Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Måndag Mån 13 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Söndag Sön 16 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Idag 23 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan
Söndag Sön 30 Januari Jan
Torsdag Tor 3 Februari Feb
Lördag Lör 5 Februari Feb
Torsdag Tor 17 Februari Feb
Lördag Lör 19 Februari Feb
Tisdag Tis 22 Februari Feb
Torsdag Tor 24 Februari Feb
Lördag Lör 26 Februari Feb
Torsdag Tor 3 Mars Mar
Lördag Lör 5 Mars Mar
Tisdag Tis 8 Mars Mar
Hemma
Frölunda
FHC
Borta
Oskarshamn
IKO

Bästa hemmalaget möter näst bästa bortalaget

30 november 2021 08:00
herr

IK Oskarshamn åker till Göteborg för tisdagsmatch mot serieledande Frölunda. Fredrik Olofsson (bilden) gjorde första målet när IKO mötte Frölunda hemma, en match som gästerna vann efter förlängning. IKO jagar en slutspelsplats och innehar just nu sjätteplatsen på samma poäng som femman Luleå och en före Örebro.


Frölunda HC (tidigare Västra Frölunda IF och Västra Frölunda HC) är ett av de stora lagen i svensk ishockey med senaste SM-guldet daterat 2019 och det första 1965. Där emellan har det blivit ytterligare tre guld; 2003, 2005 och 2016. Dessutom i final ytterligare tre gånger.

Första mötet mellan lagen tidigt på säsongen gick alltså till overtime där Joel Lundqvist avgjorde i power play i en välkänd variant ihop med poängligaledaren Ryan Lasch. IKO hade ledningen genom Fredrik Olofsson i andra perioden och Tomas Zohorna kvitterade och räddade en poäng.

IKO har tagit sju poäng mot Frölunda hittills i SHL men ännu ingen i Scandinavium. Första säsongen blev det en 5-1-seger och ifjol inledde man med en uddamålsseger. Hittills den här säsongen alltså en poäng i septembermötet. Frölunda är starka hemma i Scandinavium och ligger etta i den tabellen med 26 poäng på tolv matcher samtidigt som IKO är tvåa i bortatabellen med 22 poäng på elva matcher. Frölunda slog Brynäs efter förlängning i lördags och på fem senaste matcherna har det blivit åtta poäng. IKO vann holmgången mot Skellefteå senast med 8-5 och på fem matcher har man tagit elva poäng och bara förlorat mot Timrå efter landslagsuppehållet. Under "novemberlunken" har IKO hittills spelat hem 14 av 21 möjliga poäng på sju matcher, dvs två poäng per match och gjort 26 mål. Poängsnittet över snart halva säsongen är 1,68.

Serieledande Frölunda har en tydlig poängtopp i Ryan Lasch, som även är överlägsen i serien med 32 poäng (7 mål), och Michael Spacek med 5+18. Målgörandet är fördelat på hela 20 spelare. Patrik Karlkvist har ryckt i IKO:s poängliga med 23 poäng (14+9) och är tvåa i SHL:s skytteliga, två mål efter Max Véronneau, och trea i poängligan. Karlkvist har nu en målsvit på sju mål på sex matcher. Närmast i IKO följer fyra spelare på 17 poäng; Tomas Zohorna, Kim Rosdahl, Fredrik Olofsson och Hynek Zohorna.

Hemmalaget toppar även power play i SHL på nästan 35 procent med IKO som fyra på 29. På senaste fem matcherna är det exakt lika mellan lagen med 27,27 procent efter tre mål vardera på elva pp.

IKO får dagen efter matchen vända hem till två matcher i Be-Ge Hockey Center - Djurgården på torsdag och Färjestad lördag. Nästa vecka återstår två matcher innan juluppehållet; Linköping borta med halva serien spelad och Timrå hemma.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- När vi ser tillbaka på matchen mot Skellefteå är det så klart bra att göra många mål. Bra också för självförtroendet att vinna en sådan match. Det är inte mer lägen än i en normal match men många bra avslut och någon konstig studs. Matchen var mer solid än vad den kändes direkt efter. En bra offensiv och med det ett bra självförtroende i offensiven vilket är positivt. Jag är jättenöjd att vi fick med oss tre poäng och många bra saker att ta med oss.
- Nu åker vi under måndagen för att möta serieledarna och åker hem på onsdag. Det är tuffa matcher men vi brukar få till bra prestationer mot Frölunda. Det är tillbaka till det hårda jobbet och klara av att både offensivt och positivt spela med stort mod och fullfölja det vi har bestämt. Det kommer att vara nycklarna. I normala fall blir det inte så mycket mål som i lördags men jag vågar inte säga någonting om det inför den här matchen.
- Det är oförändrat i spelartruppen, dvs helt skadefritt och vi får vara glada varje gång det är så.