Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Torsdag Tor 3 November Nov
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov
Tisdag Tis 22 November Nov
Torsdag Tor 24 November Nov
Lördag Lör 26 November Nov
Tisdag Tis 29 November Nov
Idag 1 December Dec
Lördag Lör 3 December Dec
Torsdag Tor 8 December Dec
Lördag Lör 10 December Dec
Lördag Lör 17 December Dec
Måndag Mån 26 December Dec
Onsdag Ons 28 December Dec
Fredag Fre 30 December Dec
Tisdag Tis 3 Januari Jan
Torsdag Tor 5 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Tisdag Tis 24 Januari Jan
Hemma
HV71
HV71
Borta
Oskarshamn
IKO

IKO:s tredje Smålandsderby i SHL

1 november 2019 12:35
HERR

IKO åker till Kinnarps Arena i Jönköping för sitt tredje Smålandsderby i SHL, det andra mot HV71. Första mötet i Oskarshamn slutade med HV-seger i förlängning efter att Isak Pantzares kanon från blålinjen säkrat en poäng till IKO med sex minuter kvar. Pontus Netterberg (bilden) är trea i interna poängligan med 7 poäng (2 mål).


HV71 har varit en matkfaktor i svensk ishockey i många år och har fem SM-guld, det första 1995 och det senaste 2017. Förutom guldet 2017 har man dock inte kommit förbi kvartsfinal sedan 2010. Den här säsongsinledningen har varit lite blandad för HV och man har vunnit ungefär hälften av matcherna. I lördags blev det uddamålsförlust mot Färjestad och i torsdags 3-5 mot Linköping.

IKO har nu plockat en del poäng på slutet, närmare bestämt sex poäng på de fyra senaste matcherna, poäng i tre av de fyra matcherna.

HV har två jämna målvakter, Hugo Alnefelt och Jonas Gunnarsson, med 92 respektive 91 i räddningsprocent. Alnefelt är bara 18 år, nio år yngre än sin målvaktskollega. Tex Williamsson med 95 procent senast mot Brynäs ligger på 91,5.

HV har ett riktigt bra box play, tvåa i ligan med 84 procent, att jämföras med IKO på strax under 79. I power play är det sämre för båda lagen, 18 för HV och 10 för IKO, som gjorde ett pp-mål mot Brynäs.

Markus Lauridsen (1+9) och Anthony Camara (4+5) toppar HV:s poängliga. Tyler Kelleher, med två assist senast, toppar i IKO med 11 poäng (5 mål). Filiph Engsund, med två mål mot Brynäs, är tvåa på 7 poäng (5 mål) och trea är Pontus Netterberg också 7 poäng (2 mål).

Det har ljusnat lite på skadefronten inför den här matchen då Markus Modigs nu är redo för spel. Det innebär att två målvakter, åtta backar och tretton forwards finns tillgängliga. För Gustaf Franzen, Nichlas Hardt och Filip Sveningsson finns hopp om come back efter landslagsuppehållet om deras rehab fungerar som det är tänkt.

Det är ytterligare tre tidiga lördagsmatcher; Brynäs-Frölunda, Malmö-Leksand och Rögle-Linköping samt på kvällen Skellefteå-Örebro, Färjestad-Djurgården och Växjö-Luleå. Efter landslagsuppehållet börjar IKO med två bortamatcher, Malmö 14 november och Luleå två dagar senare och därefter Skellefteå hemma den 21 november.

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen:
– Vi har en nöt att knäcka när det gäller starten av matcherna. Vi har startat svagt under första delen av serien och det måste vi få rätsida på. Det gäller för varje spelare att hitta sin egen "game knapp" och veta vad som krävs för att vara redo för match. Både mot Djurgården och Brynäs startade vi svagt och hade ändå bara ett måls underläge. Det finns en styrka i laget som gör att vi ändå är med i matcherna och kan plocka poäng. Men det skulle kunna gå ännu bättre om vi inte ger motståndarna ett försprång. Det är tufft nog i den här ligan ändå.
– Vi har helt klart vänt på trenden nu och börjat plocka poäng igen. Vi måste förstå att vi är ett bra lag. När vi gör det vi kommit överens om då är vi ett bra lag och utmanar de flesta lagen varje kväll. Det är så klart även mentalt påfrestande att ligga på den här nivån och det är något man måste lära sig. Vi tränar ju väldigt hårt men sen är det lite andra anspänningar när det är match och det är något vi jobbar på.
– Förra matchen mot HV var en av våra bättre hemmamatcher. Det stod och vägde, vi hade läge att göra 2-0 precis innan dom gjorde 1-1. Det är ett skickligt lag med många sickliga spelare. För oss handlar det om att vara redo när pucken släpps lördag eftermiddag. Vi pratar mycket om att sätta oss i position att ta poäng och är vi med inför sista så vet vi att vi är starka.