades inte överlista Fasth och inte heller under det korta power play som följde lyckades man få in något mål. I straffläggningen var Växjö skoningslösa mot Cannata och satte alla sina tre straffar och Marcus Sylvegård blev matchvinnare med två mål i matchen. Johannes Salmonsson gjorde IKO:s enda straffmål.

Genom en poäng ikväll gick IKO i alla fall förbi Malmö och är nu på elfte plats på samma poäng som både tian Linköping och Malmö. Nästa match är om precis en vecka, nytt Smålandsderby mot HV71 borta, och sista matchen i år är mot Rögle på hemmaplan nästa onsdag.

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- En otrolig sur förlust. Över 60 minuter gör vi vår bästa match på väldigt länge. Vi höll oss lugna och fina och spelade vårt spel. Vi släpper in två mål men håller ändå ihop vårt spel väldigt bra men skulle behövt hänga dit något av de fyra frilägena för att kunna stänga igen matchen. Vi fixade inte riktigt det men jag är otroligt glad över prestationen men jäkligt tungt med en torsk. I ett par matcher har vi klappat igenom men så är inte fallet idag alls. Vi har försökt att analysera och försöka hantera både överlägen och underlägen men framför allt vår prestation över tid. Det här var ett stort fall framåt men fortfarande räcker det inte till tre poäng. Från den här matchen kan vi ta med oss otroligt mycket, vi har tillräckligt med lägen för att se till att stänga igen matchen. Det finns mycket bra grejor som vi kan bygga vidare på och på något sätt tro på det vi gör. Det är tufft men idag tror jag vi kände själva att det här var något annorlunda.

IK Oskarshamn - Växjö Lakers HC 2-3 (0-0, 2-0, 0-2, 0-0, 0-1)
21.16 1-0 Markus Modigs (Brian Cooper, Rickard Palmberg)
26.29 2-0 Nick Olesen (Rickard Palmberg, Johannes Salmonsson)
43.16 2-1 Marcus Sylvegård (Erik Josefsson)
52.30 2-2 Jack Drury (Pontus Holmberg, Tim Erixon)
65.00 2-3 Marcus Sylvegård, avgörande straff
Skott: 30-23 (7-7, 12-5, 5-9, 6-1, 0-1)
Utvisningar: IKO 3x2, Växjö 3x2
Domare: Andreas Harnebring, Marcus Linde
Publik: 0

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån.

Highlights från matchen: