Lördag Lör 16 Oktober Okt
Tisdag Tis 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Idag 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Örebro
ÖRE

Dubbelmöte mot Örebro i helgen

12 mars 2021 19:25
herr

IKO har kvar att möta Örebro två gånger i årets grundserie och det ska ske nu i helgen i back-to-back med borta lördag och hemma söndag. Matchens profil i hemmalaget på söndag är kanadensiska nyförvärvet #27 JC Lipon (bilden).


IKO har tagit poäng mot alla lag på de här två säsongerna i SHL. Dock är det två lag som man ännu inte vunnit mot, Örebro och HV71. Det har varit två jämna matcher tidigare mot Örebro den här säsongen. I hemmamatchen i oktober gjorde närkingarna 1-3 i tom kasse med tre minuter kvar. IKO tog ut målvakten en gång till och Kim Rosdahl gjorde 2-3 minuten senare i spel 6 mot 4. I bortamatchen i november gav Fredrik Olofsson IKO ledningen i första perioden men Örebro kvitterade i andra och gjorde segermålet 2-1 i mitten av tredje.

Robin Kovacs leder Örebros poängliga på 34 poäng (14 mål) före Borna Rendulic med 13+18. I topp hos IKO är Fredrik Olofsson 10+16, Nolan Zajac 8+17 och Tyler Kelleher 5+20. Formkollen visar att Örebro på de fem senaste matcherna vunnit mot Djurgården, Rögle och Brynäs och förlorat mot Linköping. I torsdags blev det en 3-0-seger borta mot Luleå. Örebro ligger och balanserar på kvartsfinalstrecket i första hand i kamp mot Luleå, Frölunda och Leksand. IKO har på fem senaste segrar mot Växjö och Linköping samt förlust mot Malmö och Rögle och nu senast seger med 4-2 hemma mot Djurgården. Målvaktskampen är ganska jämn där Joe Cannata är lite före båda Örebros målvakter Jhonas Enroth och Jonas Arntzen.

IKO är bättre än Örebro i special teams sett över hela säsongen. Örebro ligger i botten i box play med IKO som sjua. IKO var 75-procentiga i box play mot Djurgården och 33-procentiga i power play. I power play är IKO sexa och Örebro nia. Om man tittar på de fem senaste matcherna är rollerna ombytta i båda spelformerna.

Nästa vecka väntar flygtripp för IKO med bortamatcher mot Frölunda, Leksand och Skellefteå. Därefter återstår det bara tre matcher av grundserien med reservation för ändringar med anledning av ytterligare Corona-utbrott i ligan.

#27 JC Lipon, hur har din första tid i Sverige och med laget varit?
- Det har varit jättebra. Jag har min flickvän och min hund med mig och det har varit fantastiskt väder för promenader och att åka ut och se sig om. Laget och tränarna har varit väldigt välkomnande och professionella och har gjort det till en bekväm anpassning.
Det har varit en märklig tid med Corona och du har knappt spelat något än, hur har det varit?
- Det är en tuff situation men hälsan har högsta prioritet. Jag har redan haft sjukdomen så jag har kunnat åka skridskor och träna hela tiden. Med få matcher så uppskattar man dem ännu mer.
Kände du några av spelarna eller ledarna när du kom hit?
- Ja, jag kände några personligen och har även spelat mot några i Nordamerika.
Känner du några andra spelare i SHL?
- Ja, när hockeyn i Nordamerika blev uppskjuten och osäker under sommarmånaderna så var det många spelare som flyttade över. Alla jag känner sa riktigt bra saker, vilket gjorde det spännande att komma hit så här sent på säsongen.
Du har mycket rutin från toppligor, vad vill du bidra med i det här laget?
- Jag tror jag tar med mig arbetsmoral och lite fart. Ligan är snabb och strukturerad så jag är taggad för lite action.
Bara lite kvar av säsongen och väldigt viktiga matcher återstår, vad tror du om chanserna att det slutar bra?
- Killarna har varit här hela året och vad jag kan se på så här kort tid, så bryr sig tränarna väldigt mycket och är passionerade. Spelarna fortsätter jobba hårt så det är ett ganska bra recept för en succé i slutändan.
Har du något personligt mål med säsongen här?
- Jag vill bara kunna bidra och göra mina bra saker och därmed hjälpa laget vinna så många matcher som möjligt.
Sista frågan, många är nog nyfikna över ditt förnamn, vad står bokstäverna JC för?
- Det står inte för någonting! Tänk om jag fått en dollar för varje gång jag fått den frågan. Men det är verkligen unikt för ett tvåbokstavsnamn att bli ”JC” och inte ”J.C”. Speciellt i Europa men jag hoppas ingen använder det mot mig….

IKO:shuvudtränare Martin Filander inför matcherna:
- Även om det är back-to-back med två matcher mot samma lag så går vi all in i bortamatchen och sedan får vi ladda om snabbt till hemmamatchen på söndag.
- Jag tycker vi gjorde mycket bra mot Djurgården och uppträder som vi vill göra. Det är alltid små marginaler i hockey och i all elitidrott och det fick vi ju se där på Joes fantastiska räddning i slutet. Det blir klart avgörande för hur känslan är efter matchen. Man behöver dom prestationerna och att vi har killar som är i nuet och som vågar spela ut sitt register, kul att se! Vi skapade en del bra lägen och bud på något mål till och driver ganska mycket av det offensiva spelet. Det gäller att kriga på och jobba hårt och göra rätt för sig så kommer dom där situationerna att dyka upp oftare.
- Vi har gjort några bra matcher mot Örebro men inte fått poäng med oss. Det var olyckligt där uppe sist när vi börjar bra men så hände det här tråkiga med Oscar Sundh. Vi hade även en bra träningsmatch där dom gör 1-0 i sista minuten. Örebro är ett bra lag som är väldigt frejdiga i offensiven. Det gäller att vara noggranna i defensiven, ha tålamod i spelet och försöka sätta dit chanserna. Örebro har bra spets och igår hade dom ett väldigt bra målvaktsspel. Lite oväntat kanske att det blev sådan konkurrens på målvaktssidan men dom har en solid och bra målvaktsbesättning.
- Vi har tillgång till en full trupp förutom JC Lipon som är spelklar till hemmamatchen på söndag efter sin avstängning. Joakim Thelin klev av efter uppvärmningen igår men är nu redo igen.