• Huvudsponsorer

Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 31 Oktober Okt
Lördag Lör 2 November Nov
Torsdag Tor 14 November Nov
Lördag Lör 16 November Nov
Torsdag Tor 21 November Nov
Lördag Lör 23 November Nov
Torsdag Tor 28 November Nov
Lördag Lör 30 November Nov
Torsdag Tor 5 December Dec
Idag 7 December Dec
Tisdag Tis 17 December Dec
Torsdag Tor 19 December Dec
Torsdag Tor 26 December Dec
Lördag Lör 28 December Dec
Måndag Mån 30 December Dec
Lördag Lör 4 Januari Jan
Torsdag Tor 9 Januari Jan
Lördag Lör 11 Januari Jan
Torsdag Tor 16 Januari Jan
Lördag Lör 18 Januari Jan
Torsdag Tor 23 Januari Jan
Lördag Lör 25 Januari Jan
Torsdag Tor 30 Januari Jan
Lördag Lör 1 Februari Feb

Serieledarna åker till Karlskoga

28 november 2017 13:07

Serieledande IK Oskarshamn möter nästjumbon BIK Karlskoga i Nobelhallen onsdag kväll. IKO är fyllda av självförtroende med poäng i fem raka matcher, totalt 15 poäng på åtta matcher i "tunga november". Trots suddenförlust i seriefinalen i onsdags är man nu alltså ändå förbi Timrå efter en krigarseger i länsderbyt. Karlskoga vände en negativ svit med tre raka förluster till straffseger mot Timrå senast. Tabellmässigt har BIK tagit en poäng per match och IKO nästan två.


Karlskoga är lite överraskande ett bottenlag så här långt. Kanske har man vaknat nu då man i senaste omgången slog dåvarande serieledande Timrå på bortaplan och passerade Troja/Ljungby på fler gjorda mål. IKO fick därvid hjälp av ex-IKO:aren Johan Wiklander (inlånad från Örebro) som avgjorde i straffläggningen så att IKO leder serien med tre mål före Timrå efter 21 omgångar. Hemmamötet mot Karlskoga i oktober slutade med 3-1-seger efter en riktigt bra match med mål av Niklas Johansson, Björn Karlsson och Joakim Hagelin. Karlskoga har nyligen bytt tränare och leds nu av Niklas Czarnecki, ifjol i Vita Hästen, och Daniel Wessner som lade skridskorna på hyllan i våras efter sammanlagt 11 säsonger i klubben.

Som serieledare är nu IKO laget alla vill slå när snart halva serien är spelad. Laget är högt upp i de flesta listor, t ex är Manuel Ågren tvåa i skytteligan med 11 mål och Lucas Elvenes fyra i poängligan med 21 poäng, exakt en per match. Gustaf Thorell har gjort 8 mål i BIK och Henrik Rommel är poängbäst med 13. Marcus Björk leder backarnas poängliga på 17 poäng medan bäste back i Karlskoga har 11 poäng. Ludvig Engsund har bäst räddningsprocent av målvakterna med över 94 och har bara släppt in sex mål på fem matcher, därav tre med bara ett mål och en match med noll. Karlskoga har nyligen brutit kontraktet med sin kanadensiske målvakt Shane Owen. Jonatan Frykholm har 90 i räddningsprocent och nu har man även värvat in Emil Jidskog, som ifjol stod i Vita Hästen. I s k special teams är det ganska jämnt mellan BIK och IKO. Dock tar IKO något färre utvisningar i snitt per match.

AIK och Vita Hästen har en match mer spelad då man spelade i omgång 23 i söndags. Det skiljer just nu 11 poäng mellan ettan IKO och 11:an Vita Hästen. I toppen skuggar Leksand och Pantern bara tre poäng bakom tätduon IKO och Timrå. Omgång 22 inleds tisdag kväll med MODO-Almtuna. Resterande matcher spelas onsdag med Björklöven-AIK, Leksand-Timrå, Västervik-Södertälje, Vita Hästen-Pantern och Troja/Ljungby-Tingsryd. När IKO kommer hem från Karlskoga får man se fram emot tre raka hemmamatcher på åtta dagar; Troja/Ljungby på fredag, Södertälje på tisdag och Leksand nästa fredag.

IKO:s huvudtränare Björn Hellkvist:
- Hockey är en konstig sport, vi gör en kanonmatch borta mot MODO och förlorar den med 5-3, känns som vi hade alla domslut emot oss i den matchen. Sen gör vi en i mitt tycke dålig insats mot Västervik, har något domslut med oss, en straffsituation och en videobedömning med oss och så vinner vi den matchen. Man kanske inte kan kalla det stöld men det är definitivt en av de matcher där vi tagit tre poäng där vi inte spelat bra och vi kanske förtjänade detta lite retroaktivt. Jag tycker alltid det är bra med en progression i gruppen men nu fick vi ett litet "hack" i den skivan. Men det finns många faktorer som kan spela in som fullsatt arena och lite nerver. Vi kräver så mycket av varann när vi spelar den här typen av hockey. Små saker får stora utslag på vårt spel. Vi hade tufft resschema förra veckan och jag tror det var en av tre matcher där vi inte har vunnit skotten. Resan till Karlskoga blir betydligt lindrigare och kommer nog inte påverka lika mycket.

- Det är en tuff period nu och det är de som kan hålla ihop det bäst som vinner i det långa loppet. Vi hade en tuff start i november med många bortamatcher och tappade en del onödiga poäng. Men vi repade mod och lyckades hitta en riktigt bra form och har tagit 13 poäng på de senaste fem matcherna. Poängen ska man ju vara glad för men spelmässigt finns det saker som vi kan göra bättre.

- När jag kollar på Karlskogas senaste match så ser jag att dom spelar lite fränare i man-man-situationer så där kan dom ha fått en effekt av tränarbytet. Det var ju första matchen men jag tycker det finns vissa drag av Czarnecki redan och det kommer säkert bli ännu tydligare.

- Vi ställer upp med samma lag som mot Västervik. Marcus Sylvegård är kvar i Malmö som har problem med mycket skador.

Länk till IKO:s spelschema med resultat

Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan