Måndag Mån 26 December Dec
Onsdag Ons 28 December Dec
Fredag Fre 30 December Dec
Tisdag Tis 3 Januari Jan
Torsdag Tor 5 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Tisdag Tis 24 Januari Jan
Torsdag Tor 26 Januari Jan
Lördag Lör 28 Januari Jan
Tisdag Tis 31 Januari Jan
Torsdag Tor 2 Februari Feb
Idag 4 Februari Feb
Tisdag Tis 14 Februari Feb
Torsdag Tor 16 Februari Feb
Lördag Lör 18 Februari Feb
Tisdag Tis 21 Februari Feb
Torsdag Tor 23 Februari Feb
Lördag Lör 25 Februari Feb
Tisdag Tis 28 Februari Feb
Torsdag Tor 2 Mars Mar
Lördag Lör 4 Mars Mar
Tisdag Tis 7 Mars Mar
Torsdag Tor 9 Mars Mar
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Frölunda
FHC

Tredje raka hemmasegern

29 september 2022 21:50
herr

IKO tog tredje raka hemmasegern, alla efter förlängning eller straffar, och är obesegrade i Be-Ge Hockey Center den här säsongen. Det var en riktigt stark insats där IKO var väldigt tillbakatryckta i första perioden men spelade upp sig i andra och tog även ledningen i tredje. Trots att Frölunda vände på matchen på en halvminut gav IKO aldrig upp. Patrik Karlkvist fixade kvitteringen med knappt två minuter kvar och David Quenneville sköt matchvinnande 5-4 med en knapp minut kvar av förlängningen, i power play.


Första perioden
Zohorna-kedjan hade ett fint läge redan efter en minut men Smejkal åkte på en utvisning strax efter. Där slog Frölundamålvakten Lars Johansson en icing och strax efter lyckades hans målvaktskollega Cannata med en fin rensning över hela banan och Frölundas power play blev resultatlöst. Gästerna hade de längre anfallen inledningsvis men IKO stack upp ibland och hade några giftiga avslut, bland annat Brace med två lägen från en bra position i slottet. Suomela åkte sig till ett friläge från egen zon efter åtta minuter men hade sin klubba lite för högt vid nedtagningen. Efter drygt nio minuter fick IKO sitt första power play men inte heller där blev det något mål. Frölunda skapade bra tryck efter utvisningen men Cannata var väl placerad på de skott som gick igenom. I en snabb omställning efter tretton minuter kom Karlkvist och Oksanen två mot en men den sistnämnde sköt utanför och anfallet avslutades med ett hårt skott från Riikola som Johansson kunde hålla. Nästa power play blev också hemmalagets efter knappa kvarten spelad. Här fick IKO till bra pucktempo och många platsväxlingar och till slut, i allra sista sekunden av pp-spelet, kom pucken till debuterande Blain Byron som pricksköt in ledningsmålet, assist Oksanen/Riikola. Nästan direkt efter målet åkte IKO på nästa utvisning och Frölunda tryckte på. IKO klarade av utvisningen men i efterdyningarna krutade Filip Johansson in kvitteringen med bara sju sekunder kvar av perioden. Skotten solklart till gästerna, 3-17, men 1-1 på resultattavlan.

Andra perioden
IKO kom ut betydligt bättre i andra perioden och radade upp chanser första 4-5 minuterna. Man hade flera gången nästan öppet mål och en gång rullade pucken under målvakten mot mållinjen men Johansson fick handsken på den och kunde rensa. IKO fortsatte ha initiativet och fick med sig en utvisning efter sex minuter. Där var en del bra och en del mindre bra men ett par skapliga avslut alldeles i slutet hann man med innan gästerna blev fulltaliga. IKO fortsatte trycka på och därför kom ett pucktapp i mittzonen olyckligt och Antony Greco kontrade in gästernas ledningsmål ensam med Cannata efter knappt nio minuter. Men Frölundafansens glädje på bortastå blev kortvarig och en och en halv minut senare dundrade Emil Martinsen Lilleberg in kvitteringen från nära håll, assist Engström/Dahlström. IKO fortsatte vara det bättre laget i den här perioden och två minuter efter kvitteringen kom även ett välförtjänt ledningsmål när Blaine Byron blev tvåmålsskytt, assist Smejkal/Brace. Resten av perioden fortsatte i högt tempo och man bytte chanser med varandra och IKO hade ytterligare ett par lägen till utökad ledning. Ett mycket märkligt domslut med någon minut kvar berövade hemmalaget ett friläge när domaren blåste för Frölunda-offside när IKO hade pucken och gick till anfall. Därmed blev det inget mer mål i perioden och skotten betydligt jämnare, 10-11.

