Måndag Mån 26 December Dec
Onsdag Ons 28 December Dec
Fredag Fre 30 December Dec
Tisdag Tis 3 Januari Jan
Torsdag Tor 5 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Tisdag Tis 24 Januari Jan
Torsdag Tor 26 Januari Jan
Lördag Lör 28 Januari Jan
Tisdag Tis 31 Januari Jan
Torsdag Tor 2 Februari Feb
Idag 4 Februari Feb
Tisdag Tis 14 Februari Feb
Torsdag Tor 16 Februari Feb
Lördag Lör 18 Februari Feb
Tisdag Tis 21 Februari Feb
Torsdag Tor 23 Februari Feb
Lördag Lör 25 Februari Feb
Tisdag Tis 28 Februari Feb
Torsdag Tor 2 Mars Mar
Lördag Lör 4 Mars Mar
Tisdag Tis 7 Mars Mar
Torsdag Tor 9 Mars Mar

FAQ med klubbdirektör Johan Göransson

6 december 2022 18:00
Föreningen

Tack till alla som skickade in frågor till klubbdirektör Johan förra veckan. Nedan har vi gjort ett sammanställning på samtliga frågor och svar.


Hur blir det med den planerade utematchen på gf arena?

– Vi håller på att utreda denna frågan ihop med fler aktörer som Destination Kalmar och föreningar. Tidigast 2024 skulle en utematch kunna vara igång.

Hur ser status ut i arenanfrågan?

– Tack för frågan, förstår att den berör. Arenafrågan var uppe i kommunstyrelsen i tisdags (29 nov) med nästa steg att gå in med ett samråd med Länsstyrelsen. Det tar ca 6-8 veckor att bereda det ärende och vi håller tummarna för att det ska gå vägen. Kommunen arbetar hårt i frågan.

Arenan verkar långt fram i tiden. Hur ska IK kunna bygga ännu mer rutin för etablera sig i SHL så länge vi spelar i nuvarande "arena"?

– Hej Jonas tack för frågan. Vi hoppas att arenafrågan kommer gå ganska långt fram här under våren av 2023 och fram tills dess behöver vi vara bättre än andra klubbar på det vi kan påverka; mjuka värden, förberedelser, scouting och kommersiella frågor m.m.

Vilken erfarenhet eller upplevelse tar du med från Kalmar FF som du tror kommer hjälpa dig i ditt nya uppdrag?

– Hej Christoffer, tack för frågan. Det är två föreningar som är relativt lika varandra och min erfarenhet därifrån/KFF hoppas jag att det hjälper mig i olika situationer. Dels så har jag själv spelat elitfotboll i klubben och vet hur det känns att flytta hemifrån och satsa allt för att lyckas med elitidrott m.m.

Båda föreningar är ju vad man ibland kallar lite slarvigt för Hybridverksamheter dvs att det står med ett ben i det ideella och ett annat i det kommersiella/elitverksamheten. det gäller att kunna hantera båda sakerna för en förening för att kunna vara framgångsrik som förening. Här tycker jag att IK Oskarshamn har gjort ett fantastiskt arbete under lång tid. Jag tycker t ex att det IKO gjort med supporterkulturen och stoltheten kring laget är något unikt som jag verkligen vill vara med och förvalta och utveckla.

Kommer IK ha en möjlighet att etablera sig i SHL om eran lönebudget ligger 5-15 miljoner mindre än övriga SHL lag? Finns det pengar för att förstärka årets trupp? Det kostar att åka ur SHL!!

– Tack för frågan Emil. Under min tid här i IKO så har jag fått förmånen att träffa de andra klubbarna mycket och det klart att vi för dialoger om det mesta. Jag känner att vår förening har verkligen flyttat fram positionerna på många plan och även det sportsliga. Det jobbet som sporten gjort med spelartruppen genom åren har ju varit fantastiskt och för att få ett fungerande A-lag i SHL är inte allt spelarlöner utan mer det jag beskrivet tidigare att det finns andra värden som spelar in.

För att svara på pengarna gällande årets trupp så ser ni att det gjorts förstärkningar i truppen under förra veckan där b.la Rasmus Bengtsson kommit in. Gällande läget i truppen så arbetar Fröberg och company med laget där vi har fullt förtroende för deras arbete.

Hur hårt jobbar du/ni just nu mer arenafrågan? Igår sa Patrik att vi hade en div 2 arena live i Cmore ?

– Hej tack för frågan. Se ovan där jag svarar på arbetet med arenan och vi internt har en arenagrupp utifrån var vi står med arenan just nu. Det är verkligen högprioriterad på mitt bord. Gällande Patrik om det nu var Westberg? Så är han ju uppfriskande i sina kommentarer kring hockeyn :-) Tycker själv att vi har seriens bästa hemmapublik som ett exempel, vilken stämning det är här! Vi vet om att vår arena inte är i toppskick men vi gör vad vi kan för att hålla bra standard på vår befintliga arena.

