Tisdag Tis 12 April Apr
Fredag Fre 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Idag 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Torsdag Tor 3 November Nov
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov
Tisdag Tis 22 November Nov
Torsdag Tor 24 November Nov
Lördag Lör 26 November Nov
Tisdag Tis 29 November Nov
Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Oskarshamn
IKO

Roadtrip till Karlstad

14 oktober 2021 08:00
herr

IKO åker till Karlstad för att möta Färjestad i säsongens tredje bortamatch. Hemmalaget är fyra poäng före i tabellen och ligger på fjärde plats mot IKO på sjunde.


Första gången lagen möttes i SHL under IKO:s debutsäsong vann FBK med 12-0 men IKO fick revansch hemma en månad senare och vann med 3-2. Förra säsongen hade IKO poängövertag med två trepoängare och en övertidsförlust. Färjestad slutade åtta i tabellen och IKO elva.

Den här säsongen har lagen öppnat ganska likvärdigt och FBK står på 16 poäng med en match mer spelad än IKO som har 12. FBK spelade en av sina uppskjutna matcher i tisdags och uddamålsvann, 5-4, mot Djurgården. Förra veckan blev det en övertidsförlust mot Frölunda och en seger mot Brynäs, båda matcherna på bortaplan. IKO har varit spellediga sedan i lördags då det blev Sudden-seger mot Linköping och innan dess förlust mot Leksand.

Färjestad har storsatsat inför den här säsongen med spektakulära värvningar av hemvändare från NHL och KHL såsom lagkaptenen Mikael Wikstrand, Jacob de la Rose, Linus Johansson (med fem matcher i IKO), Joakim Nygård och Marcus Nilsson. Dessutom har man alldeles nyligen värvat tjeckiske toppmålvakten Dominik Furch.

Färjestad BK tillhör de stora lagen i svenska hockeyhistorien och tog sitt första SM-guld 1981 och därefter ytterligare två gånger under 80-talet. Den riktiga storhetstiden var mellan 1997 och 2011 då det blev sex guld. Därefter har det gått lite tyngre för Karlstadslaget även om man gått till slutspel varje år och var i final 2014.

Bröderna Zohorna leder alltjämt IKO:s poängliga, båda på 9 poäng. Målskyttarna från i lördags, Patrik Karlkvist och Kim Rosdahl närmade sig och står nu på 8 respektive 7 poäng. Hos hemmalaget är de ovan nämnda Nygård och Johansson i topp med 8 poäng (3 mål) och Nilsson på 7 (3 mål).

Härnäst möter IKO svenska mästarna Växjö på hemmaplan på lördag kväll. Därefter är det slut på de "lugna" veckorna och nästa vecka väntar tre bortamatcher och veckan efter tre hemmamatcher. Nästa vecka blir en riktig "teambuilding-vecka" när laget är på resa måndag till söndag med matcher mot Örebro, Djurgården och slutligen Skellefteå.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Jag har ju kallat FBK för "PSG Färjestad" som är ett riktigt bra lag. Vi gjorde en jämn match mot dom på försäsongen även om vi inte gjorde någon speciellt bra match då. Gör vi våra grejor rätt så ska vi vara med och tävla om poängen, det är ingen tvekan om. Jag såg deras match mot Djurg¨ården och dom visar klass när dom väl behöver rent spetsmässigt. Det är ett riktigt bra lag så vi kommer att få häcken full. Försvaret blir viktigt och försöka bjuda på så lite som möjligt och samtidigt som vi ser till att ha en bra offensiv.
- Vi har så här långt haft ett bra ramstarkt spel i fem mot fem hela säsongen. Jag tycker att våra special teams tar kliv hela tiden så defensiven har jag definitivt inget att klaga på. Samtidigt är det färskvara men jag tycker vi har jobbat in den ödmjukheten och även om det finns saker att göra bättre så är vi på väg till rätt ställe. Det är drygt två matcher nu utan insläppt mål i box play. Vi har blivit bättre på att inte ta så många utvisningar och det har hjälpt till såklart. Klarar vi av att hålla ihop det med få utvisningar och starkt box play så hjälper det oss till framgång och vara med och tävla.
- Jag är i stora delar nöjd med insatsen mot Linköping. Kul att se att även om vi inte fick lika bra utdelning som tidigare att försvarsspelet funkar så bra och vi lyckas hitta en väg att vinna i slutet av matchen. Två poäng är alltid något positivt att ta med sig i slutändan. Prestationen var också riktigt bra även om offensiven inte var som den brukar vara.
- Ett poängsnitt på över en poäng per match på två hela kedjor är ju jättebra men kanske inte realistiskt att det ska hålla över 52 omgångar. Så jag är inte orolig över att bröderna Zohorna inte levererat lika mycket på slutet. Det är ju så med produktionen att det går lite upp och ner. Huvudsaken är att dom presterar och fortsätter göra viktiga byten för oss och skapar lägen ändå samt jobbar bra i box play. Det är bara att trumma på så kommer poängen snart igen. Jag tror även våra andra kedjor kommer peta in några puckar för dom presterar bra så det är bara att fortsätta jobba så dyker det upp fler målskyttar.
- Vi har samma trupp som mot Linköping med på resan till Karlstad.