Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
HV71
HV71

IKO krossade HV

25 mars 2021 20:31
herr

IK Oskarshamn tog en gruvlig revansch på storebror HV71 för alla förluster tidigare under två säsonger i SHL. Ett mål för varje förlust innebär att IKO vann med osannolika 7-0 och siffrorna speglar tydligt matchbilden. Vi fick se tre tvåmålsskyttar; Tyler Kelleher (bilden), Max Veronneau och Kim Rosdahl och dessutom mål av Fredrik Olofsson. IKO var bättre i allt och siffrorna rann iväg när IKO var effektiva samtidigt som HV vek ner sig och noterar mindre smickrande 0-13 på två matcher den här veckan.


IKO tog sig inledningsvis ganska lätt in i gästernas zon och redan efter en minut kom Veronneau och Olofsson ensamma med Gunnarsson i HV-kassen och Olofsson avslutade själv men inget mål. IKO skapade en hel del och efter sju minuter var det riktigt nära. Någon minut senare kom välförtjänt utdelningen när Tyler Kelleher lyfte upp en snygg backhand när chansen nästan runnit ut i sanden, assist Sabolic/Larsen, Kellehers sjunde mål. Hemmalaget fortsatte dominera och öste på för mer. Nästan direkt efter målet kom ytterligare en jättechans när Olofsson sköt och Bouma var väldigt nära att styra in pucken. Efter tretton minuter fick IKO matchens första power play och första delen var ganska bra med goda intentioner, men ingen utdelning. HV:s bästa chans kom strax efter med skott från Kinnvall och en farlig styrning. Efter det kom Bouma i ett friläge men Gunnarsson kunde avvärja. IKO var det klart bättre laget i första perioden och vann skotten med 16-10.

Gästerna inledde andra perioden offensivt men IKO tog tillbaka initiativet och skapade flera bra chanser som så småningom utmynnade i ett 2-0-mål. Kim Rosdahl målskytt med sitt åttonde för säsongen, assist Cooper/Engsund. IKO fortsatte skapa mycket och bland annat gjorde Thelin en bra inbrytning. Hårt jobb och bra spel i flera minuter gav till slut en ketchup-effekt med tre mål på drygt tre minuter. Innan dess hade IKO klarat av ett box play och direkt från utvisningsbåset kom Kelleher tillsammans med Olofsson ensamma med målvakten men det blev en passning för mycket. Strax efter kom ändå 3-0 som var ett riktigt krigarmål som Max Veronneau tryckte in efter ett par avslut och returer, assist O'Brien/Bouma. Målet videogranskades men man kunde inte se att Gunnarsson blivit störd. Strax efter fick IKO power play och nu rullade man upp HV-försvaret ordentligt. Olofsson till Bouma som bakvänd slog pucken mellan benen ut till Kelleher, med sitt andra för kvällen, när han i sin favoritposition hade drygt halva målet att sikta på. Två minuter senare ringde det igen när HV slarvade i försvaret bakom mål. Veronneau snodde pucken enkelt och la fram den till Olofsson som fick gott om tid att skjuta vid Gunnarssons bortre stolpe, 5-0 efter knappt femton minuter. IKO gjorde lite som man ville långa stunder, vann andra perioden med 4-0 och skotten med 14-7. I slutminuten åkte HV på en utvisning 2+2 som följde med in i tredje perioden.

Det blev utdelning även i detta power play även om det dröjde tre minuter och kanske inte lika snyggt som det första, i alla fall 6-0 på tavlan och 3.05 på klockan. Målskytt Veronneau med sitt andra för kvällen och elfte totalt, assist Bouma/Olofsson. IKO öste på och knappt fem minuter senare kom även 7-0 med kvällens tredje tvåmålsskytt, Kim Rosdahl, assist Engström. Rosdahl hade två man med sig men avslutade själv och det var inget dåligt beslut. IKO slog inte av på takten utan ville gå hela vägen och ge igen för de sju förlusterna tidigare i SHL. Både Bouma och Kelleher hade fina lägen från nära håll. IKO fick ytterligare ett power play med två minuter kvar men ingen utdelning där. Utklassningssegern slutade 7-0, skotten i tredje perioden 16-7, totalt 46-24.