Vad är det viktigaste som IKO behöver göra för att utveckla ungdomsverksamheten för att kunna hantera de växande "kullarna" med nya spelare.

– Bra fråga! Vi behöver fler isytor, helst igår skulle vi haft en isyta till. Vi har 360st spelare/ungdomar i träningar i skrivande stund där hela 108 st av dem är tjejer. Det behövs fler möjligheter för att kunna bedriva träning. Vi har ju också fantastiska samarbetspartners (t ex Elajo) som hjälper till med deltagaravgifter som gör det möjligt för många fler att bedriva hockey hos oss. Vi arrangerar också mycket olika aktiviteter för att börja med ishockey som t ex hockeyloppis. Viktigt för föreningen är också att anställa bra personer som arbetar med ungdomshockeyn här, Mikael Drott och Arsi Piispanen i spetsen.

Vad är det bästa med jobbet som klubbdirektör? Vad är det bästa med Oskarshamn? (Du får inte svara klubben och hockey)

– Det absolut roligaste är att man får träffa så många olika personligheter och möte med nya personer uppskattar verkligen jag. Kanske låter klyschigt men sådan är jag. Oskarshamn som stad har en förmåga att man känner sig välkommen här, man känner stolthet och man vill andra personer väl. Har jobbat tidigare här i staden så känner till Oskarshamn sedan tidigare. En av mina favoritplatser har blivit löparspåret till havslätt, fina omgivningar!

Hur säkerställs nuvarande arena i väntan på den nya? Den här och förra säsongen har det blivit långa avbrott i matcherna pga plexiglas som går sönder, dålig is osv. Ingen bra reklam för IKO…

– Vi börjar med isen, har själv följt upp den sedan det blivit problem och tycker kommunen verkligen gör allt för att den ska vara så bra som möjligt. Under detta året har det varit fler hallar som haft problem så det är inte enbart vi som har det. Därmed inte sagt att vi inte se över hur vi kan jobba mer med isvård och få till en så bra is som möjligt. Hade vi haft fler än en isyta så hade personalen fått mer tid för isvård. Plexiglaset däremot vet jag att de haft lite problem med men även där jobbar dem febrilt med åtgärder. Tycker vi har en bra dialog mellan kommunen och IKO för att göra nuvarande arena så bra som möjligt!

Hej! Vad skulle du säga är den enskilt viktigaste strategiska frågan för klubben, förutom Arenan såklart? Vad ser du att ditt största bidrag till organisationen kommer att vara?

– Ja precis som du skriver 1. Arenafrågan :-) IKO har under en tid haft en stark tillväxtperiod och därmed vuxit snabbt över en kort tid. Kan jag försöka förvalta och utveckla det fina som byggts upp så tror jag vi kommit långt. Mina tidigare erfarenheter säger mig att har man kul när man går till jobbet och släpper prestigen och hjälper varandra så kommer man långt på den kulturen. Ensam är inte stark. Det finns en starkt IKO-gemenskap som gäller att hålla hårt i och arbeta vidare med.

Hej hur ska du jobba för att IKO fortsatt ska vara den”lilla” föreningen och inte tappa fotfästet? Jag tänker på det du nämnde om det ideella, så att det inte blir avstånd mellan styrelse/ledning och volontärer och supportrar. Där tror jag IKO varit unika hittills.

– Tack för frågan och en bra sådan. Har varit med länge inom olika idrottsorganisationer och detta har ständigt varit uppe för dialog i mina tidigare organisationer. Skulle vi "tappa fotfästet" är vi verkligen illa ute för våra 225 ideella superkrafter som finns här hos oss i gemenskapen skulle vi aldrig klara oss utan. Kan bara hålla med dig gällande att vara unik i denna frågan. Det vill vi fortsatt vara!

Har du någon 3- eller 5-årsplan med mål, som IK skall uppnå sportsligt? Hur jobbar du med varumärket IK?

– Tillsammans med styrelsen har vi en 3-årsplan som jag nu fått i uppdrag att titta över en helt ny sådan. Målsättningen är att den ska vara klar till nästkommande årsmöte. Angående arbete med varumärket IK så är det alla vi medlemmar som jobbar med detta. Jag hoppas vi kan fortsätta att vara öppna och trevliga på alla sätt där vi är i kontakt med människor. För att ta något exempel så kommer vi i nya 3-årsplanen ha olika workshops och grupperingar där vi fortsätter det arbete med att jobba med vårt varumärke. I grund och botten så vet vi att IKO betyder väldigt mycket för väldigt många. För oss är det viktigt att förvalta det förtroende som det innebär, på bästa sätt.