Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Luleå
LHF

Hemmapremiär i SHL mot fjolårets seriesegrare

25 september 2020 16:35
herr

Hemmapremiär i SHL mot fjolårets suveräna seriesegrare Luleå är andra omgångens tidiga lördagsmatch. IKO fick en flygande start på seriespelet med en solklar 5-2-seger mot Brynäs. #33 Filiph Engsund (bilden), som går in på sin sjätte säsong i moderklubben, är matchens profil. Tioårsjubilerande supporterklubben Blue Front Support kommer att ge hemmalaget sitt stöd på läktaren då de fått förtur till de 50 tillgängliga biljetterna.


Luleå vann alltså serien ifjol med 14 poäng och har inte ändrat mycket i laget, dock ett stort tapp i målvakten Joel Lassinantti. Istället ett starkt nyförvärv i Linus Klasen som efter sex år i Lugano i Schweiz nu återvänder till Norrbotten och som redan har utsetts till årets bäste spelare i SHL. IKO-fostrade Oscar Engsund är inne på sin femte säsong i Luleå. Han var tvåa i SHL:s tacklingsliga ifjol med 101 tacklingar på 52 matcher. Med IKO-förflutet finns även målvakten David Rautio och backen Fredrik Styrman. Den sistnämnde spelade fyra säsonger i IKO men fjolårssäsongen spolierades av skada då det bara blev sju matcher i Luleå.

På tränarsidan har Luleå kontinuitet med Thomas "Bulan" Berglund i spetsen som är inne på sin åttonde säsong som huvudtränare i klubben. Han gjorde en treårig sejour i Brynäs 2014-2017 som avslutades med SM-silver. Som spelare debuterade en 19-årig "Bulan" i SHL 1988 och spelade 17 raka säsonger, över 700 matcher i Luleåtröjan.

IKO har många nya spelare i årets trupp och tränarstaben är nästan helt ny med Martin Filander i spetsen när han debuterar som head coach i SHL. Joe Cannata är ny målvakt, på backsidan har fem spelare kommit in; Nolan Zajac (nygammal), Oliver Larsen, Brian Cooper, Adam Janosik och Philip Samuelsson. Framåt är det fyra nya i form av Jan Ordos, Kim Rosdahl, Kim Strömberg och Fredrik Olofsson. Det är alltså två målvakter, åtta backar och fjorton forwards i truppen vid seriestart. Dessutom har IKO:s juniorlag, som är nya i högsta juniorligan, några spelare som tränat och även spelat med A-laget en del under försäsongen.

Se alla spelarna och ledarna i truppen 2020-21

Gästerna har också hunnit spela en match hittills där det blev seger med 4-2 mot Färjestad för en vecka sedan. Målskyttar i den matchen var Victor Berglund, Niklas Olausson, Karl Fabricius och Petter Emanuelsson. IKO inledde med en 5-2-seger i premiären borta mot Brynäs i torsdags, målskyttar Johannes Salmonsson (2), Fredrik Olofsson, Nolan Zajac och Jan Ordos. Under försäsongen har Luleå förlorat mot MODO, vunnit mot Skellefteå två gånger och en gång mot Björklöven.

Matchen sänds på Cmore och vi kommer att textuppdatera här på hemsidan samt lämna korta rapporter på Twitter.

Nu är säsongen igång på allvar med inledningsvis två matcher i veckan. IKO spelar hemma igen på torsdag mot Färjestad och har därefter HV71 på bortaplan på lördag.

#33 Filiph Engsund, hur är känslan inför premiären? (intervjun gjordes innan matchen mot Brynäs i torsdags)
- Det ska bli kul att dra igång serien. Jag har en bra känsla inför premiären, grabbarna ser pigga och hungriga ut.
Du inleder din sjätte raka säsong i moderklubben, vad har du för förväntningar?
- Mina förväntningar är att vi ska etablera IK Oskarshamn i SHL. Vi ska visa att vi är ett bra lag och att vi hör hemma här.
En stabil och bra försäsong mot bra motstånd, vad kan vi förvänta oss av det här laget i seriespelet?
- Vi kommer köra på för fullt varje match och försöka vinna matcher.
Kan du på ett enkelt sätt förklara skillnaden i spelsätt mot ifjol?
– Spelsätten från förra året och detta år är snarlika. Vissa ändringar i special teams och 5 mot 5.
Vad tycker du om det?
- Jag gillar det här spelsystemet och har stort förtroende för det.
Ordos, Engström och du i en stark kedja, vad har Ordos tillfört i ert spel?
- Jag gillar att spela tillsammans med ”Enga” och Ordos. Båda tillför med mycket fart och finess. Ordos är en skicklig spelare med fart och stark på pucken, vinner närkamper.
Du har tagit kliv för varje år, ständigt stigande poäng, känns det som du har fler nivåer?
- Jag hoppas det. Jag vill alltid tillföra laget och göra mitt bästa.
Alla experter tippar IKO på sista plats i tabellen, hur tänker ni i laget kring det?
- Dom får tycka vad dom vill. Känslan är inte att vi är ett bottenlag. Vi får slå ur underläge och visa att vi är bättre.
Känns det här laget bättre än fjolårets upplaga, och i så fall på vilket sätt?
- Det känns som att vi har ett jämnare lag i år. Känns starkare.
Den vanliga frågan till slut, Luleå och tvillingbroder Oscar på andra sidan, hur går den matchen?
- Luleå är ett bra lag och alltid kul att möta brorsan. Gillar inte att betta våra matcher men vi kommer göra allt för att ta 3 poäng.

Videointervju med #33 Filiph Engsund dagen före match:

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Det känns bra efter gårdagen och nu är det blicken framåt mot nästa match. Vi ska stänga det sista från Brynäsmatchen vid en videogenomgång idag. Det var en ok match med väldigt bra special teams och bra runt båda målen. Det finns saker vi kan lära oss av då vi har spelat mycket bättre tidigare matcher i strukturen. Vi ska försöka göra en bättre match mot Luleå. Jag såg deras premiärmatch mot Färjestad och dom är ju absolut ett topptippat lag med väldigt bra arbetsmoral och tydlig spelidé. Det kommer bli en härlig kamp och en utmaning för oss. Det gäller att vara med från start, spänna bågen och tävla med dom. Det gäller också att jobba hårdare och vara noggrannare än motståndaren, vilket så klart gäller i alla omgångar.
- Vi har alla spelare som spelade igår tillgängliga och vi saknar Nichlas Torp och Rickard Palmberg. Torp har varit borta fem veckor och ska kunna gå på i full träning på måndag men han har en bit kvar till spel. När det gäller Palmberg vet vi inte mer om hans status just nu.
- Vi ser fram emot hemmapremiären och hoppas på bra stöd från Blue Front Support!