Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Torsdag Tor 3 November Nov
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov
Tisdag Tis 22 November Nov
Torsdag Tor 24 November Nov
Lördag Lör 26 November Nov
Tisdag Tis 29 November Nov
Torsdag Tor 1 December Dec
Lördag Lör 3 December Dec
Idag 8 December Dec
Lördag Lör 10 December Dec
Lördag Lör 17 December Dec
Måndag Mån 26 December Dec
Onsdag Ons 28 December Dec
Fredag Fre 30 December Dec
Tisdag Tis 3 Januari Jan
Torsdag Tor 5 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Tisdag Tis 24 Januari Jan
Torsdag Tor 26 Januari Jan
Lördag Lör 28 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Växjö
VLH

Slutspelsplats vore väl en fin julklapp?

20 december 2020 18:05
herr

IKO kan få fira jul på slutspelsplats men då krävs tre poäng mot seriefyran Växjö Lakers som man aldrig slagit i SHL. Matchens profil i hemmalaget är #8 Fredrik Olofsson (bilden) som ligger på en riktigt hög poängnivå under sin debutsäsong i SHL.


Det är bara två veckor sedan lagen möttes i Växjö i en jämn match som Lakers vann med uddamålet. IKO:s målskyttar i den matchen var Pontus Näsén, John Dahlström och Kim Strömberg, vilka spräckte Viktor Fasths långa rad med nollor. Efter det har Växjö bara spelat två matcher där det blev seger mot Leksand och förlust mot Färjestad. Under samma period har IKO spelat fem matcher, varav fyra på bortaplan och tagit en poäng via en suddenförlust borta mot Luleå i torsdags.

Emil Pettersson toppar Växjös poängliga överlägset med 26 poäng (13 mål) före backen Joel Persson på 21 (3 mål). Persson toppar backarnas poängliga i SHL en poäng före Nolan Zajac som har gjort 6 mål. Fredrik Olofsson är närmast i IKO med 17 (5 mål). Både Zajac och Olofsson fick var sin assist senast mot Luleå.

IKO har tappat förstaplatsen i power play-ligan via två mållösa matcher i spelformen. Man är ändå trea tätt bakom Brynäs och HV71 medan Växjö ligger åtta med 18 mål i pp. IKO har gjort flest mål av alla lag i power play, 23, och har även bäst träffprocent på sina 123 skott, över 18 procent. Växjö är bättre i box play, på tredje plats där medan IKO är nia. IKO har släppt in 18 mål i numerärt underläge och Växjö 17. Se statistik här intill.

Juluppehållet blir bara en vecka och redan nästa måndag möter IKO HV71 på bortaplan. På onsdagen spelas årets sista match mot Rögle hemma.

#8 Fredrik Olofsson hur är känslan efter snart halva säsongen spelad?
- Känslan är väl sådär. Det gäller ju att hitta en bra grundnivå och inte ha för höga toppar eller för djupa dalar. Det är en lång säsong med massvis med hinder.
Vad hade du för förväntningar på din första SHL-säsong?
-Förväntningarna var väl inte jättehöga på mig men jag vet vad jag har för verktyg och vad jag kan göra. Jag har höga krav på mig själv och vill alltid vara en drivande spelare. Jag ville komma in i laget och bidra med hög tempo och skill.
Hur trivs du med din roll i laget?
- Jag trivs bra ändå. När jag spelar mitt spel och rör på benen så får jag dom möjligheterna jag förtjänar.
Radarkompisen Rosdahl var skadad, då spelade du med Palmberg/Salmonsson istället, hur funkar det?
- Jo det funkar bra. Vi snurrar ju runt en hel del just nu i laget så det är bara att få det att funka med vem man än är med den dagen.
En fantastisk poängutdelning, hade du räknat med det innan du kom hit?
- Jag har mina egna mål och krav. Jag vet att jag kan till och med bidra med mer poäng och mera jämna insatser. Just nu är fokuset mera på att komma tillbaks på vinstsidan. Då kommer jag och laget hitta mer förtroende och sätta dit fler puckar.
Poäng nästan som i Allsvenskan fast en nivå högre, är du förvånad själv?
- Nej, jag vet att jag kan producera mer. Det gäller bara att hitta jämnheten och flowet.
Hur är livet i Oskarshamn vid sidan av hockeyn?
- Det är trevligt. Corona har ju såklart påverkat allas liv i år så det är ju vad det är. Annars är det bra folk runt om i stan.
Är det stor skillnad mot USA där du vuxit upp och spelat nästan hela din karriär?
- Jo det är en stor skillnad. Där jag bott i USA är inte riktigt likt Oskarshamn haha. Ganska stor skillnad på kultur och allt möjligt-
Och skillnaden hockeymässigt?
- Mera fokus på att involvera hela laget och spela sig ur egen zon och in i offensiven. Känns lite mer kontrollerat här och man är tvungen att åka mycket skridksor på stora isen.
Vad gör du en dag när du är ledig från hockey?
- Jag och min fästmö gillar att gå på långa skogspromenader, laga mat, och baka för att nämna några enkla saker. Vi gillar bara att ha kul tillsammans även om möjligheterna tillsammans är små i världen just nu.
Växjö som ni möter för andra gången på kort tid, vad tror du om chansen till revansch?
- Vi börjar hitta tillbaks till dom goda vanorna från tidigare i säsongen. Grabbarna är redo att komma tillbaka. Jag tror på oss.
Vågar du dig på ett tips?
- Gör vi våran gameplan så är vi nöjda, oavsett resultatet.

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Jag hoppas vi kan leverera en julklapp och att vi får till alla bitarna till nästa match. Vi känner att det var en tung match igår då vi känner att vi varit på gång och har en 2-0-ledning. Vi fick inte till den där energin efter andra målet och det får vi ledare också ta på oss lite att vi inte ser till och rider på den där vågen. Vi tog time out tidigt men vi spelade inte bra i bytet efter men fick ändå 2-0 men fick ingen effekt i spelet. Vi måste analysera om vi kunde gjort det bättre i den time outen. Effekten blev inte den vi hade tänkt och då får man alltid rannsaka sig själv som ledare vad man kunde gjort bättre under dom tuffa minuter vi hade. Vi är en del av laget och vi måste också göra rätt beslut hela tiden. Vi hade ett kort snack efter matchen och tänker stänga den imorgon i samband med matchvärmningen. Vi måste se till att vara på rätt ställe inför matchen mot Växjö som är ett tufft motstånd så klart. Det blir fokus inåt på oss själva för att kunna bära alla 60 minuterna. Vi har haft korta stunder i matcherna som varit dåliga och som blivit dyrbara för oss. Alla involverade måste hantera det på ett bättre sätt. Vi gjorde en jättebra match mot Växjö senast och det är bara två veckor sedan. Det är "damage-control" som gäller så att vi inte klappar ihop och släpper många mål på kort tid utan håller oss lugna och fina och agerar därefter. Det är det som är nyckeln nu för att ro det hela vägen som vi vill. Tyler Kelleher är inte spelklar ännu men i övrigt har vi inga nya skador. Vi tar ut laget efter värmningen imorgon.