Tredje perioden
IKO åkte på en utvisning tidigt i tredje perioden men klarade av den trots bra tryck och snabba passningar från Lasch & Co. Hemmalaget kom igen efter utvisningen och skapade bra lägen, bland annat ett lurigt distansskott efter fem minuter från Quenneville med skymning framför Johansson. Suomela med en snabb aktion fick in en fin passning framför mål som var mycket nära att resultera. Efter nio minuter kom nästa IKO-utvisning. Man spelade bra box play och städade av första halvminuten med eget puckinnehav och resten med bra försvarsspel. Precis när IKO blivit fulltaliga hade Frölunda en puck i mål men efter videogranskning dömdes det bort eftersom man störde målvakten i målgården. Strax efter mitten av perioden vände gästerna på matchen på en halvminut, först 3-3 genom Tom Nilsson och sedan 3-4 genom lagkaptenen och åldermannen Joel Lundqvist. Men IKO hade som vanligt inte gett upp utan Patrik Karlkvist med sitt tredje mål för säsongen tog matchen till förlängning. Det kom med mindre än två minuter kvar av ordinarie tid, assist Suomela/Byron, bara sekunder efter att man tagit ut målvakten. Skotten i tredje perioden knappt i IKO-favör, 9-8.

Overtime
Hemmalaget höll i taktpinnen nästan hela förlängningen och Frölunda fick inte låna pucken många sekunder. Det skapades lägen och till slut jobbade man till sig ett power play och då kom pucken upp till David Quenneville som skickade iväg en riktig projektil så nätet bakom Lars Johansson stod som en strut, assist Suomela. IKO tog därmed sin tredje raka hemmaseger, alla efter övertid eller straffar, och gick upp på nionde plats med en match mindre spelad än de flesta konkurrenterna. Skotten i Sudden 3-0 och totalt 25-36.

Matchens lirare, utsedd av publiken, blev tvåmålsskytten Blaine Byron och slitvargen Joe Cannata med 32 räddningar ikväll.

På lördag spelar IKO säsongens andra Smålandsderby, borta mot HV 71, "slaget om Småland". Ett par hundra IKO-supportrar kommer vara på plats för att stötta laget i Husqvarna Garden.

IK Oskarshamn - Frölunda HC 5-4 (1-1, 2-1, 1-2, 1-0)
17.13 1-0 Blaine Byron (Ahti Oksaen, Juuso Riikola), spel 5 mot 4
19.53 1-1 Filip Johansson (Jacob Nilsson)
28.54 1-2 Anthony Greco (Liam Dower Nilsson)
30.30 2-2 Emil Martinsen Lilleberg (Jonas Engström, John Dahlström)
32.32 3-2 Blaine Byron (Jiri Smejkal, Cameron Brace)
52.32 3-3 Tom Nilsson (Ryan Lasch, Patrik Carlsson)
52.58 3-4 Joel Lundqvist (Radan Lenc, Max Friberg)
58.09 4-4 Patrik Karlkvist (Antti Suomela, Blaine Byron), spel 6 mot 5
64.04 5-4 David Quenneville (Antti Suomela), spel 4 mot 3
Skott: 25-36 (3-17, 10-11, 9-8, 3-0)
Utvisningar: IKO 4x2, Frölunda 4x2
Domare: Andreas Harnebring, Johan Wedin
Publik: 2907

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån och Claes Svensson. Fler bilder kommer på Facebook under fredagen.