Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Torsdag Tor 3 November Nov
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov
Tisdag Tis 22 November Nov
Torsdag Tor 24 November Nov
Lördag Lör 26 November Nov
Tisdag Tis 29 November Nov
Idag 1 December Dec
Lördag Lör 3 December Dec
Torsdag Tor 8 December Dec
Lördag Lör 10 December Dec
Lördag Lör 17 December Dec
Måndag Mån 26 December Dec
Onsdag Ons 28 December Dec
Fredag Fre 30 December Dec
Tisdag Tis 3 Januari Jan
Torsdag Tor 5 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Tisdag Tis 24 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Rögle
RBK

Rögle gästar i femte omgången

7 oktober 2020 16:18
herr

Veckans torsdagsmatch, den sista med bara 50 personer i publiken, spelas mot Rögle BK, som är tre poäng före i tabellen. Matchens profil i hemmalaget är #25 Johannes Salmonsson (bilden), som ifjol gjorde personbästa i antal poäng (13 mål och 11 assist) och som inlett den här säsongen med två mål och en assist så här långt.


Rögle har, från att ha varit ett ständigt kvallag mellan Allsvenskan och SHL, på fem år sakta men säkert etablerat sig i SHL och blev trea i grundserien ifjol.

Rögle har vunnit en match mer än IKO den här säsongen. Det har blivit vinst mot Linköping, HV71 och senast Djurgården och däremellan en förlust mot Växjö. För IKO:s del är facit seger mot Brynäs och Färjestad och förlust mot Luleå och HV71. På försäsongen vann Rögle genrepet i Oskarshamn med 3-2 efter förlängning. Ifjol vann IKO första matchen i Ängelholm med matchens enda mål. Rögle vann de övriga matcherna som alla var målmässigt jämna. Joakim Thelin gjorde två av IKO:s sex mål mot Rögle den säsongen.

IKO har visat upp ett glimrande power play under säsongsinledningen och leder den grenen klart med över 42 procent (8 mål på 19 försök). Rögle har också fina siffror där, 37,5 procent. I box play är det exakt lika, båda lagen på prick 80 procent. Special teams brukar bli avgörande och därför är det extra intressant att se att IKO hittills i år är ett av de minst utvisade lagen medan Rögle tagit klart flest, hela 79 minuter mot IKO:s 30, men då ingår bland annat ett matchstraff i Rögles siffror. Men även i antalet tvåminutare är det stor skillnad, 22 mot 15 st.

Målvaktsduellen ser ut att bli jämn om man jämför de två som stått mest i respektive lag. Christoffer Rifalk, kvalhjälte för IKO förra våren, har 91,21 i räddningsprocent och Joe Cannata 91,14 med 8 respektive 7 insläppta mål.

Backen Éric Gélinas toppar gästernas poängliga med 7 poäng (2 mål) följd av nyförvärvet från MODO Adam Tambellini med 6 (2 mål). Den sistnämnde är dock skadad nu och missar troligen en dryg månad. I hans ställe har man snabbt värvat in amerikanen Ben Smith som kanske spelar redan i den här matchen. Även i IKO är det en kanadensisk back som toppar, nämligen Nolan Zajac som står på 5 poäng (3 mål) följd av Kim Rosdahl också 5 (1 mål), Kim Strömberg 2+2 samt Filiph Engsund och Fredrik Olofsson, båda med 1+3. Övriga som gjort IKO:s 14 mål på fyra matcher är Johannes Salmonsson (2), Markus Modigs (2), Jan Ordos och Jonas Engström. IKO har, precis som Rögle, ett sent nyförvärv, nämligen rutinerade Oscar Sundh, dubbel svensk mästare med HV71 bland annat.

Utöver Rifalk så har även Simon Ryfors och Lukas Ekeståhl-Jonsson spelat i IKO, 2 respektive 5 matcher.

Härnäst väntar för IKO en bortamatch på Hovet mot Djurgården på lördag och om en vecka kommer Leksand till Be-Ge Hockey Center för att spela inför ånyo 50 åskådare. Blue Front Support har av matchvärden fått samtliga 50 biljetter även till matchen mot Rögle vilket är en garant för bra stämning i arenan.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Vi ser fram emot match igen, känns som länge sedan nu, och det blir spännande att möta Rögle. Det är ett bra lag och en tuff utmaning men vi har en bra chans. Vi har haft en bra träningsvecka och jobbat med grunderna. Vi måste få upp farten lite till, vi tappade lite mot slutet mot HV i lördags.
- Mot HV var vi inte lika intensiva att möta och det var väl undantaget mot hur vi varit tidigare. HV tog över momentum och vi lyckades inte kontrollera vår ledning och få den trygghet vi haft. Man går på nitar ibland och det viktiga är vad man gör efter, att man tar lärdom. Vi måste hålla vår plan oavsett vem som gör mål eller vad som händer på banan. Men jag tycker vi har en hög lägstanivå i vårt spel.
- Oscar Sundh kommer in med stor rutin, över 800 matcher i SHL och slutspel, och han är på väg in i vårt system. Han har fått några träningar och han vet vad det handlar om på den här nivån. Han är duktig i kampmomenten och behärskar både det offensiva och defensiva. Tanken är att han ska spela center mellan Salmonsson och Kelleher, vilket är en nygammal roll för Oscar.
- Rögles värvning av Ben Smith är väl för att ersätta skadade Adam Tambellini. Det är en bra spelare i ett bra lag som spelar med högt tempo.