Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Oskarshamn
IKO

Roadtripen avslutas mot serietvåan

23 oktober 2021 08:00
herr

En vecka på vägarna och i luften avslutas på lördagskvällen mot serietvåan Skellefteå. IKO har bärgat fyra poäng av sex möjliga under veckan när en ny tuff utmaning väntar i Västerbotten.


Skellefteå AIK är ett av de stora lagen under 2000-talet. Efter några kval, bland annat 2005 då man vann en match och förlorade en mot IKO, gick man upp i SHL så sent som 2006 och kvalade sig kvar året efter. Därmed var västerbottningarna etablerade i högsta ligan och har sedan presterat på hög nivå, alltid nått minst kvartsfinal. Två SM-guld i rad blev det 2013 och 2014 och dessutom ytterligare fem finaler, den senaste 2018. Ifjol nådde Skellefteå semifinal där man föll mot Rögle med 3-2 i matcher.

IKO tog sin första poäng någonsin i SHL i premiären i Skellefteå 2019 och Johan Alm gjorde lagets första mål i högsta ligan. Det blev ytterligare en övertidsförlust plus en trepoängare mot SAIK den säsongen. Ifjol blev det en suddenförlust hemma och en trepoängare borta i mötena med Skellefteå.

Även i år är Skellefteå med i toppen av ligan, på andra plats nu efter åtta segrar, den senaste efter fölängning och totalt 24 poäng mot IKO:s 19 med lika många matcher spelade. Förra veckan föll man efter straffar mot Malmö och senast blev det suddenvinst hemma mot Rögle. IKO kommer från två bortamatcher den här veckan; strafftorsk mot Örebro i tisdags och en stark trepoängare mot Djurgården i torsdags.

Joakim Lindström och Oscar Möller tillhör trotjänarna och kulturbärarna i Skellefteå. Dom har varit med ända sedan första SM-guldet och levererar även i år bra med poäng, tio för båda så här långt. Bra producerar även Jonathan Johnson, nio poäng, som spelade i IKO säsongen 2013/14 på lån från Frölunda. Han gjorde sin första SHL-säsong så sent som ifjol efter många år i Allsvenskan med Troja, Tingsryd och MODO. Backen Oskar Nilsson, också känd från IKO, har gjort sex poäng i år och gjorde mål senast mot Rögle.

I power play är IKO bättre än SAIK med 10 mål på 29 tillfällen, 34 procent, mot 7 mål på 28 power play för hemmalaget, 25 procent. I box play är Skellefteå bättre över säsongen men IKO toppar på fem senaste matcherna med enorma 93 procent, bara ett insläppt mål. Även i pp är IKO bättre än SAIK på senaste fem.

Under söndagen flyger IKO söderut och kommer hem till en hemmavecka med tre matcher; Rögle tisdag, Leksand torsdag och Luleå lördag. Efter Röglematchen har IKO mött alla lag en gång i årets serie och Leksand blir första laget man möter för andra gången.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Vi börjar fantastiskt bra mot Djurgården. Sedan är vi lite ojämna men på något sätt har vi ändå lite ryggrad i det vi gör med stabilitet och fortfarande en bra defensiv. Vi jobbar på och det gäller hela tiden att hantera de eventuella dippar som finns i delar av spelet på ett bra sätt så att man är med och kan vinna matcher. Där tycker jag vi har hittat en viss nivå som funkar. Sen är det så med desperata lag när vi leder och kanske blir lite försiktiga i spelet. Men lojaliteten och systemet funkar bra.
- Det ska bli kul och en riktig utmaning att möta Skellefteå här i vinterlandskapet. Dom har varit fantastiskt bra hittills. Det gäller som vanligt att vara väldigt noggranna och otroligt starka runt målen. Vidare att klara av kampspelet och farten i matchen och göra 60 bra minuter, vilket är viktigt mot ett lag som Skellefteå. Vi har gjort det förut och får försöka göra det igen. Det är alltid tuffa matcher och man får vara beredd att göra nära sitt personbästa om man vill vara med och tävla om poängen. Det kommer att vara en ny erfarenhet för många att möta Skellefteå men kan vi sitta ihop och göra det som ett lag hela vägen så är vi med i varenda match.
- Vi försöker ta en match i taget och inte titta så mycket i tabellen. Det är många matcher kvar och vi får försöka göra det bästa i varje omgång, då tror jag vi får bäst resultat. Jag vet inte vad folk har förväntat sig men vi har haft en bra poängutdelning så här långt.
- Vi har inga nya skador även om det var en del blessyrer igår. Men alla är fortsatt tillgängliga vad vi vet.