Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Brynäs
BIF

Kan IKO upprepa segern mot Brynäs?

5 januari 2021 09:00
herr

IKO tar emot tabelljumbon Brynäs i match på trettondagsafton. Ett IKO som vill tillbaka på ett vinnande spår. Matchens profil i hemmalaget är målvakten #35 Joe Cannata (bilden), som fyllde 31 år häromdagen. Han har klarat steget från Allsvenskan till SHL bra och ligger 9:a i målvaktsligan med 91,05 i räddningsprocent. Han har vunnit sju av de 22 matcher han har stått och räddat 566 av 621 skott.


Gamla storlaget Brynäs har haft en tung start på den här säsongen och ligger sist i tabellen med 22 poäng efter 21 matcher, dvs ett antal matcher mindre än övriga lag då man var sist (hittils) i Corona-spridningen. IKO är på 11:e plats med 28 poäng. Brynäs startade upp efter sin paus med segrar mot Malmö och Färjestad och senast blev det strafförlust mot Leksand. IKO har tagit poäng i flera av matcherna på slutet och inledde det nya året med en 2-5-förlust mot mästarna Frölunda.

Brynäs har vunnit SM-guld 13 gånger, första gången 1964 och senaste 2013. Storhetstiden inleddes 1964 då man tog tio guld fram till 1980. Brynäs har varit i högsta serien i obruten följd sedan 1961 men har klarat sig kvar genom kval tre gånger under tidigt 2000-tal. Bland annat 2005 då man mötte IKO i kvalserien och vann med 1-0 och 6-1.

IKO och Brynäs möttes i Gävle i seriepremiären och då vann IKO med 5-2. Johannes Salmonsson gjorde två mål, dessutom ett vardera av Nolan Zajac, Fredrik Olofsson och Jan Ordos. Redan i den matchen fick man igång sitt fina power play och gjorde tre mål i den spelformen (75 procent). IKO toppade länge pp-ligan och ligger nu på 26 procent, 7:a i SHL, och har spelat power play sammanlagt över två och en halv timme. Senast blev det mål igen i pp mot Frölunda. Brynäs har gått förbi på slutet och är 4:a på nära 28 procent.

I toppen av IKO:s poängliga finns Nolan Zajac 6+15, Fredrik Olofsson 6+13 och Kim Rosdahl 5+13. För Brynäs del är det Anton Rödin 7+11, Patrik Berglund 7+8 och Jaedon Descheaneu 6+9. Joe Cannata är 8:a bland SHL:s målvakter med 91,14 i räddningsprocent mot 90,27 för Samuel Ersson, 88,73 för Tex Williamsson och 88,70 för Viktor Andrén.

Det finns fyra spelare med IKO-förflutet i dagens Brynäs. Det är lagkaptenen Anton Rödin samt backarna Tom Hedberg (0+2), John Nyberg (1+4) och Marcus Björk (1+4). Hedberg och Björk spelade samma säsong (2017/18) i IKO och Hedberg avgjorde bl a en dramatisk match i förlängning mot AIK på Hovet. Björk fick sitt stora genombrott i Allsvenskan sedan Per Kenttä tagit med honom från Asplöven och han vann backarnas poängliga med 34 poäng (13 mål). Han fick därefter ett SHL-kontrakt med Örebro, trejdades under säsongen till Malmö för att ifjol gå vidare till Brynäs i slutet av säsongen.

Emil Wahlberg är utlånad till Västervik och Filip Karlsson lånas ut till Rögle under ett par veckor. Max Veronneau gjorde debut mot Frölunda och senaste nyförvärvet Lance Bouma är i full träning med laget men väntas inte bli spelklar förrän till matchen mot Djurgården på torsdag. IKO kommer ikväll få stöd på läktaren i form av åtta supportrar från Blue Front Support.

Nu väntar match i stort sett varannan dag i drygt halva januari, närmast bortamatcher den här veckan med Djurgården (torsdag) och Luleå på (lördag).

