Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Malmö
MIF

Ny viktig streckmatch mot Malmö

17 februari 2021 15:08
herr

Det står 1-1 i matcher när IKO och Malmö möts för tredje gången den här säsongen. Om två veckor möts lagen igen i Malmö. Matchens profil i hemmalaget är #23 Andrew O´Brien (bilden), den 28-årige kanadensiske storvuxne backen, som gör sin femte match i IKO sedan han anlände från Norge och han gjorde sitt första mål mot Växjö senast.


Det står klart att IKO gör en klart bättre andra säsong i SHL än den första och ligger på slutspelsplats med tolv matcher kvar. Man har tagit 46 poäng vilket är två mer än på hela förra säsongen.

Första säsongen i SHL hade IKO betydligt tuffare mot Malmö och tog bara en poäng. Den här säsongen är facit alltså en seger var på respektive hemmaplan med 4-1 för IKO och 4-0 för Malmö. Vid IKO:s segermatch i slutet av oktober, som var första segern någonsin mot Malmö i SHL, gjordes målen av Ordos (2), Zajac och Kelleher.

Malmö var senaste laget med Corona-smitta och hade uppehåll tre veckor i januari. Efter återkomsten har det blivit en seger och en förlust mot Linköping, två förluster mot Brynäs och en mot Djurgården samt en straffseger i Skånederbyt mot Rögle. Senast blev det en 3-2-seger efter sent avgörande borta mot Frölunda. Skåningarna har samlat ihop 6 poäng på de senaste fem matcherna att jämföras med IKO som har exakt samma på samma period. Senast blev det en övertygande 3-1-seger hemma mot dåvarande serieledarna Växjö.

Tvillingarna Westerholm toppar gästernas poängliga med 10 mål och 14 assist för Ponthus och 4+20 för Pathrik närmast följda av IKO-bekante Emil Sylvegård med 13+7. Topp i IKO är Fredrik Olofsson 9+15, Nolan Zajac 8+16, Tyler Kelleher 4+18 och Rickard Palmberg 5+16 efter ett mål och en assist senast.

Det är många inbördes möten för lagen kring de nedre strecken nu i slutspurten. IKO har alla inblandade lag kvar på hemmaplan, närmast nu Malmö och Linköping den här veckan och Brynäs, som är flyttad till 18 mars, samt HV71 i sista omgången. Malmö har kvar att möta IKO två gånger, inklusive denna, samt HV71 en gång. Brynäs har HV71 och Linköping kvar medan Linköping utöver ovan nämnda har HV71 kvar i näst sista omgången. Om även Djurgården skulle bli indragna i den här striden kan det vara intressant att veta att stockholmarna ska möta alla lag som ligger under i tabellen utom HV71, som man mötte i tisdags. Där vann DIF och skaffade sig en lucka ner till de fem lag som slåss om sista slutspelsplatsen. IKO leder den kvintetten men det är otroligt jämnt, tre poäng från placering 10 till 14.

