• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 10 Oktober Okt
Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt

Nykomlingen och överraskningen Västerås gästar

11 januari 2019 16:01
HERR

IK Oskarshamn tar emot seriefyran Västerås i lördagskvällens match i omgång 36 när vi närmar oss sista fjärdedelen av HockeyAllsvenskan. IKO kommer från en tight förlust mot Södertälje senast och Västerås tog en suddenseger mot Karlskrona. Matchens profil är #70 Adam Åhman (bilden), nyligen hemkommen från JVM-äventyr i Kanada.


Det är sista gången i grundserien som IKO och Västerås möts trots att vi inte kommit in i sista fjärdedelen ännu. IKO vann efter förlängning borta i andra omgången och hemma med 2-0 i slutet av oktober. Den andra bortamatchen var enda matchen i december som IKO förlorade, VIK vann med 3-1. Adam Åhman stod i mål i den första matchen och Christoffer Rifalk i de två senare. I Västerås mål stod Marcus Dahlbom första matchen och Samuel Ersson de två andra. Så det kanske blir första gången JVM-kollegorna Åhman och Ersson möts den här säsongen. Just målvaktskampen kan bli avgörande då det är allsvenskans toppmålvakter som möts. Åhman har släppt in 1,71 mål per match, Rifalk 1,77 och Ersson 1,78.

Västerås har som nykomling överraskat på de flesta och legat med högt upp hela säsongen. Man har god marginal att ta sig till Slutspelsserien och är även med och krigar om en plats i den allsvenska finalen (topp två). Just nu är det åtta poäng upp till tvåan AIK och tolv upp till IKO. Västerås hade en liten svacka runt jul och nyår då man förlorade fyra av fem matcher, vilket sammanföll med JVM då Samuel Ersson var borta. Vid hans hemkomst blev det seger mot Leksand i måndags och nu senast suddenseger hemma mot Karlskrona.

Överraskat har ju även IKO gjort när man leder serien med 17 omgångar kvar. Sedan Västerås och IKO möttes senast, 2 december, har IKO tagit 24 poäng på tio matcher och Västerås 15. Noterbart är att Jonas Engström gjort poäng i alla de tio matcherna. Om vi tittar på formen de senaste fem matcherna är det lite jämnare, IKO 9 poäng och VIK 7. På senaste tre matcherna är det övertag för VIK, 5 poäng mot 3.

De båda lagen har liknande poängutdelning på sina toppspelare. I VIK är Kalle Östman bäst med 28 poäng (6 mål) och i IKO Arsi Piispanen med 30 (7 mål). Därnäst Lukas Zetterberg 26 poäng (17 mål) respektive Jonas Engström 28 poäng (14 mål). Det är även väldigt jämnt i special teams. Västerås är etta i power play med 26 procent och IKO tvåa med 25. I box play är IKO trea med 84 procent och VIK femma med 82. Även antalet utvisningar är ganska jämnt.

Matchens profil är en av HockeyAllsvenskans bästa målvakter #70 Adam Åhman, och han ställs den här gången mot en av de största konkurrenterna, JVM-kollegan Samuel Ersson. Adam finns i en videointervju inför matchen längre ner i artikeln.

IKO saknar alltjämt Isak Pantzare och Anton Björkman men har ändå sju backar. På forwardssidan finns 15 spelare men nu lånas Eddie Levin ut till Vimmerby och finns inte med mot Västerås.

Omgång 36 inleds fredag kväll med fyra matcher; Karlskrona-Tingsryd, AIK-Västervik, Pantern-Södertälje, Almtuna-MODO och övriga två spelas lördag eftermiddag; Björklöven-Vita Hästen och Leksand-Karlskoga. För IKO följer sedan ytterligare en hemmamatch, Pantern på onsdag innan man beger sig till Umeå för att möta Björklöven nästa lördag.

Videointervjuer inför matchen med Adam Åhman och Håkan Åhlund