Torsdag Tor 17 Mars Mar
Lördag Lör 19 Mars Mar
Tisdag Tis 22 Mars Mar
Torsdag Tor 24 Mars Mar
Lördag Lör 26 Mars Mar
Måndag Mån 28 Mars Mar
Tisdag Tis 29 Mars Mar
Torsdag Tor 31 Mars Mar
Lördag Lör 2 April Apr
Måndag Mån 4 April Apr
Onsdag Ons 6 April Apr
Fredag Fre 8 April Apr
Söndag Sön 10 April Apr
Tisdag Tis 12 April Apr
Torsdag Tor 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 23 Augusti Aug
Torsdag Tor 25 Augusti Aug
Onsdag Ons 31 Augusti Aug
Onsdag Ons 7 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Hemma
Luleå
LHF
Borta
Oskarshamn
IKO

Serieledarna på bortaplan

26 februari 2020 11:50
HERR

IKO är ute på en fyra dagars långtripp där första anhalten är Coop Norrbotten Arena med torsdagsmatch mot suveräna serieledarna Luleå. Filiph Engsund (bilden) har gjort två mål mot Luleå den här säsongen, bland annat game winning goal i senaste hemmamatchen i januari.


Luleå ångar på mot serieseger. Just nu 11 poängs marginal till Färjestad som snuvade norrbottningarna på seriesegern ifjol på målskillnad. Därefter föll Luleå i semifinal mot mästarna Frölunda. Luleå är ett av de lag som varit med längst i svensk elithockey. I Elitserien/SHL har man spelat oavbrutet sedan 1984, varit i final fyra gånger, senast 2013, och vunnit ett SM-guld 1996.

IKO:s första hemmamatch mot Luleå i slutet av september var jämn och avslutades med mål för gästerna i tom kasse. Målskyttar för IKO var Johannes Salmonsson och Filiph Engsund. I förra mötet i Luleå i november tog hemmalaget en tidig 2-0-ledning och avgjorde med 3-0 i tom kasse. Strax efter nyår fick IKO revansch och vann med 4-2. En stark vändning med tre mål i mittperioden av Johannes Salmonsson, Arsi Piispanen och Filiph Engsund, fullbordades med Henrik Nilssons 4-2-mål med tio minuter kvar direkt efter att Luleå reducerat.

IKO tog ett rejält kliv framåt efter förlusten mot Leksand och tog en poäng mot Färjestad i tisdags. Luleå har endast en förlust, mot Linköping, på de fem senaste matcherna och slog Växjö borta i förra omgången.

En månad innan transferfönstret stängde släppte Luleå Robin Kovács, Austin Farley och Daniel Widing, samtidigt som Konstantin Komarek och Yohann Auvitu anslöt.

Joel Lassinantti är trea i målvaktsligan med 92,3 i räddningsprocent och har stått betydligt fler matcher än IKO-bekante David Rautio som snittar 90,6. Luleå är, märkligt nog, väldigt beskedliga i power play med bara 14 procent, jämfört med IKO:s 13. I box play är siffrorna 82 för Luleå och 78 för IKO.

Backen Erik Gustafsson är poängbäst hos serieledarna med 26 poäng (11 mål) före Juhani Tyrväinen också på 26 men med 9 mål. IKO-produkten Oscar Engsund står på 12 poäng (1 mål). Tyler Kelleher står på 26 poäng (12 mål) följd av Johannes Salmonsson på 20, också 12 mål.

Övriga matcher i omgång 46; Färjestad-Rögle, HV71-Djurgården, Linköping-Frölunda, Örebro-Malmö, Leksand-Växjö. IKO fortsätter på bortaturnén med ett stopp i Stockholm för match mot Djurgården på Hovet lördag eftermiddag. På tisdag väntar Örebro på hemmaplan.

IKO:s huvudtränare Per-Erik Johnsson inför matchen:
– Jag tycker vi gör en riktigt bra match mot Färjestad och sätter tryck på serietvåan. Det är svårt att nå ända fram än så länge men vi närmar oss. Om vi jämför med Leksandsmatchen så var det definitvt ett stort steg i rätt riktning. Topplagen står på kö nu och Luleå vill väl försvara sin plats då det ligger en miljon i potten om dom vinner serien. Det vore väl bra för oss om dom redan har räknat hem det men det ska vi nog inte räkna med.
– Vi vet vad vi ska göra i vårt spel och det måste vi fortsätta med och helst lite bättre. Vi siktar på att utveckla vårt spel så mycket det går till det som kommer. Power play var också ett litet fall framåt igår.
– Mathew Bodie och Tex Williamsson är inte med på resan på grund av sina skador. Vi har många backar nu så det blir en hård konkurrens. Samtidigt har vi möjlighet att gå runt på folk och låta någon vila om det behövs. På målvaktssidan är det stabilt även om Tex är borta minst någon vecka till.