Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Växjö
VLH

1-6 mot Växjö - allt avgörs på torsdag

22 mars 2022 22:24
herr

IK Oskarshamn kunde inte stå emot ett effektivt Växjö och föll med 1-6. Matchen var dock länge jämnare än vad siffrorna visar och spel- och prestationsmässigt var det en stark insats fram till Växjö fick några psykologiskt viktiga mål, 1-3 sent i andra perioden och 1-4 tidigt i tredje precis efter att IKO pressat på för 2-3 i ett power play. Patrik Karlkvist (bilden) gjorde IKO:s enda mål, som var hockeygodis av hög klass.


IKO inledde piggt och spelade fysiskt men Växjö fick matchens första power play och tog ledningen efter drygt tre minuter genom firma Gynge/Rosén där den förstnämnde stod fint placerad vid Juels vänstra stolpe. IKO kom in i matchen genom hög press men det blev inga skott på mål. Olofsson jobbade hårt i offensiv zon och vann puck men passningen nådde inte kedjekamraten framför mål. Nästa gång var det bröderna Zohorna som jobbade sig till en puck och serverade Engström ett jätteläge i slottet men Åhman i kassen behövde inte ingripa. Växjö tog över några minuter och IKO fick slå icing ett par gånger, men man kom igen. Salmonsson stod för en stark uppåkning efter en kvart spelad och fick in en passning som dock inte gick till rätt adress. Därefter hade IKO en bra period med flera tunga anfall och bland annat Karlkvist var riktigt nära att överlista Åhman. Men det blev Växjö som fick sista ordet i perioden. Med en dryg minut kvar tryckte man fast IKO i zonen och pucken kom till IKO-produkten Olle Lycksell som mycket skickligt från nära håll skickade upp pucken högt bakom Juel. Skotten i första perioden klart till gästerna, 3-13, vilket inte helt speglar styrkeförhållandet.

Efter lite trevande spel i början av andra perioden satte Salmonsson in en riktig propp på¨ Växjöbacken Peter Andersson som blev liggande en stund men ingen utvisning. IKO behövde ett tidigt mål i perioden för att komma in i matchen och fick också det. Patrik Karlkvist bjöd på hockeygodis när han åkte förbi första försvararen och sedan tunnlade nästa back och lyfte in reduceringen, 1-2 efter knappt fyra minuter, assist Thelin/Worge Kreü. IKO fortsatte ta över mer och mer med flera bra chanser mot Åhmans mål. Men Växjö stack upp ibland och Gynge fick ett friläge där Juel fick sträcka ut ordentligt. Strax efter kom Olofsson-kedjan i ett snabbt anfall och Fredrik styrde men Åhman fick på något konstigt sätt stopp på pucken. Det hettade till ordentligt i mitten av perioden med många tuffa närkamper men domarna hade överseende med det mesta så långt. IKO hade ytterligare långa anfall med många skott men Lakers svarade med samma mynt och det var stabilt försvarsspel från båda lagen inklusive målvaktsspelet. Thelin med sin starka skridskoåkning bröt in framför mål och det var en av de bättre chanserna, näst efter Karlkvists mål. Thelin och Dahlström med nytt hårt jobb och tröttade ut Lakers-backarna. Lycksell kom i en ny framstsöt men fick känna på sargen från Worges tackling. Sista minuterna dominerade hemmalaget totalt och sköt många skott men Åhman tog med tur och skicklighet allt. Zohornas hade ett offensivt monsterbyte och avlöstes av Salmonsson/Plato och den pressen var värd ett bättre öde. Istället kom Växjö i en kontring som såg ofarlig ut men Emil Forslund sköt från dålig vinkel i Juels bortre kryss, 1-3 med en halvminut kvar. IKO gjorde en bra andra period och vann skotten med 13-6 så Växjös mål kom väldigt oväntat och ologiskt.

IKO behövde ett tidigt mål även i tredje perioden och fick chansen i power play sedan Salmonsson i hög fart fällts. Power play var bra och IKO var i anfallszonen hela första minuten. Men när Växjö blev fulltaligt blev det slarv på defensiv blålinje som Julius Nättinen utnyttjade och ensam med Juel gjorde han 1-4 efter drygt tre minuter. Växjö dominerade nu och IKO kom inte till några större farligheter. Mitt i perioden gjorde dessutom Hardy Häman Aktell 1-5 med ett backskott där Juel var skymd. Växjö kunde nu spela på resultat och avfärdade hemmalagets anfallsförsök. Det blev grinigt på slutet och en spelare i vardera laget fick fem minuter för fighting men inget nytt power play. Med tre minuter kvar kom även 1-6 efter bra fyra sekunder i power play genom tvåmålsskytten Richard Gynge. Skotten i tredje perioden 6-7 och totalt 22-26.

Matchens lirare i hemmalaget blev Joakim Thelin och slitvargen Johannes Salmonsson.

Grundseriens sista match spelas på torsdag i Be-Ge Hockey Center mot Djurgården. Eventuell åttondelsfinal börjar på lördag med bortamatch för högst rankade laget i respektive matchserie och därefter hemma på måndag, samt tisdag för en eventuellt avgörande match. Linköping vann ikväll och gick förbi men IKO har fortfarande slutspelplatsen i egna händer där två poäng räcker. Vid färre poäng mot Djurgården får man lita på att två av de övriga tre inblandade, Linköping, Brynäs och Malmö också tappar poäng.

IK Oskarshamn - Växjö Lakers HC 1-6 (0-2, 1-1, 0-3)
03.23 0-1 Richard Gynge (Robert Rosén, Joel Persson), spel 5 mot 4
18.43 0-2 Olle Lycksell (Arvid Lundberg)
23.43 1-2 Patrik Karlkvist (JoakimThelin, William Worge Kreü)
39.30 1-3 Emil Forslund (Erik Josefsson, Hardy Häman Aktell)
43.13 1-4 Julius Nättinen (Robert Rosén)
49.58 1-5 Hardy Häman Aktell (Joel Persson, Richard Gynge)
57.16 1-6 Richard Gynge (Olle Lycksell, Joel Persson), spel 5 mot 4
Skott: 22-26 (3-13, 13-6, 6-7)
Utvisningar: IKO 3x2, 1x5, Växjö 2x2, 1x5
Domare: Andreas Harnebring, Christoffer Holm
Publik: 2905

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån och Claes Svensson.