Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Brynäs
BIF
Borta
Oskarshamn
IKO

Premiärmatch i SHL - Brynäs borta

23 september 2020 14:43
herr

Äntligen är det SHL-premiär denna den andra säsongen i högsta ligan för IK Oskarshamn. På grund av pandemin och publikfrågan flyttades matchen mot Växjö och nu blir Brynäs på bortaplan första matchen i årets SHL. Klassiska Gavlerinken bytte namn förra året till Monitor ERP Arena och matchen kommer att ha en publik på 50 personer.


Serien har redan dragit igång med ordinarie start i lördags. Vinnare i den stympade första omgången var Rögle, Frölunda, Skellefteå och Luleå och det gjordes hela 28 mål på fyra matcher. Leksand, som tog en poäng i lördags, har hunnit spela två matcher, senast 5-3-seger mot Malmö i tisdags och toppar en mycket haltande tabell.

För både Brynäs och IKO är detta första matchen. Ifjol hade IKO plusstatistik på Gävlelaget med 7-5 i poäng efter endast en nollpoängare (4-1 i första mötet). Brynäs slutade tolva ifjol och det var först på slutet man klarade sig undan kvalstrecket.

Lagen har haft ganska lika utdelning på försäsongen. IKO har segrar mot Linköping, Leksand och Växjö, samt förlorat fyra matcher. Bästa poängplockare under försäsongen var Jonas Engström och Jan Ordos, båda med 2 mål och 2 assist, samt Johannes Salmonsson med 3 mål. Vidare på 3 poäng Kim Rosdahl 2+1, samt Nolan Zajac och Kim Strömberg, båda med 1+2. Brynäs har en seger och en förlust mot både Djurgården och Leksand, vidare en förlust mot Örebro samt en seger mot vardera AIK och Södertälje från Allsvenskan. Lagets målskyttar under försäsongen är Emil Molin 3, Patrik Berglund 3, Greg Scott 2, Nicklas Danielsson 2, Linus Ölund, Simon Bertilsson, Marcus Björk och John Nyberg.

Hemmalaget har en hel del nytt, bland annat på tränarsidan där Peter Andersson (head coach) och Viktor Stråhle kommit in. Målvaktstränare är Robin Danielsson som hade samma befattning i IKO för några år sedan. På målvaktssidan har man hämtat Viktor Andrén från Växjö. Bland backarna märks tre spelare med IKO-anknytning. Nya är Tom Hedberg och John Nyberg medan Marcus Björk kom ifjol. Forwarden och lagkaptenen Anton Rödin, som just nu är skadad, har också några IKO-matcher på meritlistan. Brynäs stora värvning är Patrik Berglund, som ifjol kom tillbaka till Sverige och Djurgården efter nästan 800 matcher (11 säsonger) i NHL. Brynäs är ett klassiskt storlag i svensk ishockey med hela 13 SM-guld, de flesta på 60- och 70-talet. Senaste guldet är från 2012. Sedan Elitserien/SHL infördes 1975 har Brynäs spelat där i obruten följd även om man fått kvala sig kvar några gånger. Bland annat 2005 då man mötte IKO och vann båda mötena i kvalserien.

Intressant detalj i sammanhanget är att Peter Andersson och Martin Filander, som jobbat tillsammans i Malmö i fyra år, stöter på varandra redan i premiären.

Laget åker med buss efter onsdagens förmiddagsträning. Efter matchen övernattar man i Kungens kurva och åker sedan hem fredag morgon. På fredag blir det ingen träning utan man kör rehab och återhämtning inför lördagsmatchen mot Luleå.

IKO saknar i truppen Nichlas Torp och Rickard Palmberg.

SHL är nu igång på allvar och IKO spelar hemmapremiär på lördag mot Luleå. Därefter ny hemmamatch mot Färjestad nästa torsdag. Så rullar det på några veckor med matcher torsdag och lördag. I slutet av oktober kommer det även in matcher på tisdagar och därmed tre matcher vissa veckor.

Matchen sänds på Cmore och vi kommer att textuppdatera här på hemsidan samt lämna korta rapporter på Twitter.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför premiären:
- Vi känner oss så redo man kan inför premiären. Man känner sig nog aldrig helt färdig i den här branschen, tyvärr. Men det känns förväntansfullt och har varit bra snurr på träningarna. Det känns som lugnet före stormen på något sätt. Det ska bli jätteskönt att få komma igång med seriespelet. Man fick känna lite puls i helgen genom att titta på några matcher. Vi ska komma ihåg att det är ett marathon, det är 156 perioder som ska spelas och vi ska ta det byte för byte.
- Försäsongen har varit bra och vi har kört väldigt mycket hela vägen så nu försöker vi lätta upp det inför serien. Vår planering och periodisering har rullat på bra och killarna har svarat ungefär som vi hade hoppats. Dom har gjort ett jättebra jobb hela vägen så förberedelserna kan vi inte klaga på.
- Vi försöker varje dag att bli bättre i vårt spelsystem och vi är väldigt noga med det. Samtidigt ska vi hitta sätt för spelarna att släppa loss i systemet så att det sitter i ryggmärgen. Man ska göra allt instinktivt utan att behöva tänka. Men detta kommer vara en process som pågår ständigt och vi slipar och blir någon procent bättre varje månad, basen sitter ganska bra. En eloge till killarna som har anammat spelsystemet genom alla videogenomgångar och detaljer på träningarna.
- Vi har börjat kolla lite på Brynäs och fortsätter ytterligare men för vår del är det fokus på vad vi ska göra. Jag såg dom i en match i Södertälje nyligen. Sen känner jag ju Peter Andersson så jag har en liten föraning på vissa saker men det är så klart så åt andra hållet också. Men lite kompisprestige blir det säkert vem som vinner. Det är alltid roligt att möta gamla kompisar och se om man kan slå dom på fingarna.
- Vi har ett superbra team runt laget men vi har också ett superbra lag runt teamet. Det blir en symbios och det är då det kan bli spets tillsammans. Vi försöker stötta och ge bästa förutsättningar för laget att prestera. Jag är jättenöjd med den gruppen vi har, det är ett supergäng. Vi ledare är inte så mycket äldre än de flesta spelarna och vi kan ha en rak och öppen kommunikation och förstår varandra. Det är inte bara hockey utan det gäller att ha helheten. När det klaffar hemma och klaffar i hallen så blir det bra totalt i matcherna också.

Videointervju med assisterande tränaren Jeff Jakobs inför avresan: