Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Måndag Mån 13 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Söndag Sön 16 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Idag 23 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan
Söndag Sön 30 Januari Jan
Torsdag Tor 3 Februari Feb
Lördag Lör 5 Februari Feb
Torsdag Tor 17 Februari Feb
Lördag Lör 19 Februari Feb
Tisdag Tis 22 Februari Feb
Torsdag Tor 24 Februari Feb
Lördag Lör 26 Februari Feb
Torsdag Tor 3 Mars Mar
Lördag Lör 5 Mars Mar
Tisdag Tis 8 Mars Mar
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Färjestad
FBK

IKO tar emot guldfavoriten

4 december 2021 08:00
herr

Näst sista hemmamatchen före jul är lördag eftermiddag mot årets stora guldfavorit Färjestad som hittills varit ett mittenlag. IKO vann mötet i Karlstad i mitten av oktober med 1-4. Matchens profil är #25 Johannes Salmonsson (bilden) som är tillbaka efter långvarig skada och spelar mer och mer för varje match.


Färjestad är ett storlag i svensk hockeyhistoria och spelade sina första SM-finaler 1976 och 1977. Fyra år senare kom första guldet och 80-talet var föreningens första storhetstid med tre guld. Därefter har det blivit ytterligare sex SM-guld, det senaste 2011 och sedan en finalförlust 2014. Efter att ha fått kvala sig kvar 1994 har man sedan varit i slutspel varje år. Laget har inför den här säsongen laddat på rejält med nyförvärv och hemvändare och tippades inför serien allmänt som en stor guldfavorit. Poängbäst i FBK är Daniel Viksten (10+9), Joakim Nygård (8+9) och Per Åslund (5+12).

IKO:s poängliga finns här intill. Patrik Karlkvist har haft en makalös utdelning; 28 poäng (15 mål) på 24 matcher och trea i ligan efter Ryan Lasch och Max Véronneau. Sett över de tio senaste omgångarna är han klar etta med 16 poäng (8 mål) med Adam Tambellini som tvåa.

Det var egentligen en ganska jämn match när lagen möttes i Karlstad. FBK kvitterade en gång i första perioden men kunde sedan inte svara på 1-2-målet i andra genom Jonas Engström eller 1-3 i tredje genom Fredrik Olofsson. Matchen avslutades sedan med 1-4 i tom kasse av Patrik Karlkvist. Debuten mot FBK i SHL slutade med välbekanta 12-0 i Karlstad. Därefter har det gått betydligt bättre mot Färjestad. Bara en månad senare vann IKO hemma och tog totalt fyra poäng den säsongen. I fjol blev det sju av tolv poäng till IKO och i år som sagt tre poäng hittills.

Färjestad har kommit igång senaste veckorna efter en svit på sex raka förluster. På slutet har man tagit tre tvåpoängare och en trepoängare. Senast blev det förlust med 3-6 mot Skellefteå och på fem senaste matcherna har det blivit 7 poäng, jämfört med IKO som tagit 11. FBK är på nionde plats, elva poäng efter IKO som är femma.

I power play är det toppen mot botten i ligan, IKO som tvåa på 31 procent och FBK sist på 12 procent. Sett över de fem senaste matcherna är skillnaden ännu större; IKO 41 procent med 5 mål på 12 försök och FBK 0 procent med 0 mål på lika många pp. I box play har IKO börjat jobba sig upp från botten av ligan, nu 73 procent, och Färjestad ligger på 70, sist i ligan även i den statistiken. IKO har hållit tätt under två matcher i box play (7 tillfällen).

David Quenneville stod över senast men är nu tillbaka igen vilket gör att IKO är helt ordinarie lag.

Nästa vecka spelas de sista två matcherna före juluppehållet; Linköping borta på torsdag och Timrå hemma på lördag.

IKO:s assisterande tränare Jeff Jakobs inför matchen:
- Vi gör många mål och nu släppte vi bara två mot Djurgården så det var bra. Tredje är vår bästa period och det är skönt att vi kan vända runt det och vinna fast vi inte är supernöjda. Vi har visat att vi kan vinna matcher på många olika sätt och det visar att det finns en styrka i gruppen framför allt. Vi försöker alltid hålla oss till vårt system och strukturen är en trygghet hos oss.
- Färjestad är ett skickligt lag men det har varit lite turbulent och dom har sparkat sportchefen. Dom är lite mer desperata nu än dom var i början på serien så dom kommer nog att köra lite mer än vad dom gjort innan. Det gäller att vi är med från start och verkligen är på tårna. FBK är duktiga med pucken offensivt så det gäller att vi visar vår styrka försvarsmässigt.
- Box play är en av mina grenar och vi har kämpat med det hela säsongen. Det har studsat emot och krånglat lite så det var verkligen en bra match mot Frölunda och så byggde vi vidare med två dödade utvisningar mot Djurgården. Att lyckas stoppa Lasch och Lundqvist var verkligen bra jobbat. Dom är skickliga och riktigt svåra men vi hade lite tur med oss också och marginalerna på vår sida samtidigt som Tim klev upp stort när dom fick till ett avslut.