#35 Joe Cannata, steget från Hockeyallsvenskan till SHL var inte så stort för dig, eller hur känner du?
- Det var definitivt en omställning. Toppspelarna kan verkligen göra mål och det är snabbare spel. Men det var bra att få ett år i svensk hockey och Hockeyallsvenskan först.
Vad är främsta skillnaden för dig som målvakt?
- Enda skillnaden så här långt är lagens toppskyttar och deras power play. Vi spelar samma system som förra året i Björklöven så det är skönt att ha det bekant.
Du beskrivs som väldigt lugn, är det hemligheten bakom succén?
- Jag försöker vara så lugn jag kan. Försöker att vara i rätt position och inte flaxa runt så mycket. När jag är i position ger jag mig själv bästa chansen att stoppa pucken.
Du har stått de flesta matcher och tagit viktiga segrar, gillar du att stå mycket eller blir du trött ibland?
- Det är alltid roligt att spela mycket, komma i ett flow och få en bra känsla. Jag försöker bara ta en match i taget och ge laget en chans att vinna. Har inte tänkt så mycket på det.
Hur fungerar samarbetet med målvaktstränare (Robin) och målvaktskollega (Tex)?
- Det fungerar mycket bra. Båda arbetar riktigt hårt och det är roligt att arbeta med dom.
Hur är livet i Oskarshamn vid sidan av hockeyn?
- Det är rätt så bra. Min fru är gravid så vi är spända på det och att få saker i ordning till bebisen. Dessutom har vi en australisk shepherd Dakota som håller oss sysselsatta med promenader och att komma ut.
Vad gör du en ledig dag utan hockey?
- En ledig dag tar vi för det mesta med hunden ut någonstans. Spela frisbee med henne eller ta en promenad.
Andra året i Sverige, hur går det med språket?
- Språket är tufft. Jag försöker snappa upp fler och fler ord men det är svårt när alla pratar så bra engelska.
Brynäs nu som ni slog i premiären, vad minns du av den matchen och skotten du fick rädda?
- Det var första matchen och de saknade några spelare så jag är säker på att det kommer att bli en bra match igen och jag ser fram emot den.

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- Det är skönt att vi får gå på det igen ganska snabbt. Inte gräva ner oss utan anta utmaningen igen. En tuff avslutning på matchen senast men vi behöver ta lärdom och se till och hålla ihop det lite bättre och vara lite mindre bjussiga mot motståndarna så ger vi oss själva en bättre chans. Första halvan av matchen fram till deras andra mål så tycker jag faktiskt vi spelar riktigt bra men som sagt det gäller att hantera dom där motgångarna som blir i matcherna på ett mer nyktert sätt och stabilare, det är otroligt viktigt att vi håller ihop det. Där har vi så klart lärdomar att dra, det är inget snack om det.
- Det är tätt med matcher och resor nu men vi måste våga träna och försöka bli bättre hela tiden. Vi tränar i den mån spelarna är mottagliga för träning. Vi tränade bra igår och har så klart pratat igenom läget och försökt ta lärdom av det vi såg i matchen senast. Vi jobbar med att verkligen vara ett lag och att det här är något vi ska göra tillsammans hela vägen. Det är otrogligt viktigt att vi står enade både som lag och klubb och allihop, vi behöver alla. Det är ett fantastiskt gäng att jobba med och som verkligen krigar för att bli bättre hela tiden. Jag har sagt det hela tiden, vi gör saker som gör oss bättre varje dag och vi behöver få den här vågskålen att tippa över till vår sida så kommer vi komma ut otroligt starka ur den här väldigt tuffa perioden som vi har haft.
- Det är bra så klart att konkurrensen ökar i laget. Men jag måste säga att det är inte ambitionen hos killarna eller att det inte finns konkurrens som är prio ett. Men vi får in andra egenskaper som vi på ett sätt kan ha saknat, till exempel lite mer insida-spel. Vidare får vi in killar med energi som inte har varit med på den här negativa perioden utan kommer in med lite ny energi och det är dom grejorna vi får dra nytta av. Dessutom två bra hockeyspelare.
- Vi reser efter träningen i morgon och tränar i Stockholm inför matchen mot Djurgården på torsdag. Sedan kommer vi hem onsdag eftermiddag då vi övernattar i Skövde efter Färjestadsmatchen och så hemmamatch mot Örebro dagen efter.