Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
HV71
HV71
Borta
Oskarshamn
IKO

Sista Smålandsderbyt på torsdag

4 mars 2020 14:15
HERR

SHL-säsongens sista Smålandsderby av totalt tolv den här säsongen spelas torsdag kväll i Kinnarps Arena mellan HV71 och IK Oskarshamn. Ett HV som kämpar om sista slutspelsplatsen och ett IKO som förbereder sig för kval och att försöka gå förbi Leksand i tabellen innan dess.


IKO har tagit en poäng av HV under den här första säsongen i SHL. Det var i första mötet i Oskarshamn där IKO ledde med 1-0 efter två perioder. HV vände i tredje men en sen kvittering tog matchen till förlängning där HV avgjorde tidigt. Andra hemmamatchen för IKO, i slutet av januari, var också jämn och slutade 1-3 med mål i tom kasse. Joakim Thelin gav IKO ledningen redan efter en och en halv minut. Förra mötet i Kinnarps Arena vann HV71 med klara 7-1 efter tröstmål av Arsi Piispanen med två minuter kvar.

HV71 är nu på sjätte plats med två poäng ner till Frölunda men har samtidigt bra häng på lagen ovanför. IKO har tre poäng upp till Leksand på trettondeplatsen. HV har på de fem senaste matcherna tagit tio poäng och vann senast mot Färjestad. Totalt har man gjort 18 mål under den perioden. IKO har under samma tid tagit en poäng mot topplaget Färjestad, gjort sammanlagt 11 mål på de matcherna och senast en poäng efter strafförlust mot Örebro. IKO har spelat bra en längre tid och har jobbat sig ikapp till oavgjort och en poäng mot i tur och ordning Malmö, Skellefteå, Färjestad, Luleå och Örebro. I flera andra matcher, bland annat Djurgården i lördags, har det varit starka upphämtningar som dock inte resulterat i någon poäng.

Backen Johannes Kinnvall toppar HV:s poängliga med 38 poäng (10 mål) närmast följd av Linus Sandin på 18+14. Lias Andersson kom in i slutet av januari på lån från New York Rangers och har hunnit med 9 poäng (5 mål) på sina nio matcher. Backen Daniel Norbe kom från Karlskrona i mitten av februari och har svarat för en assist på sex matcher. Tyler Kelleher toppar i IKO med 26 poäng (12 mål) före Johannes Salmonsson 13+9.

Övriga matcher i omgång 49; Djurgården-Luleå, Örebro-Linköping, Rögle-Brynäs, Skellefteå-Malmö, Leksand-Färjestad, Växjö-Frölunda. På lördag kväll tar IKO emot Rögle i näst sista hemmamatchen i grundserien. Därefter återstår bara Brynäs hemma på tisdag och Linköping borta nästa torsdag.

Här är återstående spelprogram för Leksand och Oskarshamn de fyra sista omgångarna:
Omgång 49, 5 mars HV71-IKO, Leksand-Färjestad
Omgång 50, 7 mars IKO-Rögle, Brynäs-Leksand
Omgång 51, 10 mars IKO-Brynäs, Örebro-Leksand
Omgång 52, 12 mars Linköping-IKO, Leksand-HV71

IKO:s assisterande tränare Jeff Jakobs inför matchen:
– Vi gör en dålig första period mot Örebro och sedan tycker jag vi spelar oss in i det mer och mer. Sättet som vi kvitterar på tyder på en styrka i gruppen och hos spelarna. Vi väljer att se det som en vunnen poäng när matchen ser ut som den gör. Vi får försöka hitta energin från den upphämtningen och bygga vidare på det och det är så vi vill jobba.
– Positivt att det är oförändrat avstånd till Leksand. Det kanske har betydelse i slutändan att bli trettonde eller fjortonde men det är inget vi tittar på eller pratar om. Vi tror det är farligt att titta bara på det utan vi fokuserar på det vi kan påverka. Vårt jobb avgörs i vardagen.
– Det är ju definitiv nu att det blir kval men vi har inte börjat titta på några motståndare eftersom det är oklart vilka det blir. Vi har några veckor på oss när grundserien är slut.
– Matcherna framöver blir vår största träning när vi förbereder oss för kvalet. Vi vill prestera så bra som möjligt på matcherna. Fokus ligger kanske inte på resultatet utan på prestationerna. Vi vill försöka bli lite bättre för varje dag både i match och i träning.
– Vi får passa på och testa lite olika formationer nu när vi har möjligheten och se om det är något som vi inte har sett förut som synkar bättre ihop. Det kanske blir någon mer gång som vi testar lite förändringar.
– Vi ska sätta oss ner i eftermiddag och scouta HV ordentligt. Det är inte tu tal om att det är ett duktigt lag vi möter och det ska bli inspirerande att åka dit imorgon. Vi får försöka ta med att vi tagit en poäng mot dom innan.
– Vad gäller truppen så vet vi att Nichlas Torp är redo för spel, annars inget nytt vad jag vet i nuläget.