#23 Andrew O´Brien, hur har din första tid i Oskarshamn och med laget varit?
- Det har varit bra! Omställningen har gått kanon. Jag kände Kelleher, Samuelsson, Bouma, Cooper och Zajac innan jag kom så med några kända ansikten går det lättare när man kommer till ett nytt lag. Hockeyvärlden är liten så man spelar antingen med eller mot många spelare antingen i Nordamerika eller i Europa.
Spelade du mot Nolan Zajac förra säsongen?
- Ja, jag spelade mot honom i Norge. Han är verkligen en rolig spelare att kolla på. Han är självklart en väldigt skicklig spelare som tog över poängracet i ligan. Jag är glad att vi är i samma lag nu.
Vad var det som lockade dig att lämna Norge för SHL?
- SHL är en liga jag har följt några år och även en liga jag ville spela i när jag kom över till Europa. När chansen dök upp var det ett ganska enkelt beslut att fatta.
Vad tycker du om spelet och laget nu efter några matcher?
- Självklart har SHL ett rykte om stor skicklighet och hårt jobb. Jag är imponerad av vad jag sett så här långt. Vi närmar oss den sista delen av serien så vi ska försöka avsluta starkt och ta några segrar i rad.
Vad är den största skillnaden mot spelet i Norge, AHL och SHL?
- Jag har varit i några olika ligor de senaste åren (KHL, AHL, Norge) och nu slutligen SHL. I KHL och AHL är spelet lite mer fysiskt men den känns som skicklighet och struktur är ganska lika.
Var det svårt att ställa om i spelsystemet?
- Nej inte speciellt svårt. Jag tycker spelsystemet passar bra för min spelstil. Det är ganska aggressivt och fysiskt. Det hjälper också till att jag har varit i ett antal olika lag de senaste åren och att kunna anpassa sig är nödvändigt.
Vilka är dina styrkor som hockeyspelare skulle du säga?
- Jag är stor så jag försöker utnyttja det till min fördel så mycket jag kan. Jag har spelat i Nordamerika ganska länge så jag gillar även den fysiska delen av spelet. Jag tycker att min skridskoåkning är en av mina starka sidor så jag sätter stor stolthet i den, speciellt på stor rink. Att komma till Europa var jättebra eftersom jag fick möjlighet att producera offensivt, vilket jag hoppas kunna fortsätta göra här i Sverige.
Hur utnyttjar du din storlek och styrka bäst?
- Bara att tillföra det fysiska spelet i vårt lag ihop med vårt spelsystem är troligen det mest effektiva. Det är en otroligt skicklig och hårt jobbande liga så allt jag kan göra för att stoppa de andra lagen är ett plus.
Har tycker du samarbetet mellan backarna fungerar?
- Det fungerat jättebra så här långt. Vi har en stabil backbesättning och vi får mycket hjälp från tränarna. Alla har gjort omställningen väldigt enkel för mig.
Vad är dina personliga mål med säsongen?
- Jag vill bara försöka hjälpa laget på alla sätt jag kan, både offensivt och defensivt. Vi vill vinna så många matcher som möjligt. Det är det slutliga målet nu när vi går in slutomgångarna. Det är väldigt tajt i tabellen så varje poäng gör skillnad.
Du får berätta om första målet som kom i senaste matchen mot Växjö.
- Jag fick iväg ett bra skott och det var mycket folk framför mål. Det var skönt att se den gå in. Jag tror det är viktigt att vara med och producera tidigt när man kommer till ett nytt lag så det känns riktigt bra.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Vi gör mycket bra mot Växjö. Det är ju ett bra lag så det är klart att dom har stunder där dom dominerar matchbilden. Men sett över det hela tycker jag vi håller ihop det på ett väldigt bra sätt. Vi är stabila även i de perioder när vi inte för spelet och gör klart jobbet i egen zon och så. Nu är det bara att fortsätta och upprepa det igen. Det är kul för det här blir en liten mall för att vi klarar av det och att vi blir ett väldigt bra lag när vi orkar hålla drivet och fokuset samtidigt. Det är det som är grejen för det är lätt att bli lite passiv. Vi måste hålla upp energin så att vi tar rätt beslut och då är vi med och krigar hela vägen.
- Malmö spelar ju inte som Växjö men dom är desperata och jobbar hårt. Dom har bra kvalitet i sitt lag och en lika bra målvakt också. Det är en minst lika tuff uppgift så det gäller verkligen att vi presterar på topp för att ge oss själva chansen att ta poängen. Samma sak gäller, att ha fokuset på varje byte och riktigt bra prestation och högt tempo.
- Det är alltid en utmaning att upprepa bra prestationer. Men vi har det i oss och vi är på ett ganska bra ställe mentalt. Det gäller bara att gå ut och visa det direkt.
- Nu har vi tre hemmamatcher i rad vilket är skönt för allas familjer och man får sova i sina egna sängar. Det är bara att gilla läget oavsett vad men nu har vi fördelen att spela hemma.
- Vi har samma gäng tillgängliga mot Malmö med ett frågetecken för Nichlas Torp och Adam Janosik är ju avstängd. Alexander Sudnitsin är inte med eftersom det återstår lite pappersexcercis. Tex Williamsson är med i MODO ikväll i deras bortamatch i Stockholm men han är tillbaka här imorgon. Den relativt korta resan möjliggjorde att vi kunde släppa iväg honom nu. Jag gissar att det är någon vecka bort innan JC Lipon är spelklar.