Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Tisdag Tis 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
HV71
HV71

Äntligen match igen - Smålandsderby på lördag

4 december 2020 13:05
herr

I december kommer IK Oskarshamn att spela fyra Smålandsderbyn om inte Corona ställer till det ytterligare i spelschemat. Man möter Växjö och HV71 både hemma och borta och först ut är HV på hemmaplan lördag kväll. Matchens profil i hemmalaget är #38 Nichlas Torp (bilden), som har HV71 som moderklubb.


Det tuffa spelschemat spetsas till ytterligare på grund av många uppskjutna matcher. Med början lördag kväll ska IKO spela åtta matcher på sjutton dagar fram till tre dagar före julafton. Sedan blir det en knapp veckas uppehåll över jul innan man möter HV igen, borta den 28 december.

Nichlas Torp ställs alltså mot sin moderklubb där han debuterade i SHL 2008 och spelade tre säsonger med bl a ett SM-guld. I SHL har han även representerat Timrå, MODO, Leksand, Malmö och nu alltså IK Oskarshamn, där han anslöt i början av förra säsongen.

Första mötet mellan lagen slutade med HV-seger med 6-3 efter att IKO haft ledningen till slutet av andra perioden. Markus Modigs gjorde två mål i den matchen och Kim Rosdahl ett.

HV71 har blandat och gett den här säsongen och har inte levererat som man brukar. Segern mot IKO i omgång 5 var den första för säsongen. Just nu ligger man tre poäng efter IKO med två matcher mer spelade. Den här veckan har det blivit förlust med 4-0 mot Rögle och senast en 5-1-seger hemma mot Djurgården. Senast IKO spelade match var den 21 november då det blev en knapp förlust med 2-1 borta mot Örebro efter en stark insats. Det man minns mest från den matchen är den otäcka skadan på Oscar Sundh efter en ful huvudtackling. Sundh som gjort fem mål på åtta skott på sina tretton matcher i IKO.

IKO-bekantingen Alexander Bergström leder HV:s poängliga med 17 poäng (4 mål) före Linus Fröberg (också ett IKO-bekant efternamn) med 16 (6 mål). Fredrik Forsberg, också med IKO-förflutet, har gjort 10 mål och är tvåa i SHL:s skytteliga. I IKO är det tre spelare på 15 poäng; Nolan Zajac (5 mål), Fredrik Olofsson (4) och Tyler Kelleher (3).

IKO har hela säsongen toppat power play-ligan och ligger nu på 30,65 procent, följt av Rögle på 30,19. HV är 3:a på 28,79. IKO och HV har båda gjort 19 mål i power play. I box play är IKO 4:a på 77 procent (11 insläppta mål) och HV 6:a på 76 (15 insläppta).

Redan på tisdag är det dags för nästa Smålandsderby, borta mot Växjö. Sedan fortsätter det med ytterligare två bortamatcher, Malmö torsdag och Rögle lördag. IKO har nu ett antal matcher att spela ifatt jämfört med de flesta övriga lag. Rögle är fortfarande det lag som spelat minst antal matcher men ligger ändå trea i tabellen.

#38 Nichlas Torp, lite skadad i början av säsongen, hur är läget nu?
- Nu är allt som det ska!
Ni har varit åtta backar en tid, funkar det bra eller spelar du hellre på sex eller sju?
- Det har funkat bra.
Du snittar nästan tre tacklingar per match, mest i ligan, är det din bästa gren?
- Det är en del av spelet så det kommer naturligt.
Det har varit mycket snack om tacklingar, bra och dåliga, vad är en bra tackling för dig?
- Det är när det ger dig och laget en fördel.
Händer det att du avbryter en tackling som du känner kan bli fel?
- Ja, det händer ganska ofta.
Du fick in några riktiga proppar mot Frölunda, någon som du är speciellt nöjd med?
- Nej, ingen speciell. Det är inget jag tänker på faktiskt.
En hel mängd matcher i SHL och Tyskland, hur viktig är din rutin och hur utnyttjar du den?
- Rutin är alltid bra. Det är mycket saker jag lärt mig under åren som man önskar att man visste som 18-åring.
HV71, din moderklubb, vad är känslan inför det mötet?
- Ska bli skönt att komma igång igen efter vårt ”uppehåll".

IKO:s huvudtränare Martin Filander inför matchen:
- Vi har alla utom Oscar Sundh tillbaka i träning efter Corona-pausen och har fått två riktiga träningspass nu innan lördagsmatchen. Det ser bra ut och de som har varit borta ser hyfsat pigga ut. Vi är redo att tävla. Rickard Palmberg och Markus Modigs är inte med i morgon.
- Vi har jobbat med vårt spel och tränat med dom killarna som varit friska. Vanan att spela match är en grej som man måste hantera här i början. Man måste komma ut och släppa loss, våga spela det första vi gör. Träningsmässigt har vi fått jobba med våra grunder och byggt vidare på det. Vi har haft tid att gå igenom våra basgrejor.
- Det är alltid så under en säsong att det går upp och ner och man tappar energi och så är man där igen. Jag tycker vi har tävlat på ett bra sätt och är aldrig borta i matcherna. Vi fortsätter att skapa mer och mer trygghet i det vi gör och försöker utveckla vår offensiv framför allt och få lite fart i den.
- HV har väl varit lite upp och ner men det finns en hög kapacitet i laget och när dom får träff är dom riktigt vassa. Det är viktigt för oss att ha tålamod i spelet och våga göra våran grej oavsett matchbild. HV:s spelidé som dom har spelat i många år kommer vi nog inte åt utan vi får göra våran grej fullt ut och fokusera på vår uppgift. Senast vi möttes gjorde dom en klassisk HV-vändning som dom har gjort många genom åren som jag har mött dom i SHL. Det gäller att hålla ihop det och att inte bli naiv, framför allt när det blivit mål. HV är bra att rida på en sådan våg så det gäller att hålla det ganska enkelt och försöka få fart på sitt spel och överta momentum igen. Det är alltid en sådan kamp när man möter HV och den matchen var en nyttig lärdom.