Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Oskarshamn
IKO

Stark bortaseger i Skellefteå

25 januari 2020 20:30
HERR

IKO fick sin revansch på Skellefteå framför allt för övertidsförlusten i SHL-premiären i september. Efter en mycket stark insats i tre perioder och kvittering tre gånger stod man som segrare med 5-3 där John Dahlström (bilden) gjorde game winning goal med 37 sekunder kvar. Därefter satte Johannes Salmonsson sista målet i tom kasse med sju sekunder kvar. Övriga målskyttar var Jesper Dahlroth med sitt första för säsongen, Nicklas Heinerö på straff och Joakim Thelin.


Gästande IK Oskarshamn öppnade piggt och respektlöst på bortaplan och hade ett tidigt power play dock utan utdelning. Istället gjorde hemmalaget 1-0 efter sex minuter. Målskytt Niclas Burström efter en turlig sargstuds där han ostörd kunde kliva in framför Fredrik Pettersson-Wentzel och trycka in pucken. IKO svarade direkt genom ett långt anfall där Jesper Dahlroth jobbade till sig pucken bakom Gustaf Lindvalls mål, gled in framför mål samtidigt som Tyler Kelleher tog pucken och passade en helt fri Dahlroth som där gjorde sitt första mål för säsongen. Men det blev tre mål på tre minuter och hemmalaget gjorde 2-1 efter knappt nio minuter. Målskytt Simon Robertsson efter att en IKO-back ramlat och Niclas Burström hängande i luften kunde få fram passningen. IKO fortsatte att jobba bra och vek inte ner sig. Joakim Thelin hade två avslut från nära håll varav ett gick över och det andra fick Lindvall göra en kvalificerad räddning på. Skellefteå hade ytterligare en puck i mål men det blev bortdömt efter att PW blivit störd av en Skellefteå-rumpa på handsken. IKO vann skotten i första perioden med 8-4 och hemmalaget hade alltså gjort två mål på fyra skott.

IKO började även andra perioden starkt och Kelleher åkte sig till ett friläge och fick straff. Nicklas Heinerö satte straffen snyggt och högt bredvid Lindvall och det var kvitterat. IKO hade ytterligare ett par chanser efter kvitteringen men hemmalaget hade ett par ännu vassare lägen framför PW som stod upp bra. Det radades upp chanser åt båda håll. Engsund hade ett jätteläge, Thelin ett skott i ribban, Netterberg med en dubbelchans och ett ledningsmål för gästerna hängde i luften. Men istället kom Skellefteå i en kontring och Jesper Frödén blev målskytt fram till 3-2. Hemmalaget tog över initiativet efter målet men IKO hade sina chanser bland annat en styrning från Heinerö som hamnade uppe på målburen. I slutet hade Engsund ytterligare en bra chans som luktade ny straff men hemmalagets ledning stod sig till pausvilan. Skotten i andra perioden 14-12.

Tredje perioden inleddes lite trevande med lite längre anfall från hemmalaget men efter fyra minuter skapade Söderqvist och Netterberg en två mot etta som dock rann ut i sanden. Till slut fick IKO till ett längre anfall och en fin chans avlöstes av ett skott från Joakim Thelin stolpe och in och det var kvitterat efter sex och en halv minut, för tredje gången, helt rättvist i det läget, Thelins sjätte mål i SHL. Assist Modigs och Hardt. IKO tog över rejält efter målet och hemmalaget slog flera icing i rad. Med fyra minuter kvar fick Kelleher ett kanonläge i slottet och Piispanen var nära returen men Lindvall räddade. IKO kändes starkare mot slutet och till slut kom även 3-4 ganska logiskt sett till spelet och IKO var i ledningen för första gången i matchen. Det återstod bara 37 sekunder när John Dahlström pangade in pucken otagbart för SHL:s bäste målvakt, assist Thelin med 1+2 i matchen och Després. Skellefteå tog ut målvakten direkt men IKO slog ett par icing och lyckades sedan få ut pucken och Johannes Salmonsson fick fri gata fram till 3-5 i den tomma målburen, assist Thelin/Torp och därmed mycket viktiga och välförtjänta tre poäng med på söndagstrippen hem till Oskarshamn. Skotten i tredje perioden 8-9 och totalt 26-29. Noterbart att det var en juste match där IKO inte tog en enda utvisning och Skellefteå bara en.

Eftermiddagsmatcherna var Frölunda-Malmö 4-3, Linköping-Färjestad 1-0, Rögle-HV71 1-4 och på kvällen spelade Brynäs-Luleå 1-3, Djurgården-Örebro 4-1, Växjö-Leksand 5-1. IKO gick förbi Leksand och är fem poäng efter tolvan Linköping som har en match mer spelad. På torsdag spelar IKO sin fjärde raka torsdagsmatch hemma i januari i ett Smålandsderby mot HV71. Därefter väntar Rögle borta på lördagen i sista matchen innan landslagsuppehåll. Efter uppehållet börjar slutspurten med tre matcher i veckan ända fram till sista omgången med Linköping borta tisdag den 12 mars. Det är nu bara fyra lag kvar att slå i SHL och man har två chanser vardera mot Örebro och HV71 och en mot Växjö och Malmö.

Skellefteå AIK - IK Oskarshamn 3-5 (2-1, 1-1, 0-3)
06.08 1-0 Niclas Burström (Jacob Andersson)
07.31 1-1 Jesper Dahlroth (Tyler Kelleher)
08.45 2-1 Simon Robertsson (Niclas Burström, Arvid Lundberg)
21.35 2-2 Nicklas Heinerö, straff
31.24 3-2 Jesper Frödén (Arvid Lundberg, Andreas Wingerli)
46.34 3-3 Joakim Thelin (Markus Modigs, Nichlas Hardt)
59.23 3-4 John Dahlström (Joakim Thelin, Simon Després)
59.53 3-5 Johannes Salmonsson (Joakim Thelin, Nichlas Torp), spel 5 mot 6, mål i tom kasse
Skott: 26-29 (4-8, 14-12, 8-9)
Utvisningar: Skellefteå 1x2, IKO 0x2
Domare: Mikael Sjöqvist, Richard Magnusson
Publik: 4410

Highlights från matchen:

Video från presskonferensen med tränarna Tommy Samuelsson och Håkan Åhlund efter matchen:

Bilder från matchen:
Foto: Ola Westerberg, Bildbyrån.