Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Linköping
LHC
Borta
Oskarshamn
IKO

Tung start fällde IKO mot LHC

16 januari 2021 18:05
herr

Linköping som inte tagit någon poäng sedan man mötte IKO före jul bröt sin förlustrad genom en 4-2-seger. Efter en svag första period kom IKO aldrig ikapp även om man gjorde två bra perioder. IKO:s målskyttar var Nolan Zajac i power play och Lance Bouma (bilden) i box play.


Hemmalaget hade de hetaste målchanserna inledningsvis och tog även ledningen efter fyra och en halv minut. Tex Williamsson kom in bra i matchen och gjorde några fina räddningar men Henrik Törnqvists 1-0-mål i fint läge kunde han inte göra mycket åt. Strax efter åkte IKO på matchens första utvisning och LHC tryckte på hårt. Tex gjorde flera kvalificerade räddningar och räddade IKO kvar i matchen där. IKO kom tillbaka i mitten av perioden och skapade några lägen. Med fyra minuter kvar hade man en jättechans när Dahlström spelade fint fram till Zajac precis framför mål men Niklas Lundström var beredd. Men Linköping fortsatte ha initiativet och med tre minuter kvar kom 2-0 genom Jarno Kärki som petade in pucken över mållinjen, när Williamsson hade räddat, efter fint spel dessförinnan. Med en och en halv minut kvar kom även 3-0 när Jonas Junland, under en avvaktande utvisning, avslutade distinkt i en liten lucka bredvid Williamssons stolpe. Skotten i första perioden hela 16-4.

Redan efter en minut i andra perioden åkte IKO på en utvisning med för många man på banan men LHC lyckades inte uträtta mycket under de två minuterna. Strax efter var det dags för gästernas första power play. Med fem sekunder kvar av utvisningen slog LHC puck out och direkt gjorde IKO 3-1 men det blev inte fortsatt power play då klockan precis gått ut för den första utvisningen, men räknas som mål i spel 5 mot 3. Målet var snyggt, Kelleher slog en öppnande diagonalpassning till Nolan Zajac som direktsköt och pucken letade sig in bakom Lundström, assist även Palmberg. Det gick inte lång tid innan nästa utvisning som var IKO:s men ingen utdelning där heller för hemmalaget. IKO kom in mer och mer i matchen och stod upp mycket bättre. Mot slutet skapades tre riktigt kvalificerade målchanser där pucken till slut hamnade under målvakten. Där blev det bråk och Bouma stod upp mot lagkapten Junland men båda slapp utvisning. Med tolv sekunder kvar av andra perioden blev det ytterligare power play för LHC vilket följde med in i tredje. Skotten i andra 12-9.

IKO fick inleda tredje perioden i spel 3 mot 5 i 1.20 och lagets box play fortsatte vara stabilt. När Veronneau (som suttit felaktigt utvisad) kom från båset fick han med sig Lance Bouma som lyfte upp en snygg backhand förbi Lundström och det var reducerat, 3-2 innan en minut hade gått. Det var Boumas andra mål och tredje poäng på fyra matcher och samtidigt sjätte poängen på sex matcher för Veronneau. Med en bra start i perioden fortsatte IKO gå för en kvittering. Först klarade man av ytterligare tre minuter i box play, som var hundraprocentigt idag. Man tryckte tillbaka Linköping ordentligt men fick ingen mer utdelning. Det fanns några chanser när man tagit ut målvakten men till slut kom det istället ett mål i tom kasse genom Patrik Lundh som då punkterade matchen med en halvminut kvar. Skotten i tredje perioden 6-8 och totalt 34-21. Juniorbacken Jakub Zurek noterades för två byten i matchen.

Linköping ligger fortsatt sist i tabellen men tog in tre poäng på alla övriga lag. Malmö har Corona-paus och både Brynäs och HV71 förlorade. IKO är kvar på tionde plats med sex poäng ner till Brynäs, som man möter på torsdag, under kvalstrecket.

IKO:s huvudtränare Martin Filander:
- Vi ger bort det i första perioden, sedan är vi på tå igen men det är så dags då på något sätt. Det gäller att vara med från start, framför allt här. Vi provade en gång tidigare och då hände samma sak, inte rätt närvaro och inte rätt tävling. Sedan visar vi vårt rätta jag efter det men har man gett ett stort handikapp i den här ligan så är det tufft att hitta tillbaka. Vi gör ett ärligt försök och jag tycker vi spelar riktigt bra i tredje perioden, men tyvärr vi satte oss i en tuff sits redan innan. Det handlar om att ha den där närvaron men vi bjuder på 1-0 direkt och sen blir det lite ängsligt och då känner vi inte riktigt igen oss. Målet i box play tidigt i tredje perioden var vad vi behövde för att ta oss in i matchen. Det som händer i slutet av andra perioden med utvisningen på Cooper är ett riktigt dråpslag och oförklarligt. Men vi bet ihop och där visar vi mental styrka och hämtar energi från det där. Det blir lite vi mot allihopa.

Linköping HC - IK Oskarshamn 4-2 (3-0, 0-1, 1-1)
04.27 1-0 Henrik Törnqvist (Jarno Kärki, Jaakko Rissanen)
16.54 2-0 Jarno Kärki (Filip Berglund, Henrik Törnqvist)
18.33 3-0 Jonas Junland (Jimmy Andersson, Nikola Pasic)
26.18 3-1 Nolan Zajac (Tyler Kelleher, Rickard Palmberg), spel 5 mot 3
40.50 3-2 Lance Bouma (Max Veronneau), spel 4 mot 5
59.28 4-2 Patrik Lundh (Andrew Gordon), spel 5 mot 6, mål i tom kasse
Skott: 34-21 (16-4, 12-9, 6-8)
Utvisningar: LHC 2x2, IKO 6x2
Domare: Mikael Sjöqvist, Morgan Johansson
Publik: 0

Bilder från matchen:
Foto: Peter Holgersson, Bildbyrån.

Highlights från matchen: