Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Djurgården
DIF

IKO går för fjärde raka

2 december 2021 08:00
herr

Den första av veckans två hemmamatcher är torsdagsmötet mot mesta mästarna Djurgården. Ett Djurgården som dock inte uppvisat några mästartakter den här säsongen då man parkerar på sistaplatsen i SHL efter snart halva säsongen. IKO har vunnit de fem senaste mötena mot Djurgården. Matchens profil är #10 Dale Weise (bilden) som speedat upp mer och mer efter sin långvariga skada under första delen av serien. Han gjorde ett av straffmålen i segermatchen mot Frölunda i tisdags.


Om IKO har en helt skadefri trupp så är det nästan tvärt om för Djurgården. IKO-produkten Manuel Ågren och lagkaptenen Jacob Josefson är långtidsskadade och nyligen fick man samma besked vad gäller målvakten Niklas Svedberg som missar hela säsongen. Det innebär att ett tungt ansvar nu vilar på Mantas Armalis. Han har stått i fyra av lagets sex segermatcher och har totalt en räddningsprocent strax över 90 med i snitt ungefär 3,3 insläppta mål per match. Utöver nämnda skadeproblematik har det varit väldigt turbulent runt laget med bland annat byte av tränare. En som däremot spelat hela tiden är Filiph Engsund som lämnade IKO i våras för att återförenas med Manuel Ågren. Filiph har spelat alla matcher utom en och noterats för tre mål och två assist.

Djurgården vann i tisdags mot Malmö men hade dessförinnan fem raka förluster. IKO vann första mötet på Hovet med uddamålet efter en smakstart men där sedan hemmalaget dominerade och var nära att komma ikapp. Förra säsongen tog IKO hand om alla poängen mot DIF och säsongen innan blev det 4 av 12 poäng. IKO har tagit 10 poäng (fyra segrar) på de fem senaste matcherna och är fyra i formtabellen (fem senaste matcherna) bara två poäng efter Luleå.

Poängbäst i DIF är lagkaptenen Marcus Sörensen med 18 poäng (9 mål) följd av Ludvig Rensfeldt på 6+7. Rhett Rakhshani (3+8) är den som närmast utmanar Johannes Salmonsson om antalet SHL-klubbar i karriären - Djurgården är hans sjätte.

IKO är det lag som har flest spelare på topp 25 i poängligan, hela fem styck. Leksand är närmast med tre. Patrik Karlkvist med 15 mål och 12 assist ligger på 1,17 poäng per match. Han har gjort 8+7 på de senaste åtta matcherna. De två kedjorna med flest poäng har gjort 113 poäng (44 mål), ett snitt på nästan 5 poäng (drygt två mål) per match!

Power play fortsätter gå bra och IKO är nu trea i ligan på 29 procent efter ytterligare ett mål mot Frölunda. Djurgården är på åttonde plats med 21 procent. I box play förbättrade IKO statistiken senast genom att stänga ner Frölundas starka pp men är ändå över hela säsongen sämre än Djurgården. På senaste tre matcherna är IKO lite bättre än stockholmarna.

42 timmar efter slutsignalen ikväll är det ny match i Be-Ge Hockey Center när den stora guldfavoriten och numera mittenlaget Färjestad står för motståndet. Nästa vecka är sista spelveckan före jul med bortamatch mot Linköping (torsdag) med halva serien spelad och hemma mot Timrå (lördag).

IKO:s målvaktstränare Mikael Sandberg inför matchen

– Vi är så klart nöjda med att slå serieledarna på bortaplan. Nöjda med laget och Tim är givetvis en bidragande faktor med sina straffräddningar till att vi tar bonuspoängen. Vi hade som vanligt scoutat deras målvakt och straffskyttarna väldigt noga så där gjorde vi ett bra jobb. Dessutom lyckades vi stänga ner ligans bästa power play. Där har Jeff gjort ett jättejobb. Lasch/Lundqvist-varianten missade vi en gång men då kom Tim upp med en jätteräddning. Tim räddade både en straff och ett friläge från poängkungen Lasch.

– Vi har spelat bra en längre tid men serien ska ju ändå inte avgöras förrän efter 52 omgångar. Det är roligt att vi kan vara med och känna att vi kan besegra de flesta lagen och vi har någon form av stabilitet i laget tycker jag. Vi har slagit Frölunda, Skellefteå och Växjö i de tre senaste och det tyder på en viss kvalitet.

–Nyckeln mot Frölunda är att trots att vi kommer under med 2-0 och inte spelar bra så fortsätter vi spela med tålamod. Vi tror på vad vi gör och fortsätter bara spela oavsett vad det står på tavlan. Vi ska tro på systemet och inte ändra något utan spela det spel som gjort oss framgångsrika. Fortsätta göra dom här sakerna så blir det bra i slutändan.

– Vi gjorde ingen jättebra match senast mot Djurgården och vi måste göra en bättre insats nu. Nu har dom ju börjat vinna lite på slutet. Jag tror det blir en tuff match men vi är optimister med tanke på hur vi spelat på sistone. Vi ska ta tag i scoutingen och titta på alla delar som vi behöver för att vara förberedda när pucken släpps torsdag kväll. Djurgården har fått Svedberg skadad och har en junior som back up men dom tittar så klart efter en målvakt till. Det blir tufft för Armalis att stå nästan trettio matcher till.