Emil Martinsen Lilleberg kritar på för IKO
Publicerad: 2021-03-12
Lagbygget
Säsongen är inte över men arbetet med nästa säsongs lagbygge är redan påbörjat. Sedan tidigare står det klart att kapten Engström förblir IKO trogen och nu har sportchef Thomas Fröberg gjort klart med den norske framtidsmannen Emil Martinsen Lilleberg.

De första pusselbitarna inför nästa års trupp börjar så sakteligen läggas och sportchef Thomas Fröberg är nu redo att presentera nästa säsongs första nyförvärv – Emil Martinsen Lilleberg. 20-åringen har tillbringat hela sin karriär i moderklubben Sparta Sarpsborg och är nu redo att testa vingarna i ett lite större sammanhang.

– Målet med karriären har alltid varit att ta sig utomlands. Norge är inte ett jättestort hockeyland så det ska bli kul att få testa sig själv internationellt och visa upp vad jag kan, säger Emil.

Det är första gången han lämnar hemlandet för hockeyn, om man bortser från de landslagssamlingar han varit med på. Han har hunnit med att representera Norge på såväl J18 och J20-nivå.

– Det kommer bli en omställning att flytta hemifrån. Samtidigt är inte steget så stort till Sverige. Språk och kultur är väldigt likt så det är inte där jag tror att omställningen blir som störst. Det handlar mer om att det är ett par nivåer upp rent hockeymässigt.

Vad har du för bild av den svenska hockeyn och SHL?

– Det största måste vara tempot och skickligheten hos spelarna i ligan.

Redan som 17-åring flyttades Emil upp från Sarpsborgs J20-lag och gjorde då sin debutsäsong i den norska högstaligan, Fjordkraftligaen. Backen stod då för två poäng och +2 på de 37 matcherna den säsongen.

– Mina styrkor ligger i det defensiva arbetet och i boxplay. Jag bidrar alltid till laget och lägger alltid ned det arbetet som behöver göras.

Säsongen efter lossnade det mer i poängskörden när Emil stod för 12 assist samtidigt som han ökade på sin fina plus/minus-statistik. Denna säsongen har han fått göra sina två första senior-mål.

– Jag har haft en bra säsong, även om det gått lite knackigt för laget. Vi har drabbats hårt av Corona och fått ta en del uppehåll. Nu är det oklart om vi kommer igång och kan avsluta den här säsongen eller inte.

Oavsett hur det blir med denna säsong är det klart att du kommer representera IK Oskarshamn nästkommande två säsonger. Hur är känslan inför det?

– Skitkul så klart. Jag är spänd på att få träffa laget så fort reserestriktionerna lättar. Det är ett spännande steg i min utveckling, avslutar Emil.

Velkommen til Oskarshamn, Emil!

Lagbygget presenteras av Kustbygg Group.

Kommunikatör Gustav Backlund