Matchens lirare blev Fredrik Olofsson och slitvargen Robert Sabolic. Joe Cannata gjorde några viktiga räddningar, totalt 24 skott fick han mot sig, och höll sin första nolla i SHL. Det var rejäl poängutdelning för många spelare ikväll. Toppkedejan med Olofsson/Bouma/Veronneau svarade för tre poäng var. Dessutom som sagt Kelleher och Rosdahl två mål vardera.

Grundseriens sista match spelas om drygt en vecka, på påskafton, mot Brynäs på hemmaplan. Brynäs, just nu på 57 poäng, ska spela ytterligare två matcher innan; Växjö 31 mars och Färjestad 1 april, båda hemma. Linköping, just nu på 62 poäng, ska möta HV i sista matchen och innan dess Luleå hemma på måndag. IKO är nu på 60 poäng och därmed står det klart att det blir en direkt avgörande match mot Brynäs om inte Brynäs förlorar sina båda matcher innan. Om LHC förlorar mot Luleå så blir även dom indragna och i så fall är det tre lag som slåss om två platser över strecket.

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- Jag är stolt över killarna, som höll sig till planen, kom ut och tävlade och vågade vara där ute och utmana sig själva för att göra bästa insatsen för året. I mångt och mycket fick vi nog till det också. Svårt att värdera om det var säsongens bästa match då HV kanske inte känner att dom är på ett bra ställe. Men med tanke på läget så tycker jag vi hanterar det bäst mentalt, höll ihop och spelade som ett lag hela vägen. Vi gör det för varandra på ett uppenbart sätt. Vi kände väl innan matchen att kan vi få ett par mål på dom så kanske lågan falnar lite när dom inte har jättemycket att tävla för tabellmässigt på samma sätt som vi har. Det var väl lite så det blev. Det rann iväg och jag tror att om vi skulle spela om matchen flera gånger så tror jag inte det skulle bli 7-0. Vi fick bra utdelning och några killar fick gott självförtroende och skjuta in några puckar.
- Vi pratade om att spela hela vägen oavsett vad det stod på tavlan. Vi ville inte ha något knas på vägen, såsom skador och utvisningar. Vi försökte ha goda vanor eftersom det kommer viktiga saker framöver
- Nu är det en match kvar av grundserien och vi ska göra säsongens bästa prestation i den matchen. Vi förbereder oss för en direkt avgörande match mot Brynäs och se till att vara redo.
- Vi hade gjort ungefär som vanligt innan matchen, satt upp en gameplan och några nycklar för att vinna matchen. Vi pratade innan att det är lätt att säga att man ska gå ut och ha roligt. Men det inser ju alla att det kan man inte bara koppla på utan vi får roligt om vi jobbar hårt och tror på varandra. Det var det vi sa - vi ser till att jobba hårt och tro på varann så kommer det bli roligt till slut. Sen gick vi ut och visade för varandra att vi var beredda att tävla.
- Det var ännu en trendvändare genom att slå HV för första gången och vi har ju några tidigare också mot Örebro och Växjö.

IK Oskarshamn - HV71 7-0 (1-0, 4-0, 2-0)
08.28 1-0 Tyler Kelleher (Robert Sabolic, Oliver Larsen)
23.30 2-0 Kim Rosdahl (Brian Cooper, Filiph Engsund)
31.12 3-0 Max Veronneau (Andrew O'Brien, Lance Bouma)
32.31 4-0 Tyler Kelleher (Lance Bouma, Fredrik Olofsson), spel 5 mot 4
34.53 5-0 Fredrik Olofsson (Max Veronneau)
43.05 6-0 Max Veronneau (Lance Bouma, Fredrik Olofsson), spel 5 mot 4
47.52 7-0 Kim Rosdahl (Jonas Engström)
Skott: 46-24 (16-10, 14-7, 16-7)
Utvisningar: IKO 1x2, HV71 4x2
Domare: Mikael Sjöqvist, Mikael Holm
Publik: 8

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån och Claes Svensson.

Highlights från matchen: