IKO åker till Leksand
Publicerad: 2021-10-07
Herr
IK Oskarshamn åker som sexa i SHL till Tegera Arena för att möta åttan Leksand på torsdagskvällen. Det skiljer en poäng mellan lagen och hemmalaget har två matcher mer spelade.

Båda lagen kommer från två raka segrar. För IKO:s del var det trepoängare mot Brynäs och Luleå medan LIF tog tre poäng mot Djurgården och en övertidsseger mot Färjestad i lördags. Leksand förlorade sina tre första matcher men har därefter tagit nio poäng på de senaste fem, en poäng mindre än IKO på sina fem spelade matcher.

Förra säsongen var Leksand ett topplag med en tredjeplats i grundserien men föll sedan i kvartsfinalen med 4-0 i matcher mot Örebro. IKO blev elva i grundserien, bara två poäng från slutspelsplats. I fjolårets möten mellan lagen blev det idel hemmasegrar där IKO vann sina matcher lite tydligare målmässigt, 6-3 och 5-2.

Tomas Zohorna har inlett sin första SHL-säsong mycket starkt och leder skytteligan med sina sex mål. Han är också IKO:s bäste poängplockare med nio poäng på fem matcher. Fredrik Olofsson har gjort sju poäng (3 mål), lika många som förre klubbkompisen Max Veronneau, nu i Leksand (2 mål). På sju poäng står även Leksands näst bäste Mikael Ruohomaa samt Hynek Zohorna med sju assister.

Serien fortsätter med Linköping på hemmaplan på lördag och därefter två matcher nästa vecka, Färjestad borta på torsdag och Växjö hemma nästa lördag.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Leksand är bra och ser väl ut ungefär som dom gjorde förra säsongen. Med den skillnaden att dom har fler kedjor som har klickat i och funkar bra. Förra året dominerade Cehlarik-kedjan poängproduktionen väldigt mycket och spelade också otroligt mycket. De unga killarna har tagit ett kliv till. Det gäller att vi gör en superprestation igen.
- Vi jobbar på och försöker bli ännu bättre för att kunna vinna fler matcher, så enkelt är det. Jag tycker framför allt det vi har presterat fem mot fem är nummer ett. Det är på något sätt grunden till allting. Vidare har vi fått kemi i några kedjor som kan avgöra jämna matcher som det ofta är i den här ligan. Det är jag nöjd med men samtidigt har vi bara spelat tio procent av säsongen och det är otroligt mycket jobb kvar. Det gäller hela tiden att jobba vidare, vara ödmjuk och inte ta något för givet, det är det viktigaste i det här läget.
- Vi har samma manskap som senast men ett litet frågetecken för Tim Juel som var lite krasslig på onsdagen. Om han är piggare under matchdagen kommer han att ansluta, annars har vi juniormålvakten Algot Persson med oss som backup.

IK Oskarshamn Göran Svenson