• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 11 Februari Feb
Torsdag Tor 13 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb
Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar
Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Torsdag Tor 8 Oktober Okt
Lördag Lör 10 Oktober Okt
Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt

TEAMET RUNT LAGET: José och Ida sköter fysen

13 augusti 2019 15:18
HERR

Först ut i vår nya artikelserie "Teamet runt laget" är fystränaren José Puntigliano Sandell och massören Ida Klüft som jobbar tillsammans med fysträning, rehab och skadeförebyggande, samt kosten.


Ida Klüft är precis nyanställd som massör och har även en administrativ tjänst med bland annat journaler, statistik, dopningsfrågor och försäkringskassan. Det är en helt ny resurs för IKO och som är helt nödvändig på SHL-nivå. Ida är "spindeln i nätet" som slussar vidare om det är skador som t ex kräver läkarundersökning, kiropraktor.

– Vi har kört väldigt hårt ett tag nu så det är trötta kroppar och det är inget konstigt, säger Ida. Jag försöker hjälpa José nu i början och hålla koll på om någon har känningar någonstans och behöver behandling eller speciella övningar. Min roll känns viktig och nödvändig. Spelarna kan vända sig till mig och få hjälp och råd hur vi går vidare och det avlastar den övriga organisationen. Det känns jättekul att jag nu fått den här rollen då det är första gången som klubben har satsat på detta. Jag kommer att finnas med laget på alla matcher, både borta och hemma. Därmed kommer spelarna att kunna få behandling snabbt och därmed snabbare rehab. José och jag stämmer av statusen på spelarna kontinuerligt både efter match och under träning för att träna på rätt sätt och utan att riskera skador.

– Vi har en månad på oss, säger José. Vi kommer att sänka intensiteten i gymmet nu och trimma till det ytterligare. Så spelarna ska bli fräschare och fräschare framöver. Dom var väldigt nerkörda inför träningsmatcherna förra veckan och det är ett under att det ändå gick som det gjorde mot den bakgrunden. Spelarna är starka men slitna just nu. Man bryter ju ner för att bygga upp. Framöver går vi över mer på power och snabbhet. Dom har ett bra flås och styrkan finns där, nu ska vi bara få ut det på isen också. Grunden finns där och alla spelarna har varit jätteduktiga i sommar. Så klart vill vi träna ännu hårdare för att räcka till i SHL. Men det är en fin balansgång så att vi inte tränar för hårt och åker på skador. Förra säsongen hade vi en bra dialog med tränarna hur vi tränade under säsong för att orka ända till april.

– Det är extremt tidskrävande att ha koll på fysträningen för 25 spelare, fortsätter José. Nästa steg är att vi är två på fysträningen också, en som har det övergripande och en som kollar på detaljer. Nu har vi kunnat jobba lite så i början eftersom Ida kom in lite tidigare. Det kommer ju att bli mer och mer rehab när vi kommer in i säsongen. Vi stämmer också av med tränarna om spelarna ska träna eller inte om det finns någon form av besvär.

– När det gäller kosten går vi igenom spelarnas kostdagbok och jag ger rekommendationer som jag hoppas dom följer under säsongen, säger José. Vi följer upp detta och försöker få till en optimal kost som ger bäst energi och funktion i slutändan.

– Jag har tittat på kommande resor tillsammans med tränarna, säger Ida. Det är viktigt att man får till en optimal uppladdning. Frågor som var man äter, när man äter och vad man äter måste lösas i den mån det går. När vi äter på arenorna är det i mångt och mycket bra mat, tycker jag. Vi har stor möjlighet att påverka detta själva.

IKO:s sportchef Daniel Stolt:
– Ida och José är två av dem som är ansvariga för att hålla spelarna i fysisk form. Dom kompletterar varandra bra och är kompetenta på sina respektive områden. De sprider också en härlig positiv energi i gruppen och är alltid spelarna i laget behjälpliga. Båda två visar ett härligt engagemang och vill själva utvecklas och bli bättre för att i sin tur kunna hjälpa spelarna ännu mera.

Videointervju med fystränare José Puntigliano Sandell